Árjové: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Poznámky: - portál joga
přesun AIT, upřesnění
Řádek 1: Řádek 1:
'''Árjové''' či (dříve) '''Árijci''' (ze [[sanskrt]]ského आर्य, ''ārja'') podle tradičního výkladu neoznačuje etnikum, ale poukazuje na kultivovanost a duchovnost osob ve védském společenském systému [[kastovní systém|varnášrama]]<ref>Bhágavata Purána 6.16.43</ref>. Také známý citát कृण्वन्तो विश्वमार्यम् (''krnvantó višvamárjam'' - „Kéž (oni) učiní všechny (či celý vesmír) ''árja''“)<ref>Rig Véda 9.63.5</ref> potvrzuje, že pojem ''árja'' se nevztahoval k žádné konkrétní rase či etniku.
'''Árjové''' či (dříve) '''Árijci''' (ze [[sanskrt]]ského आर्य, ''ārja'') je souhrnný název pro skupinu [[indoevropané|indoevropských]] kočovných kmenů, které se během [[2. tisíciletí př. n. l.]] rozšířily ze své původní pravlasti ve stepích jižního [[Rusko|Ruska]] a západního [[Kazachstán]]u na území [[Přední východ|Předního východu]] ([[Dějiny Íránu#Nejstarší doba|Írán]], [[Mitanni]]) a severní [[Indie]] ([[Paňdžáb]]) a [[Pákistán]]u. Zejména na indickém území znamenal jejich vpád hluboký přelom v tamním vývoji, když zničili vyspělou městskou civilizaci v Poindí – [[Harappská kultura|harappskou kulturu]]. {{Chybí zdroj}}


Pojem ''árijci'' zavedl v roce [[1853]] [[Indologie|indolog]] [[Max Müller ]] do [[Anglie|anglického]] a [[Evropa|evropského]] úzu jako [[Etnikum|rasovo-etnickou skupinu]] (viz též [[indoevropské jazyky|Indoevropané]]). V roce [[1888]] však svoji teorii sám vyvrátil.<ref>Biographies of Words and the Home of the Aryas by Max Müller, 1888, str. 120</ref> Podle tzv. teorie o árijské invazi (angl. Aryan Invasion Theory, AIT) toto etnikum v podobě skupiny [[indoevropané|indoevropských]] kočovných kmenů před rokem [[2000 př. n. l.]] zahájilo rozsáhlou expanzi ze své původní pravlasti ve stepích jižního [[Rusko|Ruska]] a západního [[Kazachstán]]u na území [[Přední východ|Předního východu]] ([[Dějiny Íránu#Nejstarší doba|Írán]], [[Mitanni]]) a severní [[Indie]] ([[Paňdžáb]]) a [[Pákistán]]u. Zejména na indickém území měl znamenat jejich vpád hluboký přelom v tamním vývoji, kdy měli zničit vyspělou městskou civilizaci v Poindí – [[Harappská kultura|harappskou kulturu]]. Tyto skupiny se vyznačují jazykovou příbuzností - [[indoevropské jazyky]].
Dodnes je toto slovo například obsaženo v názvu [[Írán]]u, původně ''Árjan'', neboli země ''Árjů''. Podle tradičního výkladu se pojem ''árja'' netýká etnika, ale kultivovanosti a duchovnosti osob ve védském společenském systému [[kastovní systém|varnášrama]]<ref>Bhágavata Purána 6.16.43</ref>. Také známý citát कृण्वन्तो विश्वमार्यम् (''krnvantó višvamárjam'' - „Kéž (oni) učiní všechny (či celý vesmír) ''árja''“)<ref>Rig Véda 9.63.5</ref> potvrzuje, že pojem ''árja'' se nevztahoval k žádné konkrétní rase či etniku.
Dodnes je toto slovo obsaženo v názvu [[Írán]]u, původně ''Árjan'', neboli země ''Árjů''.

Pojem ''árijci'' zavedl v roce [[1853]] [[Indologie|indolog]] [[Max Müller ]] do [[Anglie|anglického]] a [[Evropa|evropského]] úzu jako [[Etnikum|rasovo-etnickou skupinu]] (viz též [[indoevropské jazyky|Indoevropané]]). V roce [[1888]] však svoji teorii sám vyvrátil.<ref>Biographies of Words and the Home of the Aryas by Max Müller, 1888, str. 120</ref> Podle tzv. teorie o árijské invazi (angl. Aryan Invasion Theory, AIT) toto etnikum před rokem [[2000 př. n. l.]] zahájilo rozsáhlou expanzi a udrželo si jazykovou příbuznost - [[indoevropské jazyky]].


Na tomto základě se koncem 19. století vyvinulo v některých evropských zemích učení o nadřazenosti árijské rasy, jejíž příslušníci jsou předurčeni k tomu, aby ovládali ostatní, [[rasismus|"méněcenné" rasy]] a národy. Tato hypotetická árijská rasa přitom byla účelově ztotožněna s národy [[Germánské jazyky|germánské jazykové skupiny]] (v této souvislosti také někdy označována jako germánská, nordická rasa) a byla proto nadšeně propagována zejména v [[Britské impérium|imperiální Británii]] (např. spisovatel [[Rudyard Kipling]] psal o Údělu bílého muže) a později v [[Nacismus|nacistickém]] Německu se dokonce stala součástí státní ideologie.<ref>[http://www.holocaust.cz/cz2/resources/rocenka/books/viden Vídeňští vykladači světa]. Ukázka z knihy Hamannová, B.: Hitlerova Vídeň. Diktátorova učednická léta, Praha 1999.</ref>
Na tomto základě se koncem 19. století vyvinulo v některých evropských zemích učení o nadřazenosti árijské rasy, jejíž příslušníci jsou předurčeni k tomu, aby ovládali ostatní, [[rasismus|"méněcenné" rasy]] a národy. Tato hypotetická árijská rasa přitom byla účelově ztotožněna s národy [[Germánské jazyky|germánské jazykové skupiny]] (v této souvislosti také někdy označována jako germánská, nordická rasa) a byla proto nadšeně propagována zejména v [[Britské impérium|imperiální Británii]] (např. spisovatel [[Rudyard Kipling]] psal o Údělu bílého muže) a později v [[Nacismus|nacistickém]] Německu se dokonce stala součástí státní ideologie.<ref>[http://www.holocaust.cz/cz2/resources/rocenka/books/viden Vídeňští vykladači světa]. Ukázka z knihy Hamannová, B.: Hitlerova Vídeň. Diktátorova učednická léta, Praha 1999.</ref>


Teorie o árijské invazi na indický poloostrov byla [[Kolonialismus|koloniálním]] konstruktem založený pouze na jazykové interpretaci [[Védy |Véd]] a vyvrácený archeologickými nálezy (zvláště indicko-francouzským průzkumem pomocí družice SPOT<ref>http://www.archaeologyonline.net/artifacts/aryan-harappan-myth.html</ref>) a rozborem DNA<ref>http://lib.bioinfo.pl/pmid:10574762</ref>. Přesto dosud setrvačností přežívá mezi některými západními indology jako předchozí [[paradigma]].
Teorie o árijské invazi na indický poloostrov byla [[Kolonialismus|koloniálním]] konstruktem založeným pouze na jazykové interpretaci [[Védy |Véd]] a vyvráceným archeologickými nálezy (zvláště indicko-francouzským průzkumem pomocí družice SPOT<ref>http://www.archaeologyonline.net/artifacts/aryan-harappan-myth.html</ref>) a rozborem DNA<ref>http://lib.bioinfo.pl/pmid:10574762</ref>. Přesto dosud setrvačností přežívá mezi některými západními indology jako předchozí [[paradigma]].


== Poznámky ==
== Poznámky ==

Verze z 14. 3. 2010, 16:55

Árjové či (dříve) Árijci (ze sanskrtského आर्य, ārja) podle tradičního výkladu neoznačuje etnikum, ale poukazuje na kultivovanost a duchovnost osob ve védském společenském systému varnášrama[1]. Také známý citát कृण्वन्तो विश्वमार्यम् (krnvantó višvamárjam - „Kéž (oni) učiní všechny (či celý vesmír) árja“)[2] potvrzuje, že pojem árja se nevztahoval k žádné konkrétní rase či etniku.

Pojem árijci zavedl v roce 1853 indolog Max Müller do anglického a evropského úzu jako rasovo-etnickou skupinu (viz též Indoevropané). V roce 1888 však svoji teorii sám vyvrátil.[3] Podle tzv. teorie o árijské invazi (angl. Aryan Invasion Theory, AIT) toto etnikum v podobě skupiny indoevropských kočovných kmenů před rokem 2000 př. n. l. zahájilo rozsáhlou expanzi ze své původní pravlasti ve stepích jižního Ruska a západního Kazachstánu na území Předního východu (Írán, Mitanni) a severní Indie (Paňdžáb) a Pákistánu. Zejména na indickém území měl znamenat jejich vpád hluboký přelom v tamním vývoji, kdy měli zničit vyspělou městskou civilizaci v Poindí – harappskou kulturu. Tyto skupiny se vyznačují jazykovou příbuzností - indoevropské jazyky. Dodnes je toto slovo obsaženo v názvu Íránu, původně Árjan, neboli země Árjů.

Na tomto základě se koncem 19. století vyvinulo v některých evropských zemích učení o nadřazenosti árijské rasy, jejíž příslušníci jsou předurčeni k tomu, aby ovládali ostatní, "méněcenné" rasy a národy. Tato hypotetická árijská rasa přitom byla účelově ztotožněna s národy germánské jazykové skupiny (v této souvislosti také někdy označována jako germánská, nordická rasa) a byla proto nadšeně propagována zejména v imperiální Británii (např. spisovatel Rudyard Kipling psal o Údělu bílého muže) a později v nacistickém Německu se dokonce stala součástí státní ideologie.[4]

Teorie o árijské invazi na indický poloostrov byla koloniálním konstruktem založeným pouze na jazykové interpretaci Véd a vyvráceným archeologickými nálezy (zvláště indicko-francouzským průzkumem pomocí družice SPOT[5]) a rozborem DNA[6]. Přesto dosud setrvačností přežívá mezi některými západními indology jako předchozí paradigma.

Poznámky

  1. Bhágavata Purána 6.16.43
  2. Rig Véda 9.63.5
  3. Biographies of Words and the Home of the Aryas by Max Müller, 1888, str. 120
  4. Vídeňští vykladači světa. Ukázka z knihy Hamannová, B.: Hitlerova Vídeň. Diktátorova učednická léta, Praha 1999.
  5. http://www.archaeologyonline.net/artifacts/aryan-harappan-myth.html
  6. http://lib.bioinfo.pl/pmid:10574762

Šablona:Pahýl - etnologie Šablona:Link FA