Violka nejmenší: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m Robot: napřímení odkazu na článek Morava
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m Robot opravil přesměrování na Čeleď (biologie) - Změněn(y) odkaz(y) na Čeleď
Řádek 14: Řádek 14:
}}
}}


'''Violka nejmenší''' neboli '''maceška nejmenší''' (''Viola kitaibeliana'') je jednoletá [[Bylina (rostlina)|bylina]] z [[čeleď (biologie)|čeledi]] [[violkovité]] (''Violaceae''). Je součástí taxonomicky složitého komplexu ''Viola tricolor'' agg., viz také [[violka rolní]], [[violka trojbarevná]]. Dorůstá výšky nejčastěji asi 3-10 cm, ale za plodu se často zvětšuje, někdy až do 20 cm výšky. Lodyhy jsou hustě pýřité a ani v době plodu neolysávají. Listy jsou jednoduché, dolní jsou zřetelně řapíkaté. [[Čepel]]e [[list]]ů jsou okrouhlé až kopisťovité, u horních listů spíše čárkovitě obkopinaté, na okraji jsou vroubkovaně pilovité. Na bázi [[list]]ů jsou [[palist]]y, které jsou členěné, zpravidla dlanitě, vzácněji zpeřeně. Lodyhy listy i palisty jsou i za plodu vzpřímené. Na květní stopce jsou 2 [[listénec|listénce]], jsou umístěné cca 1 cm pod květem. Květy jsou nevonné. [[Koruna květu|Koruny]] jsou i za plného květu kornoutovitě sevřené, nikoliv do plochy rozevřené, jak je běžné např. u [[violka rolní|violky rolní]]. Koruny jsou malé, mnohem menší než u [[violka trojbarevná|violky trojbarevné]], většinou smetanově bílé, později často horní lístky získávají fialovou barvu. Od violky trojbarevné se liší také tím, že žláznatý výrůstek při [[blizna|bliznovém]] otvoru na paličce [[čnělka|čnělky]] zcela chybí. V ČR kvete nejčastěji od dubna do května. Plodem je [[Tobolka (plod)|tobolka]].
'''Violka nejmenší''' neboli '''maceška nejmenší''' (''Viola kitaibeliana'') je jednoletá [[Bylina (rostlina)|bylina]] z [[Čeleď|čeledi]] [[violkovité]] (''Violaceae''). Je součástí taxonomicky složitého komplexu ''Viola tricolor'' agg., viz také [[violka rolní]], [[violka trojbarevná]]. Dorůstá výšky nejčastěji asi 3-10 cm, ale za plodu se často zvětšuje, někdy až do 20 cm výšky. Lodyhy jsou hustě pýřité a ani v době plodu neolysávají. Listy jsou jednoduché, dolní jsou zřetelně řapíkaté. [[Čepel]]e [[list]]ů jsou okrouhlé až kopisťovité, u horních listů spíše čárkovitě obkopinaté, na okraji jsou vroubkovaně pilovité. Na bázi [[list]]ů jsou [[palist]]y, které jsou členěné, zpravidla dlanitě, vzácněji zpeřeně. Lodyhy listy i palisty jsou i za plodu vzpřímené. Na květní stopce jsou 2 [[listénec|listénce]], jsou umístěné cca 1 cm pod květem. Květy jsou nevonné. [[Koruna květu|Koruny]] jsou i za plného květu kornoutovitě sevřené, nikoliv do plochy rozevřené, jak je běžné např. u [[violka rolní|violky rolní]]. Koruny jsou malé, mnohem menší než u [[violka trojbarevná|violky trojbarevné]], většinou smetanově bílé, později často horní lístky získávají fialovou barvu. Od violky trojbarevné se liší také tím, že žláznatý výrůstek při [[blizna|bliznovém]] otvoru na paličce [[čnělka|čnělky]] zcela chybí. V ČR kvete nejčastěji od dubna do května. Plodem je [[Tobolka (plod)|tobolka]].


==Rozšíření ve světě==
==Rozšíření ve světě==

Verze z 4. 3. 2010, 11:24

Jak číst taxoboxViolka nejmenší
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
ŘíšeRostliny (Plantae)
Třídavyšší dvouděložné rostliny (Rosopsida)
PodtřídaDilleniidae
Řádviolkotvaré (Violales )
Čeleďviolkovité (Violaceae)
Rodviolka (Viola)
Binomické jméno
Viola kitaibeliana
Roemer et Schultes, 1819
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Violka nejmenší neboli maceška nejmenší (Viola kitaibeliana) je jednoletá bylina z čeledi violkovité (Violaceae). Je součástí taxonomicky složitého komplexu Viola tricolor agg., viz také violka rolní, violka trojbarevná. Dorůstá výšky nejčastěji asi 3-10 cm, ale za plodu se často zvětšuje, někdy až do 20 cm výšky. Lodyhy jsou hustě pýřité a ani v době plodu neolysávají. Listy jsou jednoduché, dolní jsou zřetelně řapíkaté. Čepele listů jsou okrouhlé až kopisťovité, u horních listů spíše čárkovitě obkopinaté, na okraji jsou vroubkovaně pilovité. Na bázi listů jsou palisty, které jsou členěné, zpravidla dlanitě, vzácněji zpeřeně. Lodyhy listy i palisty jsou i za plodu vzpřímené. Na květní stopce jsou 2 listénce, jsou umístěné cca 1 cm pod květem. Květy jsou nevonné. Koruny jsou i za plného květu kornoutovitě sevřené, nikoliv do plochy rozevřené, jak je běžné např. u violky rolní. Koruny jsou malé, mnohem menší než u violky trojbarevné, většinou smetanově bílé, později často horní lístky získávají fialovou barvu. Od violky trojbarevné se liší také tím, že žláznatý výrůstek při bliznovém otvoru na paličce čnělky zcela chybí. V ČR kvete nejčastěji od dubna do května. Plodem je tobolka.

Rozšíření ve světě

Celkové rozšíření není moc dobře známo, protože taxonomická problematika okruhu je složitá a nedořešená. S jistotou roste ve Středomoří na východ asi až po Kavkaz, lokality na jižní Moravě a jižním Slovensku představují asi severní okraj areálu druhu.

Rozšíření v ČR

V ČR je s jistotou známa pouze z Pálavy, z jedné lokality poblíž Děviček. Ostatní jihomoravské lokality jsou buď sporné nebo zcela mylné, podobně údaje z Českého Středohoří. Biotopem druhu je ČR úzkolitý suchý trávník sv. Festucion valesiacae. Jedná se o kriticky ohrožený druh flóry ČR (C1).

Literatura

  • Kirschner J. et Skalický V. (1990) :Viola – In: Hejný S. et Slavík B. (eds.), Květena České republiky, vol. 2. - Praha: Academia, 1990. - p. 394-431 - ISBN 80-200-1089-0
  • Suda J. (2002) :Viola – In: Kubát K. et al. (eds.), Klíč ke květeně České republiky. - Praha: Academia, 2002. - p. 207-214