Theuderich I.: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Theodorich I.''' († [[534]]) byl druhý [[franská říše|franský král]], byl nejstarším synem krále [[Chlodvík I.|Chlodvíka I.]] a jeho milenky. Theoderich roku [[531]] zničil říši [[Durynkové|Durynků]] a poté připravoval spolu se svým synem [[Theodebert]]em, bratrem [[Klothar I.|Klotharem I.]] a spojeneckými [[Sasové|Sasy]] útok na Durynky. Problém představovali [[Langobardi]], jejichž král [[Wacho]] měl za manželku Hermenefredovu, sestru krále Durynků. Zasnoubení Theudeberta s Wachonovou dcerou Wisigardou. Durynkové vykopali jámy a zamaskovali je, což Theodorichova jízda neprohlédla a dostala se do problémů. [[Frankové]] přesto zvítězili, Durynky zahnali do řeky a zde je zmasakrovali. Poražený [[Hermenefred]] uprchl do odlehlých částí svého království, kde sbíral síly k odvetě. Roku 533-534 jej Theoderich I. pod záminkou diplomatických jednání vylákal do [[Zülpich]]u a zde svrhl z hradeb ([[píseň o Nibelunzích]]).
'''Theodorich I.''' († [[534]]) byl druhý [[franská říše|franský král]], byl nejstarším synem krále [[Chlodvík I.|Chlodvíka I.]] a jeho milenky. Theodorich roku [[531]] zničil říši [[Durynkové|Durynků]] a poté připravoval spolu se svým synem [[Theodebert]]em, bratrem [[Klothar I.|Klotharem I.]] a spojeneckými [[Sasové|Sasy]] útok na Durynky. Problém představovali [[Langobardi]], jejichž král [[Wacho]] měl za manželku Hermenefredovu, sestru krále Durynků. Zasnoubení Theodeberta s Wachonovou dcerou Wisigardou. Durynkové vykopali jámy a zamaskovali je, což Theodorichova jízda neprohlédla a dostala se do problémů. [[Frankové]] přesto zvítězili, Durynky zahnali do řeky a zde je zmasakrovali. Poražený [[Hermenefred]] uprchl do odlehlých částí svého království, kde sbíral síly k odvetě. Roku 533-534 jej Theoderich I. pod záminkou diplomatických jednání vylákal do [[Zülpich]]u a zde svrhl z hradeb ([[píseň o Nibelunzích]]).


Theuderich zemřel po těžké nemoci a na uvolněný trůn nastoupil syn [[Theudebert I]].
Theuderich zemřel po těžké nemoci a na uvolněný trůn nastoupil syn [[Theudebert I]].

Verze z 24. 2. 2010, 17:42

Theodorich I. († 534) byl druhý franský král, byl nejstarším synem krále Chlodvíka I. a jeho milenky. Theodorich roku 531 zničil říši Durynků a poté připravoval spolu se svým synem Theodebertem, bratrem Klotharem I. a spojeneckými Sasy útok na Durynky. Problém představovali Langobardi, jejichž král Wacho měl za manželku Hermenefredovu, sestru krále Durynků. Zasnoubení Theodeberta s Wachonovou dcerou Wisigardou. Durynkové vykopali jámy a zamaskovali je, což Theodorichova jízda neprohlédla a dostala se do problémů. Frankové přesto zvítězili, Durynky zahnali do řeky a zde je zmasakrovali. Poražený Hermenefred uprchl do odlehlých částí svého království, kde sbíral síly k odvetě. Roku 533-534 jej Theoderich I. pod záminkou diplomatických jednání vylákal do Zülpichu a zde svrhl z hradeb (píseň o Nibelunzích).

Theuderich zemřel po těžké nemoci a na uvolněný trůn nastoupil syn Theudebert I.