Štětec: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Idioma-bot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: lt:Teptukas
Alexbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ht:Bròs
Řádek 32: Řádek 32:
[[gd:Bruis-pheant]]
[[gd:Bruis-pheant]]
[[he:מברשת]]
[[he:מברשת]]
[[ht:Bròs]]
[[ja:筆]]
[[ja:筆]]
[[ko:붓]]
[[ko:붓]]

Verze z 24. 2. 2010, 17:29

Štětce

Štětec je malířské náčiní sloužící k nanášení barev na podkladový materiál (papír, plátno, stěnu atd.). Je tvořen svazkem štětin (zpravidla umělých) upevněných v násadě (rukojeti). Štětce se používají nejen v uměleckém malířství, ale také v užitném řemeslném malířství, lakýrnictví a natěračství.

Různé druhy štětců se liší nejen svou velikostí, ale i druhem, tvarem, počtem, velikostí i uspořádáním štětin. Některé štětce jsou ploché, jiné s kruhovým průřezem. Konce štětin mohou být buď v jedné rovině, nebo mohou být například ve středu svazku nejdelší. Speciální druhy natěračských štětců mohou být i zahnuté pro natírání obtížně přístupných ploch (např. za tělesy ústředního topení), jedná se o tzv. štětce zároháčky.

Štětec se však dá použít i k jiným oborům lidské činnosti, například v archeologii slouží k jemnému oprašování nalezených předmětů. Malé štětečky slouží dámám při lakování nehtů případně i jiných částí těla (např. řasy). Štětce se používají se i při nanášení lepidel na plochu apod.

Používá-li se štětec k nanášení barev nebo jiných materiálů nerozpustných ve vodě, je nutné jej po ukončení práce očistit, případně jej skladovat ve vhodném rozpouštědle, jinak dojde k zatvrdnutí a tím někdy i ke znehodnocení štětce.

Související články

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu štětec na Wikimedia Commons

Šablona:Pahýl - umění