USS Enterprise (NCC-1701-D): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 64: Řádek 64:
* [http://www.subspace.cz/web/index.php?id=26&clanek=77 ''Enterprise''-D] na Subspace.cz
* [http://www.subspace.cz/web/index.php?id=26&clanek=77 ''Enterprise''-D] na Subspace.cz


[[Kategorie:Star Trek]]
[[Kategorie:Lodě ve Star Treku|Enterprise]]
[[Kategorie:Fiktivní kosmické lodě]]


[[ca:USS Enterprise (NCC-1701-D)]]
[[ca:USS Enterprise (NCC-1701-D)]]

Verze z 30. 1. 2010, 16:46

Soubor:MasterSituationMonitor.jpg
Schéma Enterprise-D na panelu ve strojovně lodě

USS Enterprise s registračním číslem NCC-1701-D (běžně označovaná jako Enterprise-D) je fiktivní hvězdná loď účinkující v příbězích ze světa Star Treku. Je to pátá loď tohoto jména ve Hvězdné flotile, již od svého zařazení do služby byla vlajkovou lodí Spojené federace planet. Příběhy Enterprise-D byly natočeny jako seriál Star Trek: Nová generace, jednorázově se objevila v epizodách „Poslání“ seriálu Star Trek: Hluboký vesmír devět a „Toto jsou cesty...“ seriálu Star Trek: Enterprise; velkou roli tato loď hrála ve filmu Star Trek VII: Generace.

Jedná se o loď třídy Galaxy určenou pro dlouholeté mise, takže se na palubě nacházeli i rodinní příslušníci posádky. Enterprise-D byla vypuštěna roku 2363 a zničena v roce 2371 po klingonském útoku u planety Veridian III.

Vznik a design

Velící můstek lodě

Design Enterprise-D vytvořil Andrew Probert, který se na konci 70. let 20. století podílel také na designu modernizované původní Enterprise představené ve snímku Star Trek: Film.

Pro natáčení pilotní epizody Nové generace s názvem „Střetnutí na Farpointu“ (1987) vytvořil tým z Industrial Light & Magic pod vedením Easea Owyeunga dva modely, jeden o délce šest stop (přibližně 1,8 metru) a druhý, který byl dlouhý dvě stopy (0,6 m). Oba byly využity rovněž v prvních dvou sezónách seriálu. Pro třetí řadu Nové generace postavil Greg Jein upravený třetí model o délce čtyři stopy (1,2 m). Původní šestistopý model byl využíván při filmování oddělení primárního a sekundárního trupu lodě, následně byl v ILM upraven pro natáčení filmu Star Trek VII: Generace. V říjnu 2006 byla tato replika prodána na aukci v domě Christie's za 576 000 dolarů společně s dalšími rekvizitami ze Star Treku.

Pro film Star Trek VII: Generace z roku 1994 vznikl rovněž počítačový model Enterprise-D. Ten byl posléze upraven v programu LightWave 3D a využit pro závěry různých lodí třídy Galaxy v seriálech Star Trek: Hluboký vesmír devět a Star Trek: Vesmírná loď Voyager.

Historie lodě

Řídící stanoviště na můstku

Šablona:Spoiler Enterprise-D byla postavena v docích Utopia Planitia na orbitě Marsu jako třetí loď třídy Galaxy. Do služby byla zařazena roku 2363, jejím velícím důstojníkem se stal zkušený kapitán Jean-Luc Picard. Následujícího roku se nová loď vydala na svoji první misi k základně Farpoint, při které se dostala do prvního kontaktu s bytostí Q (viz pilotní dvojepizoda „Střetnutí na Farpointu“).

V následujících sedmi letech prošla Enterprise-D a její posádka množstvím dobrodružství, která byla natočena jako televizní seriál Star Trek: Nová generace. Loď pod vedením kapitána Picarda a komandéra Rikera prvně kontaktovala (kromě výše zmíněného Q) množství ras, druhů a civilizací včetně Borga. Mezi další známé příběhy se řadí překročení warp rychlosti 10 při pokusech s motory, ukradení a navrácení lodě rasou Binarů či obrana Federace během borgské invaze, při které byla loď vážně poškozena a po níž následovala její oprava a modernizace (refit). Enterprise-D se rovněž dostala do časové smyčky, dovezla důstojníky a runabouty na nově zřízenou stanici Deep Space 9 či byla jednou z prvních lodí Federace, jež použila maskovací zařízení.

Několikrát se loď rozdělila na primární (talíř s impulsními motory) a sekundární modul (s warp pohonem). V epizodách „Střetnutí na Farpointu“ a „Arzenál svobody“ byli v primárním modulu evakuováni civilisté, zatímco sekundární trup letěl do bitvy. V díle „To nejlepší z obou světů“ k tomuto manévru došlo, aby loď měla převahu v konfliktu. Naopak ve filmu Star Trek VII: Generace posloužila talířová sekce jako záchranný člun, neboť v něm byla evakuována posádka.

Enterprise-D byla zničena roku 2371 (viz film Star Trek VII: Generace) při útoku klingonského Dravce, kterému velely Durasovy sestry. Loď měla vyřazené štíty a došlo k takovým poškození, že warp jádro bylo protrženo. Celá posádka byla evakuována do primárního modulu, který se od motorové sekce oddělil a odletěl do bezpečné vzdálenosti. Nárazová vlna výbuchu talířovou sekci odhodila do atmosféry planety Veridian III, kde ztroskotala. Celý tento incident proběhl s malými ztrátami na životech.

Alternativní realita

V alternativní realitě, jež byla představena v epizodě „Všechno dobré...“, existovala Enterprise-D ještě v roce 2395, kdy se stala osobní vlajkovou lodí admirála Rikera. Mezitím podstoupila nejrůznější přestavby a modernizace, byla například přidána třetí warp gondola. Šablona:Endspoiler

Posádka

Kapitánova kajuta
velící důstojník
první důstojník
  • komandér William Riker
druhý a vědecký důstojník
  • nadporučík Dat
šéfinženýr
hlavní lékařský důstojník
bezpečnostní a zbraňový důstojník
poradkyně
kormidelník
  • poručík Geordi La Forge (2364)
  • podporučík Wesley Crusher (2364–2367)
  • podporučík/poručík Ro Laren (2368–2370)
šéf transportu

Zdroj

V tomto článku byl použit překlad textu z článku USS Enterprise (NCC-1701-D) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy

Šablona:Portál Star Trek