Bezdrev: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Thijs!bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: de:Bezdrev
Řádek 71: Řádek 71:
[[Kategorie:Kulturní památky v okrese České Budějovice]]
[[Kategorie:Kulturní památky v okrese České Budějovice]]
[[Kategorie:Povodí Vltavy]]
[[Kategorie:Povodí Vltavy]]

[[de:Bezdrev]]

Verze z 26. 1. 2010, 00:43

Šablona:Infobox jezero Bezdrev je druhý největší rybník nejen v Jihočeském kraji ale i v celé České republice, produkcí ryb však zaujímá místo první.[1] Je největším rybníkem v okrese České Budějovice. Leží na katastru města Zliv, 4 km západně od Hluboké nad Vltavou mezi silnicemi z Českých Budějovic do Vodňan a do Týna nad Vltavou nedaleko od zámečku Ohrada.


Bezdrev v číslech

Hráz má dlouhou 400 m a vysokou 7,8 m. Vodní plocha v nadmořské výšce 381 m má rozlohu 450 ha, katastrální výměra činí 520 ha. Na několika místech rybník dosahuje hloubky až 7 m. Obvod měří 18,5 km.

Vodní režim

Rybník je napájen Soudným (Netolickým, Bezdrevským) potokem, který je přítokem Vltavy. Svým umístěním má Bezdrev charakter údolní nádrže a jeho voda je dále rozváděna do menších rybníků a sádek.

Historie a využití

Podzimní Bezdrev

Bezdrev byl vybudován v letech 149092 na příkaz majitele panství Hluboká Viléma z Pernštejna. V současnosti patří rybník Bezdrev Rybářství Hluboká.

Účelem stavby rybníka byl především chov ryb, jejichž nejhojnějším zástupcem je v rybníce tradiční kapr, ale najdeme zde samozřejmě množství dalších druhů, jako jsou např. štika, amur, lín či sumec.

Bezdrev je dobře známý také jako letní turistické a sportovní středisko. Břehy rybníka jsou posety rekreačními objekty, jejichž obyvatelé přírodní prostředí využívají nejen ke koupání ale i k vodním sportům, především jachtingu a windsurfingu. Roku 1951 se na Bezdrevě konají první jachtingové závody, o rok později už místní klub pořádal mistrovství republiky ve třech třídách.[2] V současné době Bezdrev hostí jachtingové závody od dubna do října.[2]

Poznámky a reference

  1. rybnikarstvi.pdf [online]. František pouzar [cit. 2009-02-22]. Dostupné online. 
  2. a b Historie oddílu TJ Slavoj České Budějovice [online]. TJ Slavoj České Budějovice [cit. 2009-02-22]. Dostupné online. 

Fotografie

Rybník Bezdrev
Rybník Bezdrev

Externí zdroje

Šablona:Geo cz Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Bezdrev na Wikimedia Commons

Šablona:Pahýl - Česko