Fritz Freitag: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: pl:Fritz Freitag
Řádek 87: Řádek 87:


[[en:Fritz Freitag]]
[[en:Fritz Freitag]]
[[pl:Fritz Freitag]]
[[ru:Фрейтаг, Фриц]]
[[ru:Фрейтаг, Фриц]]

Verze z 8. 1. 2010, 18:48

Šablona:Infobox Vojenský velitel

Fritz Freitag (28. duben 1894 - 10. květen 1945) byl německý důstojník Waffen-SS v hodnosti SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS a zároveň to byl i nositel Rytířského kříže.


Mládí, První světová válka a počátky u policie

Fritz Freitag se narodil 28. dubna roku 1894 ve východopruském městě Allenstein jako syn železničního úředníka. Po ukončení maturity na jaře 1914, vstupuje do armády 14. dubna téhož roku a je jako Fahnrich (Praporčík) zařazen ke pruskému 1. granátnickému pluku "Kronprinz" (Grenadier Regiment "Kronprinz" Nr. 1).

Během války je čtyřikrát raněn a jeho působení jak na východní tak na západní frontě mu vynese oba stupně železného kříže. Od poloviny ledna do poloviny dubna roku 1919 slouží u jednotek Freikorps a poté, co je opustí, tak nastupuje na univerzitu ke studiu medicíny a přírodopisu. Studia však předčassně ukončil a vstoupil dne 1. února 1920 k východopruské Sicherheitspolizei (Bezpečnostní policie), která byla později přeměněna na Schutzpolizei (Ochranná policie).

Jeho policejní služba začíná ve městě Elbing, kde z počátku slouží jako velitel čety a později jako velitel roty. V roce 1933 přestupuje na krátkou dobu k Landespolizei (Zemská policie). Dne 1. květnu téhož roku vstupuje do NSDAP a o rok později se vrací zpět ke Schutzpolizei již jako Major a stává se velitelem Schutzpolizei Abschnitte "Mitte" (Úsek ochranné policie "Střed").

V lednu roku 1936 je převelen do policejní důstojnické školy v Berlíně-Köpenicku a stává se zde náčelníkem štábu a instruktorem taktiky. Na těchto postech zůstává až do 20. dubna 1939, kdy je povýšen na podplukovníka (Oberstleutnant) a stává se velitelem celé školy.

Druhá světová válka

Z policejní školy odchází 30. října, 1939, kdy slouží jako náčelník štábu u 3. policejního pluku (Polizei Regiment Nr. 3) a později i jako náčelník štábu u vyššího policejního velitele přidělenému ke 14. armádě. Po skončení polské kampaně je odvelen do Fürstenfeldbrucku, kde velí tamní policejní důstojnické škole až do prosince 1940.

Již však 1. května stejného roku vstupuje do SS jako SS-Obersturmbannführer a z počátku je přidělen k 6. administrativnímu úseku. Od srpna 1941 působí jako náčelník štábu u motorizované 1. SS-Infanterie-Brigade, která se nachází právě na východní frontě. V polovině prosince téhož roku je převelen k 5. SS-Panzer Division „Wiking“, kde má za úkol cvičit v poli, aby se mohl stát plukovním velitelem. Jeho jmenování velitelem pluku je však zrušeno a Freitag je 15. prosince převelen k Polizei-Schutzen-Regiment 2 (později přeměněn na SS-Polizei-Regiment 2) u kterého se stává jeho velitelem.

Během března 1942 je Freitag pověřen velením Kampfgruppe "Ost" ve Volchovské oblasti, při čemž jeho bojová skupina pronikla hluboko za nepřátelské sovětské linie a za třicetistupňových mrazů a neustálého nepřátelského dělostřeleckého ostřelování zneškodnila ruské zásobovací linie.

O měsíc později, přesněji 14. dubna, podniknou sovětské síly pomocí silné tankové podpory protiútok s cílem dobít zpět zásobovací linie, avšak Freitagova jednotka pod jeho velením útok odrazí a zbylé sovětské jednotky obklíčí. Za tyto akce obdrží Freitag na návrh velitele divize SS-Gruppenführera Alfreda Wünnenberga dne 30. dubna, 1943 německý kříž ve zlatě.

Shrnutí vojenské kariéry

Data povýšení

Přehled vyznamenáních

Šablona:Pahýl - biografie