Werner von Haeften: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m +pahýl + stand. hlavička
m +linky
Řádek 2: Řádek 2:
'''Werner von Haeften''' (* 9. října 1908 v [[Berlín]]ě) byl německý právník. Vystudoval právnickou školu. Za druhé světové války byl právním poradcem.
'''Werner von Haeften''' (* 9. října 1908 v [[Berlín]]ě) byl německý právník. Vystudoval právnickou školu. Za druhé světové války byl právním poradcem.


V roce 1943 byl převelen na ministerstvo generálplukovníka Friedricha Olbrichta, který byl jedním z hlavních představitelů [[operace Valkýra]], jenž měla za úkol svrhnout Hitlerovu nacistickou vládu a nastolit mír se Spojenci.
V roce 1943 byl převelen na ministerstvo generálplukovníka Friedricha Olbrichta, který byl jedním z hlavních představitelů [[operace Valkýra]], jenž měla za úkol svrhnout [[Adolf Hitler|Hitlerovu]] [[Nacizmus|nacistickou]] vládu a nastolit [[mír]] se Spojenci.

Von Haeften se okamžitě přidal ke spiknutí. Podílel se přímo na [[atentát]]u, když doprovodil plukovníka [[Claus Schenk von Stauffenberg|Clause Schenka von Stauffenberga]] do [[Vlčí doupě|Vlčího doupěte]] a poté mu pomohl aktivovat bombu. Po selhání akce Valkýra zůstal jako jeden z malé skupinky lidí, kteří zůstali [[Claus Schenk von Stauffenberg|Stauffenbergovi]] věrní. Za tyto činy byl in memoriam prohlášen hrdinou Německého odboje proti tyranii Německé Třetí Říše.
Von Haeften se okamžitě přidal ke spiknutí. Podílel se přímo na [[atentát]]u z 20. července 1944, když doprovodil plukovníka [[Claus Schenk von Stauffenberg|Clause Schenka von Stauffenberga]] do [[Vlčí doupě|Vlčího doupěte]] a poté mu pomohl aktivovat bombu. Po selhání akce Valkýra zůstal jako jeden z malé skupinky lidí, kteří zůstali [[Claus Schenk von Stauffenberg|Stauffenbergovi]] věrní. Za tyto činy byl [[in memoriam]] prohlášen hrdinou Německého odboje proti tyranii Německé [[Třetí říše]].
Von Haeften byl rozsudkem válečného soudu, svolaným Friedrichem Frommem, odsouzen k okamžité popravě. Společně s Friedrichem Olbrichtem, [[Claus Schenk von Stauffenberg|Clausem von Stauffenbergem]] a Albrechtem Mertzem von Quirnheimem odveden na dvůr říšského ministerstva války, tzv. Bendlerstrasse, kde si jako projev cti stoupl před von Stauffenberga, kterého zrovna popravovali a tak byl zastřelen dříve, než on.

Jeho život skončil 21. července 1944 pár minut po půlnoci.
Rozsudkem válečného soudu, svolaným Friedrichem Frommem, byl [[soud|odsouzen]] k okamžité [[Poprava|popravě]]. Společně s Friedrichem Olbrichtem, [[Claus Schenk von Stauffenberg|Clausem von Stauffenbergem]] a Albrechtem Mertzem von Quirnheimem odveden na dvůr říšského ministerstva války, tzv. Bendlerstrasse, kde si jako projev [[čest|cti]] stoupl před von Stauffenberga, kterého zrovna popravovali a tak byl zastřelen dříve, než on.

Jeho život skončil 21. července 1944 pár minut po [[půlnoc]]i.


== Externí odkazy==
== Externí odkazy==

Verze z 8. 1. 2010, 16:00

Werner von Haeften

Werner von Haeften (* 9. října 1908 v Berlíně) byl německý právník. Vystudoval právnickou školu. Za druhé světové války byl právním poradcem.

V roce 1943 byl převelen na ministerstvo generálplukovníka Friedricha Olbrichta, který byl jedním z hlavních představitelů operace Valkýra, jenž měla za úkol svrhnout Hitlerovu nacistickou vládu a nastolit mír se Spojenci.

Von Haeften se okamžitě přidal ke spiknutí. Podílel se přímo na atentátu z 20. července 1944, když doprovodil plukovníka Clause Schenka von Stauffenberga do Vlčího doupěte a poté mu pomohl aktivovat bombu. Po selhání akce Valkýra zůstal jako jeden z malé skupinky lidí, kteří zůstali Stauffenbergovi věrní. Za tyto činy byl in memoriam prohlášen hrdinou Německého odboje proti tyranii Německé Třetí říše.

Rozsudkem válečného soudu, svolaným Friedrichem Frommem, byl odsouzen k okamžité popravě. Společně s Friedrichem Olbrichtem, Clausem von Stauffenbergem a Albrechtem Mertzem von Quirnheimem odveden na dvůr říšského ministerstva války, tzv. Bendlerstrasse, kde si jako projev cti stoupl před von Stauffenberga, kterého zrovna popravovali a tak byl zastřelen dříve, než on.

Jeho život skončil 21. července 1944 pár minut po půlnoci.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Werner von Haeften na Wikimedia Commons

Šablona:Pahýl - biografie