Janáčkova konzervatoř v Ostravě: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
m Editace uživatele „77.236.194.104“ (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je „Introus
m Stránka Janáčkova konzervatoř Ostrava přemístěna na stránku Janáčkova konzervatoř a Gymnázium: sjednocení názvů
(Žádný rozdíl)

Verze z 3. 1. 2010, 18:06

Budova konzervatoře

Janáčkova konzervatoř Ostrava byla založena v roce 1953.

Předchůdci

V roce 1890 založil Rudolf Kadleček soukromou hudební školu. V roce 1907 byla v Ostravě - Mariánských Horách založena Hudební a varhanická škola Matice školské, poskytující odborné vzdělání hudebníkům z okolí. Tato škola se později transformovala na Masarykův ústav hudby a zpěvu. Společně s Hudební školou Leoše Janáčka (založenou v roce 1935) vytvořila podmínky pro vznik Vyšší hudebně pedagogické školy - dnešní konzervatoře.


Historie školy

Výnosem Státního výboru pro věci umění č. 40/719/53 ze dne 14. srpna 1953 byla v Ostravě zřízena Vyšší hudebně-pedagogická škola. Jejím prvním ředitelem se stal Rudolf Kubín. Výuka probíhala na několika místech Ostravy. V následujícím roce byla škole přidělena budova bývalého charitativního ústavu Ludmila na Hrabákově ulici. O šest let později, v roce 1959, se Vyšší hudebně pedagogická škola formálně ruší a je zřízena Konzervatoř v Ostravě.
Ve školním roce 1972/73 se nově otevírá hudebně dramatické oddělení konzervatoře (vedoucím oddělení se stal herec Státního divadla v Ostravě Miloslav Holub).
Na konci roku 1991 začínají práce na rekonstrukci a stavbě areálu budov nové konzervatoře na Českobratrské a Žerotínově ulici. Nová budova se slavnostně otevírá v roce 1996 a od téhož roku nese škola název Janáčkova konzervatoř v Ostravě.
V roce 2007 rozšířila škola svou nabídku o nový obor vzdělání – gymnázium s hudebním oborem.


Externí odkazy

Šablona:Pahýl - školství