Biotin: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: sl:Biotin
TXiKiBoT (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: dv:ވިޓަމިން ބީ7
Řádek 33: Řádek 33:
[[ca:Biotina]]
[[ca:Biotina]]
[[de:Biotin]]
[[de:Biotin]]
[[dv:ވިޓަމިން ބީ7]]
[[en:Biotin]]
[[en:Biotin]]
[[es:Biotina]]
[[es:Biotina]]

Verze z 27. 12. 2009, 06:33

Šablona:Infobox Chemická sloučenina Vitamín H (též je nazýván biotin, koenzym R či vitamín B7) je ve vodě rozpustný vitamín, z chemického hlediska kondenzát močoviny a thiofenu se zbytkem kyseliny valerové. Vitamín H má písmeno v názvu odvozeno od německého slova Haut, tedy kůže, neboť extrakty obsahující tuto látku měly léčivé účinky na kožní léze.[1]

Funkce

Je typickým kofaktorem karboxyláz (enzymů schopných navázat oxid uhličitý do různých chemických sloučenin). Je vázán peptidovou vazbou na apoenzym přes aminoskupinu lysinu, který je součástí bílkovinného řetězce zmíněného apoenzymu.

Projevy nedostatku

Jeho nedostatek může vyvolat změny na pokožce a nervové poruchy. Experimentálně lze navodit avitaminózu používáním většího množství syrových vajec, neboť bílek obsahuje bílkovinu avidin, tvořící s biotinem neúčinný komplex odcházející s výkaly. U lidí se avitaminóza ani hypovitaminóza nevyskytují.

Reference

  1. Steven W. Polyak ; Anne Chapman-Smith. ENCYCLOPEDIA OF BIOLOGICAL CHEMISTRY, FOUR-VOLUME SET, 1-4. Příprava vydání Lennarz,W.J., Lane, M.D.. [s.l.]: [s.n.] Kapitola Biotin. 

Šablona:Pahýl - biochemie