Bráhman: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
RibotBOT (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: lt:Brahmanas (žynys)
upřesnění, odkazy, w, reference
Řádek 1: Řádek 1:
'''Bráhmana''' (v dévanágarí ब्राह्मण), též '''bráhman''', je členem tradiční kněžské třídy staroindické společnosti. Tato společnost se dělila na [[Kastovní systém|kasty]] (doslovně barvy života) a vedle bráhmanů patří do tohoto dělení základních způsobů (barev) života ''kšatrija'' - člen tradiční třídy válečníků, ''vaišja'' - člen tradiční třídy obchodníků a řemeslníků a ''šudra'' - člen tradiční třídy dělníků a služebníků.
'''Bráhmana''' (v dévanágarí ब्राह्मण), též '''bráhman''', je členem tradiční kněžské třídy staroindické společnosti. Tato společnost se dělila na [[Kastovní systém|kasty]] (''varny'', doslova ''barvy'') a vedle bráhmanů patří do tohoto dělení základních způsobů života ''kšatrija'' - člen tradiční třídy válečníků, ''vaišja'' - člen tradiční třídy obchodníků a řemeslníků a ''šúdra'' - člen tradiční třídy dělníků a služebníků.


Podle indické tradice to byl [[Brahmá]], který dal vzniknout to­mu­to uspořádání spo­leč­nosti. Každou kastu vytvořil z jiné části svého těla; z jeho úst vzešla kasta bráhmanů stu­dujících posvátné texty, z jeho paží se zrodili kšatrijové, ze stehna vaišjové a z jeho chodidel vznikli šúdrové. Hindové, kte­ří nepatřili do žádné z kast, byli považováni za nečisté a říkalo se jim [[nedotknutelní]] ''párjo­vé''.
Podle indické tradice to byl stvořitel vesmíru Puruša ([[Višnu]]),<ref>Rigvéd 10.90.12</ref> který dal vzniknout to­mu­to uspořádání spo­leč­nosti. Každou kastu vytvořil z jiné části svého těla; z jeho úst vzešla kasta bráhmanů stu­dujících posvátné texty, z jeho paží se zrodili kšatrijové, ze stehna vaišjové a z jeho chodidel vznikli šúdrové. Hindové, kte­ří nepatřili do žádné z kast, byli považováni za nečisté a říkalo se jim [[nedotknutelní]], ''párjo­vé''.


V [[Bhagavadgíta|Bhagavadgítě]] [[Krišna]] uvádí, že On je stvořitelem ''varen'', a ty jsou charakterizovány vlastnostmi (''guna'') a činnostmi (''karma'').<ref>''catur-varnyam maya srstam guna-karma-vibhagasah'', Bhagavadgítá 4.13</ref> Později začala být příslušnost k ''varně'' určována původem (''janma'', odtud označení kasty ''játi''), což vedlo k úpadku celého systému.
[[Kastovní systém|Systém kast]] v In­dii již od roku 1947 úředně neplatí, přesto však v určitých oblastech Indie v jeho nečisté podobě dále přetrvává.

[[Kastovní systém|Systém kast]] v In­dii již od roku 1947 úředně neplatí, přesto však dosud ve své nečisté podobě přetrvává.

==Reference==
<references />


{{Pahýl - hinduismus}}
{{Pahýl - hinduismus}}

Verze z 12. 12. 2009, 22:16

Bráhmana (v dévanágarí ब्राह्मण), též bráhman, je členem tradiční kněžské třídy staroindické společnosti. Tato společnost se dělila na kasty (varny, doslova barvy) a vedle bráhmanů patří do tohoto dělení základních způsobů života kšatrija - člen tradiční třídy válečníků, vaišja - člen tradiční třídy obchodníků a řemeslníků a šúdra - člen tradiční třídy dělníků a služebníků.

Podle indické tradice to byl stvořitel vesmíru Puruša (Višnu),[1] který dal vzniknout to­mu­to uspořádání spo­leč­nosti. Každou kastu vytvořil z jiné části svého těla; z jeho úst vzešla kasta bráhmanů stu­dujících posvátné texty, z jeho paží se zrodili kšatrijové, ze stehna vaišjové a z jeho chodidel vznikli šúdrové. Hindové, kte­ří nepatřili do žádné z kast, byli považováni za nečisté a říkalo se jim nedotknutelní, párjo­vé.

V Bhagavadgítě Krišna uvádí, že On je stvořitelem varen, a ty jsou charakterizovány vlastnostmi (guna) a činnostmi (karma).[2] Později začala být příslušnost k varně určována původem (janma, odtud označení kasty játi), což vedlo k úpadku celého systému.

Systém kast v In­dii již od roku 1947 úředně neplatí, přesto však dosud ve své nečisté podobě přetrvává.

Reference

  1. Rigvéd 10.90.12
  2. catur-varnyam maya srstam guna-karma-vibhagasah, Bhagavadgítá 4.13

Šablona:Pahýl - hinduismus