Československý národní výbor: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Odstranění linku na rozcestník SNP s použitím robota - Změněn(y) odkaz(y) na Slovenské národní povstání
m úprava
Řádek 1: Řádek 1:
'''Československý národní výbor''' byla organizace vytvořená dne [[17. listopad]]u [[1939]] v [[Paříž]]i. Do konce roku 1939 byl Československý národní výbor uznán jako orgán, který měl zastupovat český a slovenský národ a řídit československou armádu v zahraničí. V tomto smyslu uzavřel Československý národní výbor i zvláštní dohody o leteckých jednotkách a podřízenosti československých vojáků československé vojenské jurisdikci ve Francii.
{{upravit}}


V rámci Československého národního výboru došlo ke vzniku tzv. Správ národního výboru, které zajišťovaly administrativu záležitostí československých emigrantů. Nejvýznamnější z nich byla Správa vojenská. Proti politice Československého národního výboru se zorganizovala opoziční [[Slovenská národní rada]] vedená bývalým předsedou vlády [[Milan Hodža|Milanem Hodžou]], která se na počátku roku 1940 přetvořila na Česko-slovenskou národní radu.
'''Československý národní výbor''' byla organizace vytvořená dne [[17. listopadu]] [[1939]] v [[Paříž]]i. V čele výboru stál [[Edvard Beneš]]. Členy Československého národního výboru byli Msgre. [[Jan Šrámek]], [[Eduard Outrata]], [[Sergej Ingr]], [[Hubert Ripka]], [[Štefan Osuský]], [[Juraj Slávik]] a pozdější velitel povstalecké armády během [[Slovenské národní povstání|SNP]] [[Rudolf Viest]]. Do konce roku 1939 byl Československý národní výbor uznán jako orgán, který měl zastupovat český a slovenský národ a řídit československou armádu v zahraničí. V tomto smyslu uzavřel Československý národní výbor i zvláštní dohody o leteckých jednotkách a podřízenosti československých vojáků československé vojenské jurisdikci ve Francii.


== Seznam členů ==
V rámci Československého národního výboru došlo ke vzniku i tzv. Správ národního výboru, které zajišťovaly administrativu záležitostí československých emigrantů. Nejvýznamnější z nich byla Správa vojenská. Proti politice Československého národního výboru se zorganizovala opoziční [[Slovenská národní rada]] vedená bývalým předsedou vlády [[Milan Hodža|Milanem Hodžou]], která se na počátku roku 1940 přetvořila na Česko-slovenskou národní radu.
* prezident: [[Edvard Beneš]] ([[Česká strana národně sociální|ČSNS]])
* úřadující místopředseda: [[Jan Šrámek]] ([[Československá strana lidová|ČSL]])
* [[Sergej Ingr|gen. Sergej Ingr]]
* [[Štefan Osuský]]
* [[Eduard Outrata]]
* [[Hubert Ripka]] ([[Česká strana národně sociální|ČSNS]])
* [[Juraj Slávik]] ([[Slovenská národná strana (historická)|SNS]])
* [[Rudolf Viest|gen. Rudolf Viest]]


[[Kategorie:Exilové vlády Československa]]
[[Kategorie:Exilové vlády Československa]]

Verze z 27. 11. 2009, 21:13

Československý národní výbor byla organizace vytvořená dne 17. listopadu 1939 v Paříži. Do konce roku 1939 byl Československý národní výbor uznán jako orgán, který měl zastupovat český a slovenský národ a řídit československou armádu v zahraničí. V tomto smyslu uzavřel Československý národní výbor i zvláštní dohody o leteckých jednotkách a podřízenosti československých vojáků československé vojenské jurisdikci ve Francii.

V rámci Československého národního výboru došlo ke vzniku tzv. Správ národního výboru, které zajišťovaly administrativu záležitostí československých emigrantů. Nejvýznamnější z nich byla Správa vojenská. Proti politice Československého národního výboru se zorganizovala opoziční Slovenská národní rada vedená bývalým předsedou vlády Milanem Hodžou, která se na počátku roku 1940 přetvořila na Česko-slovenskou národní radu.

Seznam členů