Světelná křivka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: pt:Curva de luz
TXiKiBoT (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: eu:Argi kurba
Řádek 32: Řádek 32:
[[en:Light curve]]
[[en:Light curve]]
[[es:Curva de luz]]
[[es:Curva de luz]]
[[eu:Argi kurba]]
[[fi:Valokäyrä]]
[[fi:Valokäyrä]]
[[fr:Courbe de lumière]]
[[fr:Courbe de lumière]]

Verze z 13. 11. 2009, 06:11

Světelná křivka planetky (201) Penelope z Mount John University Observatory, pořízená 6. října 2006. Vyplývá z ní, že planetka se otočí přibližně jednou za 1 hodinu a 45 minut

Světelná křivka je graficky vyjádřená závislost změn jasnosti vesmírného tělesa nebo oblasti v čase.[1] Světelná křivka může být periodická, jako v případě zákrytových dvojhvězd, cefeid a jiných proměnných hvězd, nebo nepravidelná, jako například křivka novy, eruptivní proměnné hvězdy nebo supernovy. Studium světelné křivky může spolu s dalšími pozorováními přinést významné informace o fyzikálních procesech, které ji vytvářejí.

Planetologie

V planetologii lze světelnou křivku využít k odhadům rotační periody planetky nebo měsíce. Ze Země často není možné rozlišit malé těleso Sluneční soustavy ani s pomocí největších dalekohledů, protože jeho úhlová velikost je menší než jeden pixel detekčního zařízení. Astronomové proto měří množství světla vydávaného tělesem za určitou dobu. Změřením doby, která uplynula mezi vrcholy světelné křivky lze odhadnout rotační periodu tělesa.

Reference

  1. Light Curves and What They Can Tell Us [online]. Goddard Space Flight Center [cit. 2009-02-12]. Dostupné online. (anglicky) 

Šablona:Pahýl - astronomie