Talisman: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Idioma-bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: lt:Talismanas odebral: en:Talisman
+ kat.
Řádek 30: Řádek 30:


[[Kategorie:Magie]]
[[Kategorie:Magie]]
[[Kategorie:Pověry]]
[[Kategorie:Štěstí]]


[[ar:طلسم]]
[[ar:طلسم]]

Verze z 9. 11. 2009, 16:18

Talisman je původně z arabského slova طلاسم talasm - rituál, původně ze slova Telos - výsledek. Talisman je artefakt, sloužící pro štěstí nebo ochranu majitele. V magii se využívá k různým rituálům. Talisman je především uměle vyrobený předmět, který přivolává štěstí. Je to jeden z nejúčinnějších nástrojů k obraně proti magii. Nejúčinnější je talisman vyráběný člověkem, kterému má sloužit. Talisman má většinou tvar disku.

Výroba talismanu


PONDĚLÍ – Měsíc (Stříbro) - obchod, sny, krádež
ÚTERÝ – Mars (Železo) - manželství, válka, nepřátelé, vězení
STŘEDA – Merkur (Rtuť) - dluh, strach, ztráta
ČTVRTEK – Jupiter (Cín) - čest, bohatství, oděv, přání
PÁTEK – Venuše (Měď) - láska, přátelství, cizinci
SOBOTA – Saturn (Olovo) - život, stavba, doktrína, ochrana
NEDĚLE – Slunce /Zlato/ - štěstí, naděje, peníze
Na výrobu talismanu je také dobré rozmyslet si, který den v týdnu ho budete vyrábět. Se dnem, kdy ho budete vyrábět se pojí i do čeho se mají vyrýt magické symboly a jakou formu štěstí chcete přivolat. Například význam dluh se pojí ke středě, ale je tu problém se rtutí. Někteří kouzelníci to vyřešili tím, že rtuť nalili do skleněné lahvičky nebo ji nahradili hliníkem, stříbrem, zlatem a někteří dokonce i pergamenem. Stříbro, zalto a pergamen mohou nahradit všechny výše zmíněné kovy, ale jejich účinost bude menší.
Na vyrytí symbolu je potřeba kreativita, která ale musí dávat se symbolem smysl. Nejúčinnější je runové písmo a numerologické čtverce, méně účinné jsou normální jednoduché obrázky. Na jednu stranu je potřeba vyrýt své jméno, datum narození, znamení zvěrokruhu a ostatní - záleží na vašem estetickém dojmu. Na druhou stranu vyryjete nějaký symboj spojený s účelem, kterému má talisman sloužit. Například manželství můžete znázornit svatebními zvony, prstýnky, srdcem, květiny...
Talisman vysvětlíte až ve stejný den za týden, nejlépe aby se vyráběl a zasvědcel talisman ve fázi dorůstajícího měsíce - dodá mu to magičtější sílu. Vysvětíte jej tak, že po jeho vyrobení jej musíte nosit tři dny a tři noci na těle. Můžete si jej dát třeba na řetízek kolem krku či nosit v malém hedvábném sáčku zavěšeném na krku. Po uplynutí tří dnů už jej nemusíte nosit na těle, ale můžete si ho strčit někam do oděvu nebo do příruční tašky.


Péče o talisman


Při novém měsíci je také dobré talisman vyčistit dobrým čistidlem na kovy. Za úplňku by měl být vystaven na vaší otevřené dlani přímému světlu měsíce. Myslí se tím neoslabené místo před měsícem, ne třeba za oknem - musí se ho vystavit přímému měsíčnímu svitu, ale talismanu nevadí, když je zatažená obloha. Každou stranu talismanu vystavte měsíčnímu světlu asi tak pět minut a soustřeďte své myšlenky na původní účel talismanu.



Talisman vyrobený specificky pro konkrétního člověka

Největšího účinku se dosáhne, pokud je amulet či talisman vyroben přesně podle potřeb konkrétního člověka. Pak může řešit to, co je žádáno. Amulet může být zaměřen na lásku, vztahy, práci, prosazení projektu, zvýšení odolnosti či zajištění zdraví. Podle jména a data narození se sestaví horoskop a diagnostická kresba, jenž zachytí slabé aspekty a sníženou energii čaker, podle toho se vybere vhodný drahý kámen nebo několik kamenů. Nakonec se účinek zvýší vhodným tvarem talismanu. proto se správně vyrobený talisman nikdy neopakuje, takže majitel zároveň vlastní zcela jedinečný šperk, ovšem s velkým duchovním účinkem.


http://www.razdva.cz/rzapletal-astrolog/talismany.htm Fungování talismanů a amuletů, foto]