Diskuse s wikipedistou:Jirka O.: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 277: Řádek 277:
==Tomáš BlaBla==
==Tomáš BlaBla==
Zjevné nesmysly. Žádný český sportovec olympijskou medaili v badmintonu nikdy nezískal, natož před rokem v Pekingu! Vemte rozum do hrsti pane správče! ** Navíc zjevně recesistické příjmení. ** Zdravím --[[Wikipedista:MiroslavJosef|MiroslavJosef]] 4. 10. 2009, 10:18 (UTC)
Zjevné nesmysly. Žádný český sportovec olympijskou medaili v badmintonu nikdy nezískal, natož před rokem v Pekingu! Vemte rozum do hrsti pane správče! ** Navíc zjevně recesistické příjmení. ** Zdravím --[[Wikipedista:MiroslavJosef|MiroslavJosef]] 4. 10. 2009, 10:18 (UTC)

:Omlouvám se :-) už jsem to smazal. Inu, pane kolego, ne vždy se věci podaří. Jméno Blabla ovšem existuje. [[Wikipedista:Jirka O.|Jirka]] [[Wikipedista diskuse:Jirka O.|O.]] 4. 10. 2009, 10:20 (UTC)

Verze z 4. 10. 2009, 12:20

Starší diskuse viz archiv 1 a 2

Moneykracie

Vážení pánové,

je mi jedno co wikipedie je a není... Wikipedie tímto pro mne není naprosto ničím! Můžete mi prosím specifikovat, co má definice porušovala??? Z Vaší stránky co wikipedie je a není mi toto není jasné.

Hanák -- Tento příspěvek přidal(a) Jencekkk (diskuse) 03:05, 4. 5. 2009 (CE(S)T)

Václavík

Když mi řeknete kam je tak možné provést, umístím zde dopis rektora TUL adresovaný mému právnímu zástupci kde se zde uveřejněné informace uvádějí. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.102.66.189 (diskuse)

Subst upravit

Ahoj, zde jsi vložil substuovanou šablonu upravit, tak se však nesubstuuje. Viz Šablona:Upravit. Měj se pěkně, --Podzemnik 29. 3. 2009, 15:29 (UTC)

Díky za informaci, pro mne je to vše španělská vesnice :-) přece jen jsem především vystudovaný historik antiky. Přiznávám se bez mučení. Jirka O. 29. 3. 2009, 16:30 (UTC)

Účastník arbitrage

Je možné, že se budete účasten jako svědek v arbitragi Guy Peters v. Daniel Baránek. Vzhledem k pravidlům arbitrage Vás na to upozorňuji předem. —Guy Peters 6. 4. 2009, 20:15 (UTC)

Znovuotevření žádosti o arbitráž proti Guy Petersovi (dříve Z)

Vážený kolego, jako arbitr - zpravodaj Vás informuji jako stranu sporu, že byla znovu otevřena arbitráž proti Guy Petersovi (dříve Z) [[1]].--Yopie 6. 4. 2009, 20:55 (UTC)

Děkuji, omlouvám se, nebyl jsem teď skoro dva dny on-line. Jirka O. 7. 4. 2009, 18:00 (UTC)

Krize třetího století

Zdravím, článek o krizi třetího století jsem dokončil a je vám k dispozici pro případné úpravy--Josef Daniel 10. 4. 2009, 20:02 (UTC)

Druhé historické vyznamenání

Přeji pěkný den!
Tímto vyznamenáním bych Vám chtěl poděkovat za Vaše úsilí o doplnění a zdokonalení článků o římských císařích. S úctou --Decebalus 17. 4. 2009, 15:32 (UTC)

Děkuji, vrátil jsem se z dovolené, zase se do toho od zítřka vrhnu :-) Jirka O. 21. 4. 2009, 14:09 (UTC)

WP:BB

Byl jsem nepříjemně překvapen Vaším vyjádřením: "Na druhé straně je pravda, že zásahy do hesla komunismus, a to bez ohledu na to, zda s nimi souhlasím či ne, měly být provedeny po širší diskusi a v rámci širšího konsenzu. Jirka O. 14. 4. 2009, 15:02 (UTC)", které naznačuje, že snad pro článek Komunismus neplatí WP:BB. Připomínám, že mé editace se zatím omezily na zmírnění prokomunistického POV, kterým je tento článek značně zatížen.[2][3] Úvahy o jeho radikální přestavbě jsou dosud pouze na diskusní stránce. —Guy Peters 23. 4. 2009, 19:03 (UTC)

Pane Petersi, samozřejmě že platí, na druhé straně je to dost významné heslo a dost kontroverzní pojem, byl bych mnohem raději, kdybyste se s kolegou Ioannem dohodl na nějakém kompromisu než to hned začít překopávat podle svého. Právě kontroverzní hesla vyžadují kompromis daleko více než jiná, Wikipedie je týmová práce, vám to jistě nemusím připomínat. Jirka O. 24. 4. 2009, 16:38 (UTC)

Zcela odmítám, že bych začal překopávat. Je to právě naopak: návrhy na překopání trpělivě diskutuji na tamní diskussní stránce a zatím to nevypadá, že by k nějakému překopání vůbec došlo.

Naprosto jiná věc je korrekce prokommunistického POV: K tomu mě váže WP:BB. —Guy Peters 25. 4. 2009, 07:04 (UTC)

Brzké uzdravení

Přeji Vám brzké uzdravení, s pozdravem --MiroslavJosef 24. 4. 2009, 16:44 (UTC)

Já taky.:) At je líp.:)--Acoma 24. 4. 2009, 22:27 (UTC)
Děkuji, ve středu to vypadalo hůř :-) zkusím dnes trochu něco dělat. Jirka O. 25. 4. 2009, 08:49 (UTC)


Opětovné smazání článku o firmě Bramko

Dobrý den,

právě mi byl znovu smazán již přepracovaný text o firmě bramko. Kolegovi Mercymu jsem se omluvil, že na textu zapracuji a předělám ho. Text jsem přepsal po vzoru firmy Madeta která je ve wikipedii "legálně". Prostudoval jsem i všechny články na wikipedii, které se týkali této problematiky a neshledávám zde žádny rozpor. Tak v čem je problém tentokrát?

S pozdravem Pavel Pokorný


Hezký večer,

děkuji za vysvětlenou, nicméně momentálně mi není jasné jaký je rozdíl mezi firmami Madeta a Bramko? Madeta = prokazatelně největší výrobce mlékárenských výrobků v ČR Bramko= prokazatelně největší výrobce zeleniny v ČR

Oba texty jsou napsány velice podbně. Tak kde je ten rozdíl? Jaktože jedna má právo na slávu a druhá ne? ¨

S pozdravem Pavel Pokorný

Experiment

Dobrý den, prosím řeknete mi, o jaký experiment šlo?? --88.102.143.230 1. 5. 2009, 13:26 (UTC)

Vaše chování jako správce

Svůj slib zkrátit můj blok jste dodatečně odmítl poukazem na to, že se nechcete dopouštět wheel war. Zajímalo by mne, jak se s tou Vaší proklamací srovnává, když si jeden wikipedista dělá legraci z příkazu správce: "rozhodně tato věta na adresu kolegy Jedudedka nepatří na wiki" x [4]. Hodláte nějak řešit, aby správce Jedudědek a já nebyli uráženi, nebo je Vám to dokonale ukradené? —Guy Peters 2. 5. 2009, 14:56 (UTC)

Pane Petersi, jestli mi není něco ukradené, tak je to fakt, že téměř s každým, s kým jste zde diskutoval, jste se dostal do sporu. Opravdu vás varuji, Wikipedie není prostor pro vaše válčení s druhými. To je vše. Jirka O. 2. 5. 2009, 15:31 (UTC)

Drobná informace

Zdravím,
zamýšlel jsem sice nyní pracovat na Marku Aureliovi, jelikož jsem ale nyní dost vytížen mimo wiki, rozhodl jsem se ho prozatím odložit (vidím ho tak v červnu nebo červenci) a místo něho se pokusím rozšířit toho Caracallu, jak jste mi původně navrhoval.
Jinak přeji hodně zdraví ;-) --Decebalus 5. 5. 2009, 15:20 (UTC)

P.S. třebaže je to neslušné, doporučuji některé jedince ignorovat a nereagovat na ně. Ušetří to člověku spoustu jinak promarněného času a energie, jež lze vynaložit vhodnějším způsobem ;-)

Beru na vědomí, já se zatím pokusím napsat Septimia Severa – píšu ho podle svého, protože na en, ani na de zas tak dobré biografie nemají. Jinak, já nejsem nějak zvláštní Severův přívrženec :-), byl to sice schopný, ale i velmi lstivý a nebezpečný chlapík. Jestli mi je někdo z římských císařů sympatický (pokud to lze vůbec tak říct), tak je to Gallienus. Jirka O. 5. 5. 2009, 16:27 (UTC)
P.S. Při správcování se nevyhnete reakcím na lidi, které by člověk možná jinak ignoroval, to už to nese s sebou. Důležité je si uchovat nadhled a nenechat se vytočit. Vzhledem k tomu, že jde hlavně o projekt jako takový, není to až tak těžké. Věřím ve zdravý rozum – svůj i komunity jako celku.

Vím o tom, že ho píšete, i že na en a na de jsou ty články slabé. Je dost těžké pociťovat sympatie k římským císařům. Mně osobně se zamlouvá pouze Marcus (podle mého názoru nejlepší princeps), a jelikož si s jeho článkem chci trochu vyhrát, na což nyní nemám kdy, raději ho nějakou dobu pozdržím. Většinu ostatních vnímám nanejvýš neutrálně. Severus šel za svým cílem a dosáhl ho, to ale nic nemění na tom, že se jednalo o ukázkového "řeckého tyrana" (myslím, že i Gibbon ho nějak takto charakterizoval), jakými byla většina jeho předchůdců a nástupců.

Někdy mám dojem, že je tu tolik zdravých rozumů, až z toho všichni blbnou :-D --Decebalus 5. 5. 2009, 17:04 (UTC)

Seznam západních císařů

Dobrý den,
můj seznam je sice možná nadbytečný, ale například na anglické, nebo německé Wikipedii je, i když jako součást článku o Západním Římě. Navíc tady existuje samostatný seznam východních císařů a není součástí celkového seznamu. Takže mám 3 návrhy:
1. smazat můj seznam
2. smazat stejný seznam tady
3. přesunout můj seznam sem
DSP 6. 5. 2009, 15:44 (UTC)

Vzhledem k počtu západních císařů bych byl pro variantu přesunu tabulky do Seznamu římských císařů. Jen vás prosím o jednu věc – zachováváme zde úzus, jak jména psát, nepíšeme tedy Majorianus, nýbrž Maiorianus. Děkuji a vítám vás mezi starověkáře. Odkazuji vás i na stránku Wikipedie:WikiProjekt Starověk. Sám jsem napsal všechny císaře od Macrina po Carina, tedy s výjimkou Aureliana, který je dílem kolegy Decebala, a Pupiena s Balbinem, jejichž biografie napsal kolega Garamond. Jirka O. 6. 5. 2009, 18:31 (UTC)

Maximinus Daia

Ahoj. Anonym tu založil článek Maximinus Daia, já jsem provedl jenom nějaké základní úpravy. Až budeš mít čas, kdyžtak se na to mrkni. O Římě toho moc nevím, takže obsahově to zkontrolovat nemůžu. :-) --Harold 20. 5. 2009, 19:35 (UTC)

Předělám to dnes, zhroutil se mi počítač, takže jsem byl pár dní mimo. Jirka O. 21. 5. 2009, 17:54 (UTC)

Rexmark

Dobrý den, smazal jste mi obsah stránky Rexmark. Chtěl jsem se tedy zeptat, pokud chci mít na wikipedii stránku o nějaké firmě, jak to mám udělat? Něco jako Firma:Rexmark ? Díky za odpověď a sorry za práci navíc :). -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Libik (diskuse)

Dobrý den, nelze psát článek o firmě způsobem, který působí jako propagace. Viz doporučení. Přeji hezký večer. Jirka O. 21. 5. 2009, 19:52 (UTC)
Vždyť jsem sotva stačil napsat co to Rexmark je(encyklopedicky) a její motto(což je sice subjektivní, ale bylo jasně napsáno, že to není obecná pravda, ale že to o sobě tvrdí)... Takže pokud nebudu psát motto dané firmy, tak je to v pořádku? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Libik (diskuse)
Pane kolego, jednak za propagační článek označil váš příspěvek již kolega Sumivec a já s ním potom souhlasil, jednak není možné, aby v článku bylo motto firmy a nic jiného. Jde nám o nezaujatý úhel pohledu. Představte si, že bychom v biografii Adolfa Hitlera měli uveden jen jeho světonázor. Nemyslím, že je třeba k tomu něco dodat. Jirka O. 21. 5. 2009, 20:12 (UTC)

Prosba o radu

Dobrý den! Chtěl bych založit nový článek o Vytautasu Vičiulisovi (který se upálil v Klaipedě), ale nevím si rady, jak tam umístit fotografii. Jeden z možných odkazů by byl třeba na http://klaipeda.diena.lt/dienrastis/miestas/v-viciulis-pristigo-vilties-202986 nebo http://www.ve.lt/?rub=1065924810&data=2009-03-02&id=1235928272 . Autorem fotografií pochopitelně nejsem a na žádné z wikipedií jsem zatím žádné nenašel. Pokud byste mi dokázal poradit, jak na to, mohl byste prosím napsat do diskuse ke mně (wikipedista kusurija)? Děkuji. --Kusurija 22. 5. 2009, 17:00 (UTC)

Mazání

Na tohle nemáš podle wp:Rychlé smazání "právo". Měl jsi napsat experimenty, kvůli nevýzmnosti se to maže přes šablonu. [5]--H11 24. 5. 2009, 12:31 (UTC)

Jak myslíš, díval jsem se na google, žádný odkaz. Mažou zde mnohem delší příspěvky, kde je záruka, že to těleso vůbec existuje. Pokud nějaký správce usoudí, že jsem jednal chybně, nechť tu stránku obnoví. Měj se hezky. Jirka O. 24. 5. 2009, 12:34 (UTC)
Já jen abysto věděl, je lepší napsat rovnou že to je pokus, je to jen formalita, ale IMHO dost důležitá..--H11 24. 5. 2009, 12:35 (UTC)
Těžko se to někdy rozhoduje, spíš to vypadá z půlky na sebepropagaci, z půlky na experiment. Jirka O. 24. 5. 2009, 12:39 (UTC)

Herbert Hnátek

Smazat - pokus o vtip - autor si plete Wikipedii s Nencyklopedií ** zdravím --MiroslavJosef 26. 5. 2009, 09:27 (UTC)

Díky, někdy se vyplatí si text přečíst :-) kvůli tomu, že jsem se soustředil na překlep, jsem udělal dvě zbytečné editace. Zdravím. Jirka O. 26. 5. 2009, 09:29 (UTC)
... není zač, z toho se "nestřílí" ... akorát, že to možná zkusí časem znova ** --MiroslavJosef 26. 5. 2009, 09:30 (UTC)

Pokračování ve změnách článku Textil

Ahoj Jirko, moje doporučení:

1.Změnit název na Textilie

2.Začátek (definice): http://cz.texsite.info/Textilie

(Tato definice vyjadřuje zjednodušeně, možná trochu neobratně, ale velmi výstižně obsah známých norem, jako například: http://business.center.cz/business/pojmy/p442-textilni-vyrobek.aspx Myslím, že bychom neměli vymýšlet nové formulace.)

3. Pokračování dosavadního textu od: „Podle uvedených měřítek se pod tento pojem ......“

4. Textil (rozcestník)

Označení textil se používá ve významech:

(Pojmy textilní průmysl a technologie bych mohl doplnit odkazy na stránky z Googelu, ale do zatím nemusí být).

5. Kategorie Textil zůstane, měl by k ní patřit hlavní, úvodní článek. Pro začátek by tam snad stačila definice, kterou slíbil kolega Beren.

Dejte mně prosím vědět, co na to říkáte a kdo by měl co a kdy provést. Zdraví--Ryj 6. 6. 2009, 07:56 (UTC)

Dnes se na to – zřejmě až večer – juknu, děkuji Vám za návrhy, doufám, že se dovolená vydařila :-) Jirka O. 6. 6. 2009, 07:59 (UTC)

žádost o splnění slibu

Bohužel Vás musím požádat o splnění slibu ohledně Wikipedisty Destinero, který byl dnes znovu zabanován Mercym, který si Vašeho slibu pravděpodobně není vědom, takže udělil ban na 14 dní. Tak či tak, poměrně dlouhý čas na klidnější tvorbu.--DeeMusil 15. 6. 2009, 21:44 (UTC)

S kolegou Mercym se dohodnu na dalším postupu, dám vám vědět. Jirka O. 16. 6. 2009, 07:23 (UTC)

Nový název článku

Zdravím,

jistě si vzpomínáte na diskuzi ohledně článku Stauffenbergův pokus o převrat, kdy wikipedista Cinik svévolně přejmenoval článek na současný název. Poté, co jsem vyslovil nesouhlas s názvem a žádal dohodu, která by vše vyřešila, tak Cinik vše zamítl. Příjde mi, že Cinik se tím ani nějak nehodlá zabývat a hodlá název článku ponechat tak jak je. Což je dle mého nepřijatelné. Jako zkušeného wikipedisty se Vás ptám, jak postpupovat. Mám to snad svévolně přepsat sám? --TonyZ 23. 7. 2009, 14:53 (UTC)

Počkal bych, až se k tomu vyjádří někdo další, např. ještě Kacir. Já jsem v té věci v podstatě neutrální, dal jsem tam odkazy, z nichž je patrné, že název Atentát na Hitlera z 20. července 1944 je dle Googlu očekávanější a teď jde o to, zda dá ještě někdo další najevo případný nesouhlas s přesunem. U sporných věcí je dobré být zdrženlivý, ono se to nezblázní, když ještě den dva počkáme. Ukáže-li se, že Cinik je jediný, kdo je zásadně proti (já vlastně ani nevím proč), provedu přesun a případné opravy odkazů a přesměrování sám a ponesu s tím kůži na trh. Měl jsem o knize Příběh Operace Valkýra pár rozhovorů v rozhlase, takže si myslím, že "do toho můžu mluvit" :-) Přeju vám hezký podvečer. Jirka O. 23. 7. 2009, 15:28 (UTC)
Při vší úctě, ty odkazy dokazují pravý opak. Jak byste jasně viděl, kdybyste dal hledat pevnou frázi a ne změť jednotlivých slov. --Cinik 23. 7. 2009, 15:38 (UTC)
My si vykáme? Tak ok. Hádat se už nebudu, opravdu mi to za to nestojí. Ian Kershaw (jak v tom dvousvazkovém Hitlerovi, tak ve Valkýře) vždy hovoří o atentatu atd., já ani vy nejsme Ian Kershaw, takže jak? Jirka O. 23. 7. 2009, 15:45 (UTC)

Překlad z latiny

Ahoj, chtěl jsem tě poprosit, jestli by jsi nepřeložil následující dvě díla (jejich názvy:-):

  • Synopsis plantarum succulentarum, cum descriptionibus, synonymis, locis; observationibus anglicanis, culturaque.
  • Species plantarum: exhibentes plantas rite cognitas, ad genera relatas, cum differentiis specificis, nominibus trivialibus, synonymis selectis, locis natalibus, secundum systema sexuale digestas.

Dík!--Juan de Vojníkov 28. 7. 2009, 04:08 (UTC)

Předem podotýkám, že jsem historik, rostlinám nerozumím a latina je velmi dvojznačná řeč, je vždy třeba se aspoň orientovat v základní terminologii oboru. První titul bych volně přeložil takhle: "Přehled odnoží sukulentů (?) s popisy, příbuzností, umístěním, pozorováními Angličanů a metodou pěstování (?)" Na druhý se juknu odpoledne, teď mne furt tahá za šos dcera :-) Jirka O. 28. 7. 2009, 05:31 (UTC)
Šlo by tedy říct: "Přehled rostlinných sukulentů s popisy, synonymy, (locis); pozorování Angličanů, kultúra"?--Juan de Vojníkov 28. 7. 2009, 05:54 (UTC)
Podle mne je třeba slova cultura a synonymum chápat přeneseně, tak jak jsem to napsal: cultura ve smyslu kulturace, synonymum nikoli jako souznačnost, nýbrž jako příbuznost. Locus je téměř vždy v latině místo, těžko říci, zda to značí místo, kde roste, či něco jiného. Je zajímavé, že cultura je zde jako jediná v 6. pádě singuláru, zatímco ostatní výrazy v 6. pádě plurálu. Tož tak. Jirka O. 28. 7. 2009, 06:06 (UTC)
Hmmm, to vidím, že budeme těžko louskat. Zkusím najít biologa latináře.--Juan de Vojníkov 28. 7. 2009, 06:13 (UTC)

Nováček

Dal bys mi to tam pls?Já sem to ted zkoušel ale nejde mi to-na tu mojí stránku. -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Zix (diskuse)

Poděkování

Ahoj, chtěl bych ti poděkovat za překlad v tomto článku Zimmermannův telegram (německy skoro neumim a anglicky bych to tak přesně nepřeložil), díky moc. --Kolomaznik 30. 7. 2009, 13:26 (UTC)

Není zač – ještě to zkontrolovala má německá manželka (umí výborně česky). Jirka O. 30. 7. 2009, 13:46 (UTC)

bordel

Dobrá, a jaká licence by vám více vyhovovala? :-) --Fredy.00 2. 8. 2009, 06:17 (UTC)

Nejde o mne, dáte-li tam tuto licenci (chybnou), ocitne se obrázek automaticky v kategorii Stránky ke smazání, do níž se čas od času dívají všichni správci, zda tam není pro ně nějaká práce. Přečtěte si prosím dobře, co se píše v popisku k licenci, kterou jste tam dal. Jirka O. 2. 8. 2009, 06:22 (UTC)
Autorem samozřejmě nejsem, když sem tam NAPSAL, ŽE JE TO Z BUNDESARCHIVU. Takže, buďto mi poraďte, jak skopírovat licenci bundearchivu, nebo mi schvaltu tu co sem tam doplnil, protože podobnou mají i jiné výřezy a upravy těchto německých souborů --Fredy.00 2. 8. 2009, 06:34 (UTC)
Děkuju za pomoc s licencí --Fredy.00 2. 8. 2009, 06:43 (UTC)

Licence

Zdravím, většina licencí ve wiki jsou takové licence, kde není možná změna. Proto nechápu, proč si změnil u licenci u Fredyho koláže!--Juan de Vojníkov 2. 8. 2009, 07:22 (UTC)

Licencím vůbec nerozumím a ani si na to nehraju, ale ta, co tam byla, byla blbě – obrázek jsem našel v kategorii Stránky ke smazání, zůstat to tam nemohlo. Jsem rád, žes to vyřešil a přeju ti (bez vykřičníku) hezký den. Jirka O. 2. 8. 2009, 07:26 (UTC)
Tak proč to nenecháš na někoho kdo tomu rozumí?--Juan de Vojníkov 2. 8. 2009, 07:33 (UTC)
Protože jsem nechtěl, aby to třeba bez dalšího smazal nějaký jiný správce. Sledoval jsem trochu tvé spory s Freddym. Ale jsme off topic, důležitý je výsledek. Jirka O. 2. 8. 2009, 07:36 (UTC)
Bohužel to jsi trochu mimo. Já z Fredym spory nevedu - jen se ho snažím vést správným směrem, když to tak "nečiní" správci. Jinak správci by měli přemýšlet.--Juan de Vojníkov 2. 8. 2009, 17:22 (UTC)
A uživatelé chápat, že zásada editujte s odvahou platí obecně. Bez chyb se člověk nic nenaučí, pane Vševědoucí :-) Jirka O. 2. 8. 2009, 17:55 (UTC)
P.S. Jinak na správcovství nijak nelpím, už jistou dobu přemyšlím o rezignaci – zkus o práva požádat sám, správců je třeba.
Škoda, radši bych s tebou mluvil o literárních tématech. PS: mě tady práva nidko nedá - jen si je nechej.--Juan de Vojníkov 2. 8. 2009, 20:10 (UTC)
Jistě si zas brzy promluvíme, napsal jsem několik nových básniček :-) Jen se nějak cítím unavený – ze všeho. Myslím, že tomu rozumíš. Jirka O. 2. 8. 2009, 20:26 (UTC)

Perlička?

Přeneseno z diskuse Glücksburkové

Dělal jsem si legraci, mně osobně je jedno, kdo co vyznává, tedy pokud to není nacismus či komunismus. Jinak já jsem se trochu věnoval té tvé Holštýsko-gottorpsko-anhaltsko-zerbstsko-romanovské dynastii, jak by zněl správný název Romanovců od Pavla I. :-) dle Gothajského almanachu, ale jinak při studiu pomocných věd jde hlavně o to, aby ses uměl v dané problematice orientovat, věděl, kam máš sáhnout, když něco potřebuješ vědět, měl přehled o hlavních dynastiích a měl potuchu, jak je přepisovat. K těm Romanovcům mám perličku: v 19. století několikrát protestovali, když je v Gothajskérm almanachu přepisovali, jak jsem uvedl výše, neboť to znělo moc německy, ale vydavatelé Almanachu v ničem neslevili car necar :-) Když budeš něco potřebovat, klidně napiš mail. Jirka O. 12. 8. 2009, 14:24 (UTC)

Co já vím je to větev dynastie oldenburků a to větev Holstein-Gottorp ... romanov... ale mysli mže to je fuk. Můžeš mi to perličku trošku rozvést já si to rád přečtu delší a navíc... no takhle sem toho moc nepobral.. dík --Kolomaznik 12. 8. 2009, 14:37 (UTC)
Perlička je jasná, ne? :-) Vládnoucí rod v Rusku byl genealogicky v podstatě německý, neboť Pavel I. byl synem Petra III., který byl po otci z holštýnsko-gottorpského rodu a po matce Romanovec, a Kateřiny II., která byla z obou stran Němka, pocházela z rodu anhaltsko-zerbstského. Romanovci vymřeli v mužské linii roku 1730 vnukem Petra Velikého Petrem II. Alexejevičem. Politicky bylo problémem, že carský rod má v sobě minimum ruské krve a tak carové tlačili na vydavatele Almanachu, aby psali, že v Rusku vládnou Romanovci. Jinak dynastie v Evropě byly strašně svázané, německý císař Vilém II. byl např. vnukem anglické královny Viktorie, a ta mu vždycky vynadala, když provedl nějakou ze svých pitomin – dokud žila, vztahy Anglie a Německa byly v pořádku. Blízcí příbuzní byli i anglický král Jiří V. (vnuk Viktorie) a car Mikuláš II., a to tak, že si byli i navzájem podobní. No nic, snad jsi teď pochytil více. Jirka O. 12. 8. 2009, 14:56 (UTC)
No perličku jsem pochopil a napsal jsem to i stím předešlím sem. Tu perličku znám.. a odkud asi než z naší cs wiki... Jen s Kateřinou II. resp. dynastií holstein-schlesvig-anhaltsko-zerbstsko-romanovskou si něměl takovou pravdu (ano štředoškoláček vyzval vysokoškoláka.. :O) jelikož ona se tam přivdala.. A k evropské šlechtě resp. panovnickým rodinám, jelikož je už 21. století a důležité je hlavně 19. a 20. století pro celou evropu, tak směře říkám, že nejsou svázáni, ale všichni jsou příbuzní vše a to doslova a k tomu vyšší šlechta a přeba německá jelikož velká část šlechty se stala samostanými panovníky... no a pak je z toho obrovsné neustále rostoucí ale občas místy zanikající mezinárodní těleso jménem aristokracie resp. rody panovnické a ("vysoko") šlechtické. Celý systém rozvrací pomalu ale myslím jistě tzv. rovná (absolutní) primogenerita tj. následnictví nejstaršího bez ohledu na pohlaví, mor evropských monarchiií a možná rodů. A neco pro dněšní dobu přínosnějšího co ví jen pár lidí: Rozumné islámské režimy jsou vždy monarchie. Tam kde není kvete islamismus a "socilismus". Monarchie by byla zjevnou výhodou pro mnoho národů. Je jen škoda, že to vidí tak málo lidí... no nic nějak sme se od začátku odchýlil... --Kolomaznik 12. 8. 2009, 15:36 (UTC)
Přivdala se, ale když dala zavraždit svého manžela, stala se regulerní ruskou vládkyní, ne? Monarchie je dnes spíše kulturní fenomén s uniformičkami atd. – lidé to mají rádi, je to hezké. Ale prakticky? Jinak s těmi islámskými státy nemáš pravdu – není opravdu náhoda, že Usáma bin Ládin pochází ze Saúdské Arábie, ten rigorózní vahábismus, co tam Saúdové prosazují, je příčinou existence podobných podivných lidí, co chtějí vraždami měnit svět. Jirka O. 12. 8. 2009, 15:51 (UTC)
P.S. Jinak bych chtěl poprosit – klidně ještě odpověz :-) – abys spíš napsal mail. Debata je teď spíš akademická a Wikipedie není diskusní fórum. Myslím, že pokud se nebavíme o konkrétním problému, nepatří to sem.

Dějiny islámu

Ahoj Jirko, s Emírem a Podzemnikem pracujeme na článku Dějiny islámu (v rámci WP:WPH) a já před nějakou dobou udělal část týkající se Persie. Bohužel se zase v tomhle okruhu tolik nevyznám (já spíš Mughaly a Osmany :-) ), nemoh byses na to podívat a něco k tomu říct, případně dopsat chybějící části a upravit ty původní, pokud bys měl chuť? :-) S pozdravem --Mozzan 31. 8. 2009, 19:28 (UTC)

Ahoj, rád se na to podívám – někdy tento týden. Jsem momentálně dost v časovém presu, takže wiki moc nestíhám :-) Jirka O. 1. 9. 2009, 10:35 (UTC)

Isfahán

Jirko, nevíš náhodou co znamená v českém překladu jméno tohoto města? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 94.112.74.150 (diskuse)

Nerad bych se mýlil, ale myslim, že to znamená cosi jako vojenský tábor – ve staroperštině Aspadana. Jirka O. 14. 9. 2009, 18:15 (UTC)

Rada maminky

Ahoj, jak jsem si teďka pročetl Hulána, tak mi vyskočila rada maminky, když se mi vždycky nechtělo uklízet, pač toho bylo strašně moc :) „Někde se prostě začít musí...“ Tak jsem ti to musel napsat, že to je občas prostě dobré :] S pozdravem --Chmee2 14. 9. 2009, 21:16 (UTC)

Souhlasím, problém je jen v tom, že wiki docela dobře znám a je mi jasné, že bez širší debaty ten úklid nebude systematický, časem se na to prostě zapomene a články typu Ross Hedvíček nám zůstanou. Sám nemám teď moc času nějakou širší debatu iniciovat a sledovat, takže proto ta skepse. Pokud se mi tím hlasem podaří docílit opaku, budu příjemně překvapen a odvolám, co jsem odvolal, a slíbím, co jsem slíbil :-) Jirka O. 15. 9. 2009, 08:35 (UTC)

přepisy u dějin islámu

Dobrý večer. Všiml jsem si, že jste na podstránce projektu historie, rád bych se proto zeptal, odkud je čerpáte? Ty předchozí byly převzaty z citované literatury, v čem jsou tedy špatné? Děkuji za odpověď, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 15. 9. 2009, 19:03 (UTC)

Já při přepisech vycházím z Klímy, nikoli z Tauera, sám víte, že jsem tady s Persií kdysi dávno začal, a protože Klíma pojednává o starověku a je to renomovaný íránista, převzal jsem ve svých článcích přepisy od něj (Ghasánovci atd.). Teď vlastně jen chci, aby pro starověk existoval jednotný systém, u středověku bych se řídil Tauerem tak jako vy, tam ostatně ani příliš nezasahuji. Jirka O. 15. 9. 2009, 19:58 (UTC)

Tomáš BlaBla

Zjevné nesmysly. Žádný český sportovec olympijskou medaili v badmintonu nikdy nezískal, natož před rokem v Pekingu! Vemte rozum do hrsti pane správče! ** Navíc zjevně recesistické příjmení. ** Zdravím --MiroslavJosef 4. 10. 2009, 10:18 (UTC)

Omlouvám se :-) už jsem to smazal. Inu, pane kolego, ne vždy se věci podaří. Jméno Blabla ovšem existuje. Jirka O. 4. 10. 2009, 10:20 (UTC)