Tünel: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ka:თიუნელი
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: fr:Tünel
Řádek 34: Řádek 34:
[[de:Tünel]]
[[de:Tünel]]
[[en:Tünel]]
[[en:Tünel]]
[[fr:Tünel]]
[[he:טונל]]
[[he:טונל]]
[[ja:イスタンブル・トンネル]]
[[ja:イスタンブル・トンネル]]

Verze z 23. 9. 2009, 12:13

Stanice Tünelu

Tünel je krátká linka metra v Istanbulu, v Turecku. Je to podzemní lanová dráha, má pouze dvě stanice a dlouhá je celkem 573 m. Po londýnském metru je Tünel druhým nejstarším systémem podzemní dráhy na světě.

Dráhu vyprojektoval francouzský inženýr Henri Gavand roku 1867; o dva roky později, 6. listopadu 1869 dostal povolení od samotného Sultána Abdula Azíze. Po zajištění financování stavby se začalo 30. července kopat, stavební práce skončily v prosinci 1874.

Tünel byl slavnostně pro veřejnost otevřen 17. ledna 1875 za účelem zajištění lepšího spojení mezi istanbulskými čtvrtěmi Pera a Galata, která se nacházejí na sever od Zlatého rohu. Mnoho lidí dříve pracovalo právě ve čtvrti Galata a žilo na kopci v Pera. Tünel se svým převýšením okolo 60 m jim zkrátil namáhavou chůzi.

Galata a Pera se dnes nazývají Karaköy a Beyoğlu. Dolní stanice nese název Karaköy a horní Tünel Meydani (Tünelské náměstí) – nachází se na dolním konci Istiklal Caddesi. Jízda mezi oběma stanicemi trvá minutu a půl, na vlak se čeká dvě minuty. Soupravy jsou dvouvozové, s pneumatikami a pohybují se rychlostí 25 km/h.

I dnes je Tünel využívaný, ne však tolik jako dříve; pohodlnější je nyní cestování autobusy nebo moderním metrem.

Externí odkazy

Šablona:Portál Metro

Fotogalerie

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Tünel na Wikimedia Commons