Izraelská vlajka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m - jedno "dvěma", které bylo ve větě dvakrát hned za sebou
MelancholieBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 58: Řádek 58:
[[gl:Bandeira de Israel]]
[[gl:Bandeira de Israel]]
[[he:דגל ישראל]]
[[he:דגל ישראל]]
[[hi:इज़्रायल का ध्वज]]
[[hr:Zastava Izraela]]
[[hr:Zastava Izraela]]
[[hu:Izrael zászlaja]]
[[hu:Izrael zászlaja]]

Verze z 11. 9. 2009, 01:40

Izraelská vlajka
Poměr stran: 8:11
Vlající izraelská vlajka

Izraelská vlajka je tvořena dvěma modrými pruhy podél horního i dolního okraje listu (14:30:85:30:14) na bílém podkladu, s modrou šesticípou Davidovou hvězdou (Davidovým štítem) tvořenou dvěma přetínajícími se trojúhelníky uprostřed. Bílá a modrá jsou barvy židovských bohoslužebných látek a znamenají v nové interpretaci čistotu sionistických ideálů a oblohy.

Vlajka byla zavedena roku 1948, předlohou jí byla vlajka sionistického hnutí z roku 1891, schválená na kongresu v Basileji roku 1897.

Dějiny vlajky

Jako první s myšlenkou bílé a modré jako izraelských národních barev podle všeho přišel rakousko-židovský básnik spisovatel narozený v Čechách Ludwig August von Frankl v básni Civ‘ej ‘Erec Jehuda (Barvy judské země), kterou napsal roku 1864 po návštěvě Jeruzaléma. Praktického využití se tyto národní barvy dočkaly až během první alije. Spisovatel Mordechaj ben Hilel ha-Kohen uspořádal roku 1884 oslavu na počest stých narozenin filantropa Moše Montefioreho, při které "jsme poprvé odhalili před širokou veřejností naše národní barvy, protože mnozí ani nevěděli, že modrá a bílá jsou barvami našeho národa." Výběr těchto barev nebyl náhodný a odkazoval na náboženskou tradici: modrá a bílá jsou barvy židovského modlitebního pláště talitu.

Galerie

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu izraelská vlajka na Wikimedia Commons

Šablona:Portál Izrael

Související články

Externí odkazy

Šablona:Link FA