Divadlo ABC: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Stránka Divadlo ABC (copyvio) přemístěna na stránku Divadlo ABC s výměnou přesměrování
m +linky
Řádek 1: Řádek 1:
'''Divadlo ABC''' je činoherní divadlo patřící pod [[Městská divadla pražská]]. Nachází se v [[Praha 1|Praze 1]] v Paláci U Nováků. Prakticky vzniklo v roce [[1929]], kdy v divadelním sále tohoto paláce začalo působit [[Osvobozené divadlo]], které zde však roku [[1938]] bylo donuceno činnost ukončit. Po roce [[1955]] zde [[Obvodní národní výbor|ONV]] Prahy 1 zřídil Divadlo satiry, jehož ředitelem byl do roku [[1961]] [[Jan Werich]], který se pokoušel o navázání na předválečnou tradici Osvobozeného divadla. Politické důvody vedly v roce [[1958]] k přejmenování na Divadlo ABC, tento název si ponechalo dodnes. Roku [[1962]] ho přebírají Městská divadla pražská, do kterého patřilo též [[Divadlo Komedie]] a od roku [[1974]] i [[Divadlo Rokoko|Rokoko]] (dodnes). V současné době je ředitelem obou divadel [[Ondřej Zajíc]].
'''Divadlo ABC''' je činoherní divadlo patřící pod [[Městská divadla pražská]]. Nachází se v [[Praha 1|Praze 1]] v Paláci U Nováků. Prakticky vzniklo v roce [[1929]], kdy v divadelním sále tohoto paláce začalo působit [[Osvobozené divadlo]], které zde však roku [[1938]] bylo donuceno činnost ukončit. Po roce [[1955]] zde [[Obvodní národní výbor|ONV]] Prahy 1 zřídil Divadlo satiry, jehož ředitelem byl do roku [[1961]] [[Jan Werich]], který se pokoušel o navázání na předválečnou tradici Osvobozeného divadla. Politické důvody vedly v roce [[1958]] k přejmenování na Divadlo ABC, tento název si ponechalo dodnes. Roku [[1962]] bylo začleněno pod [[Městská divadla pražská]], do kterého patřilo též [[Divadlo Komedie]] a od roku [[1974]] i [[Divadlo Rokoko|Rokoko]] (dodnes). V současné době je [[ředitel]]em obou divadel [[Ondřej Zajíc]].

== Související články ==
== Související články ==
* [[Městská divadla pražská]]
* [[Městská divadla pražská]]
* [[Divadlo Rokoko]]
* [[Divadlo Rokoko]]

== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* [http://www.mestskadivadlaprazska.cz/divadlo-abc/ Divadlo ABC na oficiálních stránkách Městských divadel pražských]
* [http://www.mestskadivadlaprazska.cz/divadlo-abc/ Divadlo ABC na oficiálních stránkách Městských divadel pražských]

{{Pahýl - divadlo}}
{{Pahýl - divadlo}}



Verze z 10. 9. 2009, 16:19

Divadlo ABC je činoherní divadlo patřící pod Městská divadla pražská. Nachází se v Praze 1 v Paláci U Nováků. Prakticky vzniklo v roce 1929, kdy v divadelním sále tohoto paláce začalo působit Osvobozené divadlo, které zde však roku 1938 bylo donuceno činnost ukončit. Po roce 1955 zde ONV Prahy 1 zřídil Divadlo satiry, jehož ředitelem byl do roku 1961 Jan Werich, který se pokoušel o navázání na předválečnou tradici Osvobozeného divadla. Politické důvody vedly v roce 1958 k přejmenování na Divadlo ABC, tento název si ponechalo dodnes. Roku 1962 bylo začleněno pod Městská divadla pražská, do kterého patřilo též Divadlo Komedie a od roku 1974 i Rokoko (dodnes). V současné době je ředitelem obou divadel Ondřej Zajíc.

Související články

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - divadlo