Bonner Durchmusterung: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Alexbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: pl:Bonner Durchmusterung
m typo opr (mezery, tecky, zavorka), linky
Řádek 1: Řádek 1:
'''Bonner Durchmusterung''' (BD) je astronomický katalog, který vznikl na základě vizuálního měření severní [[hvězdná obloha|hvězdné oblohy]], které prováděl [[Friedrich Wilhelm Argelander]] na [[hvězdárna|hvězdárně]] Bonnské univerzity. Katalog vznikl v letech 1852 až 1862..
'''Bonner Durchmusterung''' (BD) je astronomický katalog, který vznikl na základě vizuálního měření severní [[hvězdná obloha|hvězdné oblohy]], které prováděl [[Friedrich Wilhelm Argelander]] na [[hvězdárna|hvězdárně]] [[Bonn]]ské univerzity. Katalog vznikl v letech [[1852]][[1862]].

Katalog obsahuje 325 000 hvězd o deklinaci 89° až -2° do [[hvězdná velikost|magnitudy]] 9,5. V katalogu Bonner Durchmusterung dostávaly hvězdy jména dle deklinace. Např. [[Betelgeuze]] - podle schématu [[Johann Bayer|Johanna Bayera]] „Alfa Orionis“ - v katalogu BD +7° 1055. To znamená 1055 hvězda na 7 stupni severní šířky.


Katalog obsahuje 325 000 hvězd o [[deklinace|deklinaci]] 89° až -2° do [[hvězdná velikost|magnitudy]] 9,5. V katalogu Bonner Durchmusterung dostávaly hvězdy jména dle deklinace. Např. [[Betelgeuze]] - podle schématu [[Johann Bayer|Johanna Bayera]] „Alfa Orionis“ - v katalogu BD +7° 1055. To znamená 1055. hvězda na 7. stupni severní šířky.




== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
*{{de}}[http://www.jgiesen.de/astro/argelander/index.html Stručný popis katalogu]
*{{de}}[http://www.jgiesen.de/astro/argelander/index.html Stručný popis katalogu]
*{{de}}[http://www.astro.uni-bonn.de/~geffert/ge/arg/arg.htm Friedrich Wilhelm August Argelander a Bonner Durchmusterung] (Michael Geffert, Univerzita Bonn)]
*{{de}}[http://www.astro.uni-bonn.de/~geffert/ge/arg/arg.htm Friedrich Wilhelm August Argelander a Bonner Durchmusterung] (Michael Geffert, Univerzita Bonn)


{{Pahýl - astronomie}}
{{Pahýl - astronomie}}

Verze z 8. 9. 2009, 13:13

Bonner Durchmusterung (BD) je astronomický katalog, který vznikl na základě vizuálního měření severní hvězdné oblohy, které prováděl Friedrich Wilhelm Argelander na hvězdárně Bonnské univerzity. Katalog vznikl v letech 18521862.

Katalog obsahuje 325 000 hvězd o deklinaci 89° až -2° do magnitudy 9,5. V katalogu Bonner Durchmusterung dostávaly hvězdy jména dle deklinace. Např. Betelgeuze - podle schématu Johanna Bayera „Alfa Orionis“ - v katalogu BD +7° 1055. To znamená 1055. hvězda na 7. stupni severní šířky.


Externí odkazy

Šablona:Pahýl - astronomie