Franz von Hruschka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Kenad (diskuse | příspěvky)
m →‎Externí odkazy: Prohození příjmení pro správné abecední zobrazení
Řádek 36: Řádek 36:
[[Kategorie:Narození 1819|Hruschka, Franz von]]
[[Kategorie:Narození 1819|Hruschka, Franz von]]
[[Kategorie:Úmrtí 1888|Hruschka, Franz von]]
[[Kategorie:Úmrtí 1888|Hruschka, Franz von]]
[[Kategorie:Čeští vynálezci]]
[[Kategorie:Čeští vynálezci|Hruschka, Franz von]]
[[Kategorie:Včelařství]]
[[Kategorie:Včelařství|Hruschka, Franz von]]
[[Kategorie:Voják]]
[[Kategorie:Voják|Hruschka, Franz von]]


[[da:F. Hruschka]]
[[da:F. Hruschka]]

Verze z 13. 8. 2009, 16:52

Šablona:Infobox Biografie

Franz von Hruschka (12. března 1819 Vídeň, Rakousko8. května 1888, Benátky, Itálie) byl voják, včelař a hoteliér. Vynalezl medomet, což zásadně ovlivnilo zootechniku včelaření.

Životopis

Narodil se ve Vídni, své dětství prožil střídavě v Českých Budějovicích a Štýrském Hradci. Poprvé přišel do styku se včelami ještě jako chlapec u svého dědečka v Bravanticích na Novojičínsku

Ve čtrnácti letech po vzoru svého otce se dal na vojenskou dráhu. V osmadvaceti letech nastoupil v hodnosti poručíka k námořnictvu, avšak brzy se vrátil na pevninu k pěchotě. V té době vyženil docela slušný majetek, který mu později umožnil věnovat se podnikání. V roce 1857 se stal vrchním velitelem posádky v Legnagu u Benátek. Nové společenské postavení mu konečně umožnilo plně se věnovat včelařství. Zakrátko měl na tři sta včelstev, najal včelmistra a zařídil si truhlářskou dílnu.

Vynález medometu

Byl všímavý a přemýšlivý. Zasloužil se o mnohá zlepšení ve včelařské praxi. Své poznatky publikoval v odborných časopisech. Věhlasu a zasloužené pozornosti se mu však dostalo především za vynález medometu. V září roku 1865 představil na 14. schůzi německých a rakouských včelařů v Brně svůj vynález a dostal za něj od italských včelařů zlatou medaili.

Neúspěšný závěr života

Dosavadní úspěchy jej vedly k dalším podnikatelských aktivitám. Pokusil se provozovat hotel, avšak krach na vídeňské burze v roce 1873 zhatil všechny jeho další plány a očekávání. Splácení dluhů připravilo Hruschku o venkovský statek i o dům v Benátkách. A dokonce musel prodat i zlatou medaili za svůj vynález. Život v nouzi, nemoci a rezignaci ukončila až smrt. Pohřben byl jako velitel posádky v. v. s náležitými vojenskými poctami.

Odkazy

Literatura

Reference

Související články

Externí odkazy