Clark Ashton Smith: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m formulace, odkazy, typo, iw
Uvoval (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Řádek 26: Řádek 26:


[[Kategorie:Američtí spisovatelé]]
[[Kategorie:Američtí spisovatelé]]
[[Kategorie:Spisovatelé Cthulhu Mýtu]]


[[br:Clark Ashton Smith]]
[[br:Clark Ashton Smith]]

Verze z 5. 8. 2009, 09:04

Clark Ashton Smith (13. ledna 189314. srpna 1961) byl americký spisovatel, básník, malíř a spisovatel horroru, fantasy a sci-fi.Je pro své příběhy, a své literární přátelství s H. P. Lovecraftem od roku 1922 do smrti roku 1937, dodnes velmi vzpomínaný a populární. S Lovecraftem a Robertem E. Howardem, také přítelem a korespondetem, Smith zůstává jedním z nejslavnějších přispěvatelů do pulp magazínu Weird Tales.


Biografie

Raný život a vzdělání

Smith trávil většinu svého života v malém městě žijící v malé místnosti se svými rodiči, Fanny a Timeem Smithovými. Jeho formální vzdělání bylo omezeno: trpěl psychologickými poruchami, a kvůli tomuto problému prošel pouze osmi roky mluvnické školy a nikdy se nedostal na střední školu. Nicméně pokračoval po opuštění školy pokračoval v samostudiu, učil se francouzsky a španělsky a jeho téměř fotografická paměť mu umožnila uchovat si v paměti nesmírné množství informací z jeho velmi širokého rozsahu četby, včetně několika celých slovníků a encyklopedií.

Raná tvorba a inspirace

Smith začal psát povídky ve věku jedenáctí let a dvě z nich, Meč Zagan a Černé diamanty, byly později publikovány v Hippocampus Press. Obě povídky jsou charakterizovány středověkou výpravou a výpravou podobnou pohádkám tisíce a jedné noci. Smithovu ranou tvorbu dále ovlivnily podobné pohádky bratří Grimmů (rovněž podobné arabským pohádkám) a práce Edgara Allana Poea. V pozdějším mládí se stal chráněncem sanfranciského básníka George Sterlinga, který mu pomohl publikovat jeho první sbírku básní The Star-Treader a další básně, která se dočkala velmi dobrého přijetí u amerických kritiků, jeden z nich nazval C. A. Smitha Keatsem Pacifiku. Díky Sterlingovi vešel Smith ve známost coby člen místního nočního klubu Auburn Monday, kde se značným úspěchem četl několik ze svých básní . Publikace Ebony and Crystal roku 1922 byla následována nadšeným dopisem od H. P. Lovecrafta, čímž začalo patnáct let přátelství a korespondence.


Zaměstnání a manželství

Smith byl po většinu svého života nucen vykonávat podřadná zaměstnání jako sbírání ovoce a kácení dřeva z důvodu finančního zabezpečení sebe a svých rodičů. Po smrti svých rodičů se 10. listopadu 1954 oženil s Carol Jones Dormanovou a odstěhoval se do Pacific Grove v Kalifornii, kde si zřídili domov se svými dětmi.

Zdraví a smrt

Smith trpěl celý svůj život očními problémy. Zemřel ve spánku 14. srpna 1961.