Bloková šifra: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ca:Xifratge per blocs
Alexbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ko:블록 암호
Řádek 22: Řádek 22:
[[it:Cifratura a blocchi]]
[[it:Cifratura a blocchi]]
[[ja:ブロック暗号]]
[[ja:ブロック暗号]]
[[ko:블록 암호]]
[[nl:Blokvercijfering]]
[[nl:Blokvercijfering]]
[[no:Blokkchiffer]]
[[no:Blokkchiffer]]

Verze z 12. 7. 2009, 13:44

Šifrování
Šifrování
Dešifrování
Dešifrování

Bloková šifra je šifra využívající symetrické šifrování pracující s pevně stanoveným počtem bitů, který se nazývá blok, a s neměnnou transformací. Při šifrování se vezme (napříkad) jako vstupní soubor 128bitový blok čistého textu a jako výstup je 128bitový blok šifrovaného textu. Pro výstup je určující druhý vstup — tajný klíč. Dešifrování je podobné: dešifrovací algoritmus vezme na vstupu 128bitový blok šifrovaného textu a pomocí tajného klíče získá původní čistý text.

Pro šifrování zpráv delších, než je velikost bloku (128 bitů v příkladu výše), se zpráva algoritmicky upravuje.

Blokové šifry mohou být v kontrastu s proudovými šiframi. Proudové šifry pracují postupně s jednotlivými čísly a jejich transformace se v čase mění. Rozdíl mezi těmito druhy šifer ale není vždy tak jasný. Blokové šifry s určitými typy úprav pro delší zprávy se mohou chovat jako proudové.

Jednou z prvních blokových šifer s širokým vlivem na ostatní byla DES (z anglického Data Encryption Standard), vyvinutá v IBM a standardizována v roce 1977. Její nástupce AES (z anglického Advanced Encryption Standard) byl přijat v roce 2001.

Šablona:Pahýl - kryptografie