Pokožka (rostliny): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Anatomie: reference
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: sk:Pokožka (rastliny)
Řádek 30: Řádek 30:
[[ko:표피 (식물학)]]
[[ko:표피 (식물학)]]
[[pl:Skórka]]
[[pl:Skórka]]
[[sk:Pokožka (rastliny)]]
[[sq:Epiderma (botanikë)]]
[[sq:Epiderma (botanikë)]]
[[sr:Епидермис биљака]]
[[sr:Епидермис биљака]]

Verze z 19. 6. 2009, 21:14

Pokožka s průduchem

Pokožka (epidermis) rostlin je jednovrstevné krycí pletivo, která zvnějšku chrání rostlinu, především listy, stonek a kořeny. Je také rozhraním mezi rostlinou a vnějším světem. U rostlin, které druhotně tloustnou, bývá pokožka nahrazována peridermem (činností felogénu).

Funkce pokožky

Pokožka především chrání před nadměrnou ztrátou vody, reguluje výměnu plynů (kyslíku a oxidu uhličitého) a vylučuje některé metabolity na povrch rostliny. Na kořeni navíc pokožka absorbuje vodu a minerální látky.

Anatomie

Epidermis je obvykle průsvitný, protože v pokožce nejsou většinou chloroplasty. Na vnější stranu vylučuje voskovitou kutikulu, která není prostupná pro vodu. Kutikula bývá nejtlustší u rostlin z suchých oblastí, kde je voda drahocenná.

Epidermální tkáň obsahuje několik různých typů buněk: pokožkové buňky, svěrací buňky průduchů, podpůrné buňky průduchů, ale také buňky chlupů (trichomů). Nejčastější jsou samozřejmě klasické pokožkové buňky, které jsou současně nejméně specializované a největší.

Na pokožce jsou velmi často trichomy neboli chlupy. Určitými specializovanými chlupy jsou i kořenové vlásky, které absorbují vodu a minerální látky.

Reference

Šablona:Pahýl - botanika