HN.cz: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 7: Řádek 7:
== Počátky ==
== Počátky ==


'''Prvopočátky politicko-ekonomického zpravodajského serveru [http://ihned.cz iHNed]''' spadají do roku 1994, kdy vydavatelství [http://economia.cz ECONOMIA] a.s. začalo elektronicky distribuovat [http://ov.ihned.cz Obchodní věstník]. U jeho zrodu stál '''Ing. Josef Vratislav''', tehdejší zástupce šéfredaktora [HN], který se stal zároveň ředitelem nově vzniklé divize elektronických informací a šéfredaktorem [http://ov.ihned.cz Obchodního věstníku]. Byl to také on, který vymyslel název i'''HN'''ed, v němž je obsažena i zkratka deníku. Rozhodnutí o tom, přeměnit [http://ihned.cz iHNed] z dodávání dat [http://ov.ihned.cz Obchodního věstníku] na zpravodajský server, padlo v lednu 1999. Jeho vytvořením byla pověřena firma [http://www.macron.cz]Macron. Zkušební provoz byl zahájen 15. března 1999, ostrý start byl pak 28.3. 1999. Macron tehdy zajišťoval technické služby, o obsah a marketingovou podporu se starala [http://economia.cz ECONOMIA a.s].
'''Prvopočátky politicko-ekonomického zpravodajského serveru [http://ihned.cz iHNed]''' spadají do roku 1994, kdy vydavatelství [http://economia.cz ECONOMIA] a.s. začalo elektronicky distribuovat [http://www.ov.ihned.cz Obchodní věstník]. U jeho zrodu stál '''Ing. Josef Vratislav''', tehdejší zástupce šéfredaktora [HN], který se stal zároveň ředitelem nově vzniklé divize elektronických informací a šéfredaktorem [http://ov.ihned.cz Obchodního věstníku]. Byl to také on, který vymyslel název i'''HN'''ed, v němž je obsažena i zkratka deníku. Rozhodnutí o tom, přeměnit [http://ihned.cz iHNed] z dodávání dat [http://ov.ihned.cz Obchodního věstníku] na zpravodajský server, padlo v lednu 1999. Jeho vytvořením byla pověřena firma [http://www.macron.cz]Macron. Zkušební provoz byl zahájen 15. března 1999, ostrý start byl pak 28.3. 1999. Macron tehdy zajišťoval technické služby, o obsah a marketingovou podporu se starala [http://economia.cz ECONOMIA a.s].




Zpočátku se jednalo pouze o '''překlopení obsahu '''[http://economia.cz Hospodářských novin], týdeníku [http://ekonom.ihned.cz Ekonom] a informací z [http://ov.ihned.cz Obchodního věstníku]. Projekt byl úspěšný a tak bylo po dvou letech rozhodnuto o vybudování samostatné dceřiné společnosti ['''http://eol.ihned.cz Economia online'''] (EOL), jejímž ředitelem se stal '''Ing. Michal Klíma''', nynější člen představenstva a generální ředitel [http://economia.cz ECONOMIA a.s]. Od té doby zaznamenal [http://ihned.cz iHNed] rychlý a bouřlivý rozvoj. Skončila spolupráce s [Macronem], vznikla redakce zpravodajství, která doplňovala zprávy z [http://hn.ihned.cz Hospodářských novin] a [http://ekonom.ihned.cz Ekonoma] či agentur vlastními články. Do obsahu začali samostatně přispívat i redaktoři deníku a týdeníku. Technologickým partnerem se stala společnosti [http://www.active24.cz Globe Internet],později [http://www.ntvage.cz NTV AGE].
Zpočátku se jednalo pouze o '''překlopení obsahu '''[http://economia.cz Hospodářských novin], týdeníku [http://ekonom.ihned.cz Ekonom] a informací z [http://ov.ihned.cz Obchodního věstníku]. Projekt byl úspěšný a tak bylo po dvou letech rozhodnuto o vybudování samostatné dceřiné společnosti [http://eol.ihned.cz Economia online] (EOL), jejímž ředitelem se stal '''Ing. Michal Klíma''', nynější člen představenstva a generální ředitel [http://economia.cz ECONOMIA a.s]. Od té doby zaznamenal [http://ihned.cz iHNed] rychlý a bouřlivý rozvoj. Skončila spolupráce s [Macronem], vznikla redakce zpravodajství, která doplňovala zprávy z [http://hn.ihned.cz Hospodářských novin] a [http://ekonom.ihned.cz Ekonoma] či agentur vlastními články. Do obsahu začali samostatně přispívat i redaktoři deníku a týdeníku. Technologickým partnerem se stala společnosti [http://www.active24.cz Globe Internet], později [http://www.ntvage.cz NTV AGE].


== Vývoj ==
== Vývoj ==

Verze z 5. 5. 2009, 16:47

Online zprávy Hospodářských novin

Počátky

Prvopočátky politicko-ekonomického zpravodajského serveru iHNed spadají do roku 1994, kdy vydavatelství ECONOMIA a.s. začalo elektronicky distribuovat Obchodní věstník. U jeho zrodu stál Ing. Josef Vratislav, tehdejší zástupce šéfredaktora [HN], který se stal zároveň ředitelem nově vzniklé divize elektronických informací a šéfredaktorem Obchodního věstníku. Byl to také on, který vymyslel název iHNed, v němž je obsažena i zkratka deníku. Rozhodnutí o tom, přeměnit iHNed z dodávání dat Obchodního věstníku na zpravodajský server, padlo v lednu 1999. Jeho vytvořením byla pověřena firma [1]Macron. Zkušební provoz byl zahájen 15. března 1999, ostrý start byl pak 28.3. 1999. Macron tehdy zajišťoval technické služby, o obsah a marketingovou podporu se starala ECONOMIA a.s.


Zpočátku se jednalo pouze o překlopení obsahu Hospodářských novin, týdeníku Ekonom a informací z Obchodního věstníku. Projekt byl úspěšný a tak bylo po dvou letech rozhodnuto o vybudování samostatné dceřiné společnosti Economia online (EOL), jejímž ředitelem se stal Ing. Michal Klíma, nynější člen představenstva a generální ředitel ECONOMIA a.s. Od té doby zaznamenal iHNed rychlý a bouřlivý rozvoj. Skončila spolupráce s [Macronem], vznikla redakce zpravodajství, která doplňovala zprávy z Hospodářských novin a Ekonoma či agentur vlastními články. Do obsahu začali samostatně přispívat i redaktoři deníku a týdeníku. Technologickým partnerem se stala společnosti Globe Internet, později NTV AGE.

Vývoj

Od roku 2000 se stávaly postupně součástí portálu iHNed.cz i další periodika z produkce ECONOMIA a.s. Kromě produkce vydavatelského domu se portál rozšířil o další tematické servery např. Reality.iHNed.cz, DigiWeb.cz, [http//karieraweb.cz KarieraWeb.cz], FinWeb.cz atd., které fungují dodnes. Portál spouští k významným událostem a akcím také „dočasné“ speciální projekty – např. Volby.iHNed.cz, OH.iHNed.cz a další.


S novým redakčním systémem založeným na platformě Oracle byla v roce 2001 změněna grafika portálu iHNed.


Další služby

Kromě publikování informací se divize EOL zabývá jejich prodejem. Službu Media Monitor, nyní Tematický zpravodajský servis, zavedla v roce 2001, služba poskytuje konečným uživatelům tematicky rozčleněné články podle jejich informačního zájmu, a to i pro další publikování. Ve stejném období začala divize poskytovat rešerše dle požadavků klientů a výběry z rubrik Obchodního věstníku.


V roce 2001 spustila EOL mobilní zpravodajství, tehdy ve formě SMS a Wap, v současné má servis podobu SMS a MMS. Od roku 2003 poskytuje i bezplatný e-mailový servis pod názvem iHNed News. V květnu 2007 byla změněna grafika iHNedu – v moderní design kladoucí důraz na zpravodajství. V tomto roce přesáhla měsíční návštěvnost poprvé číslo 600.000 se 7 miliony shlédnutých stránek. V březnu 2009 bylo zpravodajství opět změněno, co se týká grafické úpravy – zatím v sekcích Zpravodajstvi.iHNed.cz a na stránkách Hospodářských novin.


Organizační změny a další rozvoj

Na přelomu let 2007/2008 došlo k zásadní organizační změně: redakce iHNed se vyčlenila z divize Economia online, stala se součástí Hospodářských novin a přešla pod jejich vedení. Umožnilo to těsnější sepjetí s produkcí HN, lepší komunikaci mezi redaktory printu a webu. I v tomto období se vyvíjí iHNed spolu s trendy internetového zpravodajství, byla zprovozněna sekce Blogy.iHNed.cz, Videa.iHNed.cz, nejnovějším „přírůstkem“ mezi weby „rodiny“ iHNed je rádce pro drobné investory - web Investice.iHNed.cz.

V současné době pracuje v iHNed 13 kmenových pracovníků, kteří sedí přímo v newsroomu HN.


V únoru 2009 navštívilo 610 799 reálných uživatelů, zobrazeno bylo celkem 16,4 milionu stran. Meziroční nárůst počtu RU byl 14,6 %.


EOL se transformovala na oddělení dokumentačních služeb, obrazového a elektronického archívu, které spravuje weby jednotlivých titulů vydavatelství ECONOMIA a.s., poskytuje rešeršní služby pro interní i externí zákazníky a obstarává prodej dat.


Personálie

Ve vedení iHNedu se dosud vystřídali šéfredaktoři: Josef Vratislav, Mirko Raduševič, Daniel Dočekal, nyní stojí v jeho čele Zdeněk John.

V čele EOL stáli Michal Klíma. Po Michalu Klímovi převzal vedení Petr Štěpánek (dnes ředitel Státního fondu životního prostředí). Nyní řídí internetové aktivity Economie Jiří Holna.


Weby portálu iHNed.cz

Zpravodajství: Hlavní strana, Domácí, Zahraniční, Ekonomika, FinWeb, DigiWeb, Kultura, Cestování, Sport, Proč ne?!, Video, Blogy, KarieraWeb, Investice, Reality


Deníky, týdeníky: Deník Hospodářské noviny s přílohami IN magazín, Víkend, Exportér, Proč ne?!, boutIQue, týdeník Respekt, týdeník Ekonom, týdeník Marketing & Media, Obchodní věstník


Měsíčníky: Bankovnictví, Finanční management, Finanční poradce, ManagerWeb, Moderní řízení, Právní rádce, HR management, Trend Marketing, Sign, Regal, Sport&wellness, Hotel & spa, Business Spotlight, Stavitel, Technik, Moderní obec, Logistika, Odpady


Ostatní: Počasí, TV, Zprávy na mobil, Knihy, Langmaster, Veřejné soutěže, Online rozhovory, Semináře