Miridy: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
zdroje: en.wikipedia.org, poznámky z astronomického kurzu. GD
 
{{bez zdrojů}} a drobné upravy ....opravdu nevim jaky preklad je miridy ...nemuzu najit interwiky
Řádek 1: Řádek 1:
{{bez zdrojů}}
<p >Miridy jsou [[proměnné hvězdy]] s velmi dlouhou periodou pulzací. Periody pulzací se pohybují rozmezí mezi 80 dny a více než 1000 dnů a jsou téměř pravidelné, ale ne tak pravidelné jak je tomu u hvězd typu [[delta Cephei]], nebo [[RR Lyrae]]. Amplitudy světelných křivek mirid jsou zpravidla větší než 2,5<sup>m</sup> a mohou dosáhnout i více než 6<sup>m</sup>.
'''Miridy''' jsou [[proměnná hvězda|proměnné hvězdy]] s velmi dlouhou periodou pulzací. Periody pulzací se pohybují rozmezí mezi 80 dny a více než 1000 dnů a jsou téměř pravidelné, ale ne tak pravidelné jak je tomu u hvězd typu [[delta Cephei]], nebo [[RR Lyrae]]. Amplitudy světelných křivek mirid jsou zpravidla větší než 2,5<sup>m</sup> a mohou dosáhnout i více než 6<sup>m</sup>.
Jsou to staří červení obři spektrálních tříd K, M a mají protáhlý tvar podobný vejci. Vzhledem k nízkým teplotám na jejich povrchu jsou zdroji infračerveného [[záření]]. <p />
Jsou to staří červení obři spektrálních tříd K, M a mají protáhlý tvar podobný vejci. Vzhledem k nízkým teplotám na jejich povrchu jsou zdroji [[infračervené záření|infračerveného záření]].
<p >

[[Pulzace]] u mirid probíhají podobně jako u hvězd typu [[delta Cephei]] střídávým rozpínáním a smršťováním hvězdy. Toto střídavé rozpínání a smršťování je způsobeno tím, že dvakrát ionizovaným héliem prochází [[záření]] z nitra [[hvězdy]] snadněji, než jednou ionizovaným heliem. Vrstva s jednou ionizovaným héliem se proto ohřeje a ionizuje.<p /><p >
[[Pulzace]] u mirid probíhají podobně jako u hvězd typu [[delta Cephei]] střídavým rozpínáním a smršťováním hvězdy. Toto střídavé rozpínání a smršťování je způsobeno tím, že dvakrát ionizovaným héliem prochází [[záření]] z nitra [[hvězdy]] snadněji, než jednou ionizovaným heliem. Vrstva s jednou ionizovaným héliem se proto ohřeje a ionizuje.
Pomocí Mirid lze měřit vzdálenosti, neboť je známá jejich [[křivka]] světelných změn i jejich [[absolutní hvězdná velikost]].<p />

<p >První hvězdou, u které byly výše zmíněné vlastnosti pozorovány byla [[Mira]] (ο Cet), [[dvojhvězda]] v [[souhvězdí velryby]]. <p />
Pomocí Mirid lze měřit vzdálenosti, neboť je známá jejich [[křivka]] světelných změn i jejich [[absolutní hvězdná velikost]].

První hvězdou, u které byly výše zmíněné vlastnosti pozorovány byla [[Mira]] (ο Cet), [[dvojhvězda]] v [[souhvězdí velryby]].


{{Pahýl - astronomie}}

[[Kategorie: Proměnné hvězdy]]
[[Kategorie: Proměnné hvězdy]]
{{Pahýl}}

Verze z 9. 4. 2009, 03:48

Miridy jsou proměnné hvězdy s velmi dlouhou periodou pulzací. Periody pulzací se pohybují rozmezí mezi 80 dny a více než 1000 dnů a jsou téměř pravidelné, ale ne tak pravidelné jak je tomu u hvězd typu delta Cephei, nebo RR Lyrae. Amplitudy světelných křivek mirid jsou zpravidla větší než 2,5m a mohou dosáhnout i více než 6m. Jsou to staří červení obři spektrálních tříd K, M a mají protáhlý tvar podobný vejci. Vzhledem k nízkým teplotám na jejich povrchu jsou zdroji infračerveného záření.

Pulzace u mirid probíhají podobně jako u hvězd typu delta Cephei střídavým rozpínáním a smršťováním hvězdy. Toto střídavé rozpínání a smršťování je způsobeno tím, že dvakrát ionizovaným héliem prochází záření z nitra hvězdy snadněji, než jednou ionizovaným heliem. Vrstva s jednou ionizovaným héliem se proto ohřeje a ionizuje.

Pomocí Mirid lze měřit vzdálenosti, neboť je známá jejich křivka světelných změn i jejich absolutní hvězdná velikost.

První hvězdou, u které byly výše zmíněné vlastnosti pozorovány byla Mira (ο Cet), dvojhvězda v souhvězdí velryby.


Šablona:Pahýl - astronomie