Izraelští Arabové: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alecs.bot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: ar:عرب 48
m Stránka Arabští obyvatelé Izraele přemístěna na stránku Izraelští Arabové s výměnou přesměrování: předpokládaný název
(Žádný rozdíl)

Verze z 23. 3. 2009, 23:29

Šablona:Infobox etnické skupiny Arabští obyvatelé Izraele (hebrejsky: ערבים אזרחי ישראל, Aravii Jisra'eli) je termín pro označení Arabů nebo arabsky hovořících lidí, bez židovského původu, kteří jsou občany Státu Izrael. Arabští obyvatelé Izraele jsou často nazýváni jako izraelští Arabové, což někteří sami přijali, avšak u většiny je toto označení neoblíbené.[1]

Národnostně se většina z nich identifikuje jako Palestinci a občansky jako Izraelci. Mnoho těchto arabských obyvatel má rodinné svazky s palestinskými Araby na Západním břehu Jordánu, v Pásmu Gazy a v Jordánsku. Větší identifikování se jako Izraelci je mezi beduíny a Drúzy.

Zvláštní případ jsou Arabové žijící na územích anektovaných Izraelem po Šestidenní válce v roce 1967, tj. ve Východním Jeruzalémě a na Golanských výšinách. Obyvatele východního Jeruzaléma získali trvalé izraelské občanství krátce po válce. Pouze malá část z nich jej však přijala a většina udržuje úzké vztahy se Západním břehem, přestože jim je umožněno volit v komunálních volbách. Většina drúzkých obyvatel Golanských výšin je považovaná za izraelské obyvatele na základě Zákona o Golanských výšinách z roku 1981. Část z nich plně přijala izraelské občanství, avšak většina z nich se považuje za obyvatele Sýrie.

Po získání občanství byli izraelští Arabové formálně zrovnoprávněni s židovskými obyvateli Izraele.[1] V porovnání s Araby v sousedních zemí získali paradoxně ještě větší práva.[1] V současné době mají izraelští Arabové vlastní politické strany, zastoupení v Knesetu, vlastní školy, možnost studovat na izraelských univerzitách, možnost ošetření v izraelských nemocnicích, právo na pobírání sociálních benefitů, atp.

Odkazy

Šablona:Portál Izrael

Poznámky

  1. a b c ČEJKA, Marek. Izrael a Palestina - Minulost, současnost a směřování blízkovýchodního konfliktu. 2. vyd. Praha: Barrister & Principal, 2007. ISBN 978-80-87029-16-9. S. 95. 

Související články

Šablona:Pahýl - Izrael