Ábel: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
drobnosti, "fakt?"
Synthebot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: be:Авель
Řádek 30: Řádek 30:
[[Kategorie:Starozákonní postavy]]
[[Kategorie:Starozákonní postavy]]


[[be:Авель]]
[[ca:Abel]]
[[ca:Abel]]
[[de:Abel (Bibel)]]
[[de:Abel (Bibel)]]

Verze z 21. 3. 2009, 14:45

Kain vede Ábela na smrt. Obraz Jamese Tissota
Bratrovražda - Kain zabíjí Ábela, 15. stol.
Na tento článek je přesměrováno heslo Abel. Tento článek je o biblické postavě. O dalších významech pojednává článek Abel (rozcestník).

Ábel (z hebr. הבל - hevel - duch, opar; arab.: هابيل Hābīl) je postava z biblické knihy Genesis a koránu. V [[křesťanské, židovské a islámské tradici druhý syn Adama a Evy – mladší bratr Kaina. Byl pastýřem ovcí. Vyprávění o příběhu Kaina a Ábela se v bibli nachází v Genesis 4, 1–16, v koránu pak 5, 26–32.

Autor biblické zprávy o bratřích Ábelovi a Kainovi, ji umísťuje do první lidské generace. Událost znázorňuje všeobecnou povahu lidské situace mezi lidmi - bratry, která vede až k bratrovraždě. Bůh odmítá Kainovu oběť, ten žárlí na bratra Ábela, až ho lstivě zabije.

Bratrovraždu můžeme vysvětlit více způsoby. Ábel je první mučedník vůbec. Vychází z konfliktu mezi mladistvými, která může odpovídat kultuře zemědělců se starším nomádským způsobem života.[[[Wikipedie:Ověřitelnost|<span class="doplnte-zdroj" title="Je potřeba doložit zdroj předchozího tvrzení, označeno Chyba: neplatný čas">zdroj⁠?]]] Může být také konfliktem mezi vegetariánem a člověkem, který chce obětovat zvířata.[[[Wikipedie:Ověřitelnost|<span class="doplnte-zdroj" title="Je potřeba doložit zdroj předchozího tvrzení, označeno Chyba: neplatný čas">zdroj⁠?]]]

Po smrti Ábela měli Adam a Eva ještě dalšího syna Šeta.

Logo Wikimedia Commons Galerie Ábel na Wikimedia Commons

    • Lokální šablona odkazuje na jinou galerii Commons než přiřazená položka Wikidat:

Šablona:Pahýl - náboženství



Reference

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Abel (Bibel) na německé Wikipedii a Ábel na slovenské Wikipedii.