Tomáš Cikrt: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m bývalý, když odešel
rv, ozdrojované informace se jen tak neodstraňují
Řádek 1: Řádek 1:
{{požadavek na obrázek}}
{{požadavek na obrázek}}
Mgr. '''Tomáš Cikrt''' (* [[9. květen|9. května]] [[1969]], [[Pardubice]]) je novinář a bývalý mluvčí [[Ministerstvo zdravotnictví|ministerstva zdravotnictví]].
Mgr. '''Tomáš Cikrt''' (* [[9. květen|9. května]] [[1969]], [[Pardubice]]) je novinář a bývalý mluvčí [[Ministerstvo zdravotnictví|ministerstva zdravotnictví]].



== Kariéra ==
== Kariéra ==
Řádek 6: Řádek 7:


== Mluvčím ministerstva zdravotnictví ==
== Mluvčím ministerstva zdravotnictví ==

V roce 2008 se stal mluvčím ministerstva zdravotnictví a ředitelem odboru komunikace s veřejností, kde zastává [[neoliberalismus|neoliberální]] postoje a podporuje solidární pojetí zdravotnictví, které se má za cíl se soustředit především na léčbu vážných chorob na úkor toho, že se budou vybírat regulační poplatky. Na ministerstvu zdravotnictví působil až do ledna roku 2009, kdy spolu s Tomášem Julínkem z ministerstva odešel.
V roce 2008 se stal mluvčím ministerstva zdravotnictví (formálně ředitel odboru komunikace s veřejností), kde zastává [[neoliberalismus|neoliberální]] postoje a podporuje komerční pojetí zdravotnictví. Prosazuje např. odprodej zdravotnických zařízení a pojišťoven soukromému sektoru či zavedení regulačních poplatků za návštěvu lékaře a za recept bez zákonných výjimek pro děti, důchodce a dárce orgánů. Spolu s ostatními členy vedení Ministerstva zdravotnictví ČR (MUDr. [[Tomáš Julínek]] - ministr, Bc. [[Marek Šnajdr]] - 1. náměstek, MUDr. [[ Pavel Hroboň]] - náměstek, MUDr. [[Markéta Hellerová]] - náměstkyně, MUDr. [[Michael Vít]], Ph.D. - náměstek) bývá svými protivníky obviňován, že rezort řídí podle přání podnikatelských skupin (firma [[Agel]] ocelářského magnáta [[Tomáš Chrenek|Tomáše Chrenka]], [[Moje ambulance]] atd.), a nikoli podle potřeb pacientů a zdravotnického personálu.<ref>http://sestra.in/first/print.php?type=A&item_id=139</ref><ref>http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/nemocnice_sef20070526.html</ref>

== Kritika ==
V říjnu 2008 se zapojil spolu s ministrem [[Tomáš Julínek|Tomášem Julínkem]] do diskreditace senátního kandidáta ODS v Praze Zdeňka Schwarze, který v minulosti kritizoval některé z plánů ministerstva zdravotnictví. To však odsoudil prvním místopředseda ODS a pražský primátor [[Pavel Bém]].<ref>[http://domaci.ihned.cz/c1-28982580-bem-julinek-a-cikrt-pred-volbami-poskozuji-ods Bém: Julínek a Cikrt před volbami poškozují ODS]</ref> Schwarz dokonce Cikrta i Julínka vyzval k rezignaci.<ref>[http://domaci.ihned.cz/c1-28975430-kandidat-ods-schwarz-julinek-s-cikrtem-by-meli-odstoupit Kandidát ODS Schwarz: Julínek s Cikrtem by měli odstoupit]</ref>


== Rodina ==
== Rodina ==
Kvůli své nemoci (jedna z forem [[kostní dysplazie]]) měří pouze 139 cm. S manželkou, která je také podobně postižená (měří 128 cm), adoptovali postiženého chlapce.
Kvůli své nemoci (jedna z forem [[kostní dysplazie]]) měří pouze 139 cm. S manželkou, která je také podobně postižená (měří 128 cm), adoptovali postiženého chlapce.

== Reference ==
<references/>


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 30. 1. 2009, 22:15

Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Mgr. Tomáš Cikrt (* 9. května 1969, Pardubice) je novinář a bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví.


Kariéra

Od svých šesti do čtrnácti let pobýval v Jedličkově ústavu, vystudoval farmacii na univerzitě v Bratislavě, ale původně se měl stát lékařem jako jeho otec. Působil jako šéfredaktor týdeníku Zdravotnické noviny. Byl předsedou obecně prospěšné organizace Koalice pro zdraví a je zakladatel občanského sdružení Paleček - společnost lidí malého vzrůstu.

Mluvčím ministerstva zdravotnictví

V roce 2008 se stal mluvčím ministerstva zdravotnictví (formálně ředitel odboru komunikace s veřejností), kde zastává neoliberální postoje a podporuje komerční pojetí zdravotnictví. Prosazuje např. odprodej zdravotnických zařízení a pojišťoven soukromému sektoru či zavedení regulačních poplatků za návštěvu lékaře a za recept bez zákonných výjimek pro děti, důchodce a dárce orgánů. Spolu s ostatními členy vedení Ministerstva zdravotnictví ČR (MUDr. Tomáš Julínek - ministr, Bc. Marek Šnajdr - 1. náměstek, MUDr. Pavel Hroboň - náměstek, MUDr. Markéta Hellerová - náměstkyně, MUDr. Michael Vít, Ph.D. - náměstek) bývá svými protivníky obviňován, že rezort řídí podle přání podnikatelských skupin (firma Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka, Moje ambulance atd.), a nikoli podle potřeb pacientů a zdravotnického personálu.[1][2]

Kritika

V říjnu 2008 se zapojil spolu s ministrem Tomášem Julínkem do diskreditace senátního kandidáta ODS v Praze Zdeňka Schwarze, který v minulosti kritizoval některé z plánů ministerstva zdravotnictví. To však odsoudil prvním místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém.[3] Schwarz dokonce Cikrta i Julínka vyzval k rezignaci.[4]

Rodina

Kvůli své nemoci (jedna z forem kostní dysplazie) měří pouze 139 cm. S manželkou, která je také podobně postižená (měří 128 cm), adoptovali postiženého chlapce.

Reference

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - biografie