Baskřídlovka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Reference: pryc odkaz na dewiki- je v interwii
Informace o psaném rozsahu tenoru
Řádek 4: Řádek 4:


== Rozsah ==
== Rozsah ==
Rozsah závisí výrazně (jako u všech žesťových nástrojů) na schopnostech hráče, pohybuje se však zhruba od E do b1, tedy podobně jako [[pozoun]]. Virtuos je pochopitelně schopen hrát ještě o něco výše či o něco níže - schopnost zahrát nižší tóny závisí také na tom, je-li nástroj vybaven čtvrtým ventilem. Pro hraní na baskřídlovku se používá stejný nátrubek jako na [[pozoun]], proto někteří hráči ovládají hru na oba tyto nástroje. Je vybavena třemi až čtyřmi ventily: první snižuje o celý tón, druhý o půltón, třetí o jeden a půl tónu a případný čtvrtý o dva a půl tónu.
Rozsah závisí výrazně (jako u všech žesťových nástrojů) na schopnostech hráče, pohybuje se však zhruba od E do b1, tedy podobně jako [[pozoun]] (tenorová baskřídlovka zní však o malou [[nona|nonu]] níže, tudíž je psaný rozsah f - c3). Virtuos je pochopitelně schopen hrát ještě o něco výše či o něco níže - schopnost zahrát nižší tóny závisí také na tom, je-li nástroj vybaven čtvrtým ventilem. Pro hraní na baskřídlovku se používá stejný nátrubek jako na [[pozoun]], proto někteří hráči ovládají hru na oba tyto nástroje. Je vybavena třemi až čtyřmi ventily: první snižuje o celý tón, druhý o půltón, třetí o jeden a půl tónu a případný čtvrtý o dva a půl tónu.


== Druhy baskřídlovek ==
== Druhy baskřídlovek ==

Verze z 28. 1. 2009, 15:32

Baskřídlovka

Baskřídlovka je trubkovitý žesťový nástroj, o oktávu níž znějící křídlovka. Je oválně stočena, takže vypadá jako malá tuba a v drtivé většině případů laděna v B.

Rozsah

Rozsah závisí výrazně (jako u všech žesťových nástrojů) na schopnostech hráče, pohybuje se však zhruba od E do b1, tedy podobně jako pozoun (tenorová baskřídlovka zní však o malou nonu níže, tudíž je psaný rozsah f - c3). Virtuos je pochopitelně schopen hrát ještě o něco výše či o něco níže - schopnost zahrát nižší tóny závisí také na tom, je-li nástroj vybaven čtvrtým ventilem. Pro hraní na baskřídlovku se používá stejný nátrubek jako na pozoun, proto někteří hráči ovládají hru na oba tyto nástroje. Je vybavena třemi až čtyřmi ventily: první snižuje o celý tón, druhý o půltón, třetí o jeden a půl tónu a případný čtvrtý o dva a půl tónu.

Druhy baskřídlovek

Baskřídlovky se dělí na dva typy, Tenor a Baryton (eufonium) - samo označení "baskřídlovka" se správně užívá pro tu tenorovou (používají se pro ni stejné noty jako pro sopránovou křídlovku laděnou v B - jenže znějí o oktávu níže, proto předpona "bas" - zatímco eufonium je psáno v basovém klíči).

Tenor

"Tenorový roh" (tenorhorn) hraje ve vyšších polohách, neb je v nich jistější (ačkoliv rozsah má s barytonem shodný), má uzší menzuru a notace je v houslovém klíči - tím pádem (uvažujme pro nástroj laděný v B) nejsou hrané tony znějící.

Baryton

Baryton, nazývaný též eufonium hraje v hlubších polohách, má širší menzuru a notace je v basovém klíči.

Využití

Baskřídlovka má jemný, líbivý zvuk a uplatnění hlavně v dechových orchestrech nebo kapelách. Méně či spíše vůbec se uplatní jako nástroj sólový. V našich zemích byla velmi populární byla koncem 19. století a začátkem 20. století. Stále je často vidět v české a moravské dechovce, ve světě tolik oblíbená není.

Příbuzné nástroje

Reference