Root.cz: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Slady (diskuse | příspěvky)
m Kategorie:Česká internetová kultura
Řádek 17: Řádek 17:


[[Kategorie:World Wide Web]]
[[Kategorie:World Wide Web]]
[[Kategorie:Česká internetová kultura]]

Verze z 6. 2. 2006, 13:02

Root.cz je český internetový zpravodajský server zaměřený převážně na operační systém Linux, svobodný software, internetové dění a oblast informačních technologií.

Server založili bratři Tomáš Krause a Michal Krause jako projekt vlastní firmy 4Web a první článek na Root.cz vyšel 26. ledna 1999. Server kromě zpravodajství pravidelně přináší také recenze, návody, tipy a triky určené profesionálům, zároveň také obsah přibližující Linux široké počítačové veřejnosti. V roce 2002 se firma 4Web spojila se společností Internet Info, s.r.o. (servery Lupa.cz, Měšec.cz atd.), která je jeho současným vydavatelem.

Komunita a „folklór“

Pro svou jedinečnou pozici je server vnímán jako médium české linuxové komunity a mnoho čtenářů má k Root.cz podstatně citovější vztah než k běžnému internetovému médiu. Některé osoby spojené s Root.cz se staly svého druhu celebritami – zvláště Drahomíra „Johanka“ Doležalová (korektorka a bývalá šéfredaktorka serveru).

K vizuální identitě Root.cz patří tvář muže s tmavými brýlemi, ve kterých se odráží pravděpodobně textový výstup nějakého programu. Je tajemstvím blízkých spolupracovníků, komu tvář patří. Identitu serveru po léta vytvářelo také tmavé ladění stránek, ale v nové verzi serveru (od 31. ledna 2005) bylo nahrazeno světle šedým. Na přání komunity se tmavý vzhled vrátil po několika týdnech jako alternativní.

Šéfredaktoři

Externí odkaz