Victor Franz Hess: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Chobot (diskuse | příspěvky)
Chobot (diskuse | příspěvky)
Řádek 62: Řádek 62:
[[it:Victor Franz Hess]]
[[it:Victor Franz Hess]]
[[ja:ヴィクトール・フランツ・ヘス]]
[[ja:ヴィクトール・フランツ・ヘス]]
[[ko:헤스 빅터 프란츠]]
[[ko:빅토르 프란치스 헤스]]
[[ku:Victor Francis Hess]]
[[ku:Victor Francis Hess]]
[[mr:व्हिक्टर फ्रांसिस हेस]]
[[mr:व्हिक्टर फ्रांसिस हेस]]

Verze z 12. 1. 2009, 07:32

Šablona:Nobelova cena

Victor Franz Hess

Victor Franz Hess (24. června 188317. prosince 1964 Mount Vernon, USA) byl významný rakouský fyzik, který v roce 1936 získal Nobelovu cenu za objev kosmického záření. Cenu sdílí s americkým fyzikem Carlem Davidem Andersonem.


Vystudoval univerzitu ve Štýrském Hradci, v období 19101920 byl asistentem v radiologickém ústavu akademie věd ve Vídni. Od roku 1920 byl profesorem experimentální fyziky na své Alma mater. V letech 1921 - 1923 na univerzitě ve Washingtonu byl vedoucím výzkumného radiologického ústavu a od roku 1931 působil coby profesor v Innsbrucku a i vedoucí ústavu pro výzkum záření.

Jeho výzkum se týkal různých druhů záření a elektrických vlastností atmosféry. Hess usilovně pátral po příčině ionizace vzduchu. Právě ona způsobuje samovolné vybíjení elektroskopu stíněného vrstvou olova. Roku 1912 při experimentech s balóny dospěl Hess k závěru, že toto záření nemá pozemský původ, neboť s rostoucí výškou jeho intenzita stoupá, a že tedy jediným možným zdrojem tohoto záření je vesmír (kosmos), a proto toto záření pojmenoval kosmickým. Hessův objev měl stěžejní význam pro další rozvoj fyziky elementárních částic a pozdější výzkum tohoto typu záření přinesl objev nových částic, které se v přírodě vyskytují jen jako složky tohoto záření.

Digram průchodu kosmického záření atmosférou

Významný byl jeho čtvrtý let balónem Böhmen, s nímž odstartoval 7. srpna 1912 z Ústí nad Labem (před tím startoval z Vídně). Balón byl plněný vodíkem z místní chemičky a dosáhl výšky více než pěti km.[1]

Roku 1938 uprchl se svou židovskou ženou do Spojených států amerických aby unikl nacistické perzekuci. Tam žil až do své smrti roku 1964.

Dílo

Hess napsal knihy

  • Conductivity of the Atmosphere (Vodivost atmosféry, 1928) a
  • Cosmic Rays and Their Biological Effects (Kosmické záření a jeho vliv na biosféru, 1949).

Literatura

  • Lubomír Sodomka, Magdalena Sodomková, Nobelovy ceny za fyziku, Praha : SET OUT, 1997. ISBN 80-902058-5-2

Externí odkazy

Reference

  1. Třicet Ústeckých NEJ [online]. Ústí nad Labem: Muzeum Ústí [cit. 2008-02-12]. Dostupné online. 

Šablona:Pahýl - biografie