Variabilní náklady: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
LaaknorBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: zh:變動成本
mBez shrnutí editace
Řádek 16: Řádek 16:
[[Kategorie:Mikroekonomie]]
[[Kategorie:Mikroekonomie]]


[[ar:التكاليف المتغيرة]]
[[de:Variable Kosten]]
[[de:Variable Kosten]]
[[en:Variable cost]]
[[en:Variable cost]]

Verze z 11. 1. 2009, 03:32

Variabilní náklady (někdy zkracovány na VC z angl. variable cost) jsou v mikroekonomii náklady, jejichž objem (a potažmo jejich výše, vyjádřená v penězích) roste spolu s objemem výroby. Variabilní náklady tak v sobě vždy zahrnují něco, co se neoddělitelně váže s každým jednotlivým vyrobeným zbožím (nebo poskytnutou službou).

Příkladem variabilních nákladů může být nákup obalové techniky, odpisy strojů, úseky, které bezprostředně souvisejí s výrobou (např. kontrola kvality, distribuce), platy zaměstnancům nebo odměny živnostníkům podílející se na výrobě (zejména pokud je odměna/úplata definována „od kusu”).

Opačnou charakteristiku mají fixní náklady. Většina reálných nákladů z tohoto hlediska je ale z určité části fixní a z určité variabilní.

Výrobci se přirozeně snaží variabilní náklady stlačit na minimum, neboť i jejich malé snížení se vždy násobí počtem kusů a v absolutních číslech může představovat výrazné úspory. Proto pro velké objemy výroby mohou být výhodné i nákupy drahých zařízení, pokud sníží variabilní náklady.

Související odkazy

Šablona:Pahýl - ekonomika