Mléčná žláza: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
VolkovBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: cy:Chwarennau llaeth
AlleborgoBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 39: Řádek 39:
[[it:Ghiandola mammaria]]
[[it:Ghiandola mammaria]]
[[ja:乳腺]]
[[ja:乳腺]]
[[ka:სარძევე ჯირკვლები]]
[[lt:Pieno liauka]]
[[lt:Pieno liauka]]
[[nl:Melkklier]]
[[nl:Melkklier]]

Verze z 24. 11. 2008, 14:48

1. hrudní stěna, 2. prsní sval, 3. lalůčky žlázové tkáně (alveoly), 4. bradavka, 5. dvorec, 6. mléčný kanálek, 7. tuková a podpůrná tkáň, 8. kůže

Mléčná žláza, nebo také prsní žláza (lat. glandula mammaria seu mamma) je párová žláza samic všech savců. Je vyvinutá také u samců některých druhů, včetně člověka. Vznikla přeměnou kožních žláz a jejím sekretem je mateřské mléko, které je první přirozenou potravou všech savčích mláďat. Mléčné žlázy produkují mléko většinou těsně před porodem a po porodu.

Žlázy mají dvě části, část sekreční a část vývodnou (struk, bradavka). Počet bradavek je často závislý na počtu mláďat. Ženy mají bradavky 2 a ty jsou umístěny na vrcholu prsu. U něktetých druhů skotu jsou mléčné žlázy v jednom samostatném vemeni.

Onemocnění

Mezi nebezpečná onemocnění mléčných žláz patří například zánět mléčných žláz (mastitis) u kojících žen. Jako prevence se doporučuje dodržovat hygienu prsní bradavky v těhotenství a během kojení. U krav tento zánět postihuje vemeno a mléko je pak nepoživatelné.

Příklady

Šablona:Pahýl - anatomie Šablona:Reprodukční systém