Věda a technika mládeži: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Verze 3273362 uživatele 99.239.253.28 (diskuse) zrušena
Bez shrnutí editace
Řádek 8: Řádek 8:
| Založení = únor 1947
| Založení = únor 1947
| Zastavená publikace =
| Zastavená publikace =
| Cena =
| Cena = 39 Kč, pro předplatitele 36 Kč
| Majitel/é = [[Mladá fronta]] a. s.
| Majitel/é = [[Mladá fronta]] a. s.
| Vydavatel = Mladá fronta a. s.
| Vydavatel = Mladá fronta a. s.

Verze z 13. 11. 2008, 03:28

Na tento článek je přesměrováno heslo VTM. Tento článek je o populárně-vědeckém časopise. O vojenském muzeu pojednává článek Vojenské technické muzeum Lešany.

Šablona:Infobox Noviny VTM Science je český populárně-vědecký časopis s více než šedesátiletou tradicí, který v šedesátých až osmdesátých letech dosáhl kultovního statusu pod názvem Věda a technika mládeži. Vychází jako měsíčník a vydává jej Mladá fronta a. s.

Historie

První číslo časopisu vyšlo v únoru roku 1947. Tehdejší název časopisu Mladý technik odkazoval jak na zaměření na mládež, tak na Mladou frontu. V dobovém úvodníku se hovoří, že časopis si klade za cíl „informovat vás o všech novinkách a zajímavostech z celého světa a přiblížit vám je, prozradit vám tajemství úspěšných lidí, seznámit vás s novými objevy a vynálezy, a poskytnou vám dobrou zábavu“. Je zajímavé, že toto zaměření si s různými peripetiemi drží kontinuitu až dodnes, byť je v současnosti časopis orientován na mužského čtenáře v produktivním věku. Po únoru 1948 přešel dobově naivní vlastenecký optimismus do typicky budovatelské rétoriky, přesto si časopis díky čistě vědeckým a technickým tématům udržel svou hodnotu. V roce 1953 byl název časopisu změnen na Věda a technika mládeži, který byl používán i v populární zkratce VTM. První vrchol časopis zažil během šedesátých let, kdy formátem, grafickým layoutem i kvalitou článků dosáhl světové úrovně. Společenské podmínky umožnily tehdejší redakci oprostit se od politiky, zároveň se jí však dařilo reflektovat vliv vědy a techniky i na společenské dění. Během normalizace pak VTM zažívá stejně jako ostatní československá média úpadek, opět se však díky svému zaměření stává jakousi oázou politicky nepostihnutelných informací. Zájem o vliv vědy a techniky na společnost byl vystřídán větším zaměřením na kutilskou stránku. Toto pokračovalo i v osmdesátých letech, kdy VTM zažilo druhý vrchol a stalo se jedním z oblíbených kultovních časopisů tehdejší mladé generace.

Situace po roce 1989

Nejasná situace na mediálním trhu a extrémní zeštíhlení redakce vedlo k velké krizi časopisu. Přestože se časopis pokusil získat další čtenáře rozšířením cílové skupiny i na dospělé osoby – význam zkratky VTM byl změněn na Věda, technika a my – nedokázal pro svůj poměrně malý rozsah a nepříliš kvalitní grafický layout v konkurenci s novou generací magazínů dobře obstát a z dnešního pohledu zbytečně ztrácel svou pozici na trhu a čtenost. Udržel si však skupinu skalních čtenářů a předplatitelů.

Změny po roce 2003

V roce 2003 se vydavatelství rozhodlo radikálně změnit podobu časopisu. Na podzim vychází první číslo pod novým názvem VTM Science, který má odkazovat jak na tradici, tak na příklon ke stylu anglosaských populárně-vědeckých časopisů jako je Popular Science, Popular Mechannics či Focus (časopis). Shoda druhé poloviny názvu s vědeckým časopisem Science vydávaným AAAS je náhodná a jedná se žánrově o odlišné druhy časopisů – VTM Science je jako populární časopis určen laikům. Časopis je v nové podobě zaměřen výrazně komerčněji, přibývá mu postupně velký počet stran (i reklam) a dostává moderní grafický layout. Úspěšná transformace pod vedením tehdejšího šéfredaktora Dana Přibáně získává významný počet nových čtenářů, avšak nevede k návratu starých čtenářů a zpětnému rozšíření původního skalního jádra. Vydavatel se proto na jaře 2005 rozhoduje ještě více vsadit na nové čtenáře. Nový šéfredaktor Daniel Vrba zpočátku posunuje časopis ještě více k lifestylovému žánru, pro odpor skalních i některých nových čtenářů se však nakonec pouští do složitého hledání rovnováhy mezi požadavky nesourodé čtenářské obce, vydavatele a trhu. V současnosti je na časopisu více znát vliv britského Focusu. Dvoučlenná redakce byla počátkem roku 2008 stále tvořena Danem Přibáněm a Danielem Vrbou, od jara roku 2008 je šéfredaktorem opět Dan Přibáň.

Externí odkazy