Imperfektum: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Alexbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: da:Imperfektum, sk:Imperfektum
Slave (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Imperfektum''' je jeden z minulých [[čas (mluvnice)|časů]], kterým jazyky, jež ho mají, zpravidla označují minulý děj, který v minulosti trval nebo se opakoval. Imperfektum má např. [[latina]], [[řečtina]], [[finština]] (ta jím ale označuje minulý děj, který obvykle bývá nazýván [[aorist]]em), [[italština]] (imperfetto) atd. Existovalo i ve staré [[čeština|češtině]] (spolu s aoristem až do [[Jan Hus|Husovy]] doby). Označovalo vedlejší minulý (souminulý) děj (zatímco aorist označoval minulý děj hlavní). Ze [[slovanské jazyky|slovanských jazyků]] si imperfektum do dnešní doby uchovala [[bulharština]].
'''Imperfektum''' je jeden z minulých [[čas (mluvnice)|časů]], kterým jazyky, jež ho mají, zpravidla označují minulý děj, který v minulosti trval nebo se opakoval. Imperfektum má např. [[hebrejština]], [[latina]], [[řečtina]], [[finština]] (ta jím ale označuje minulý děj, který obvykle bývá nazýván [[aorist]]em), [[italština]] (imperfetto) atd. Existovalo i ve staré [[čeština|češtině]] (spolu s aoristem až do [[Jan Hus|Husovy]] doby). Označovalo vedlejší minulý (souminulý) děj (zatímco aorist označoval minulý děj hlavní). Ze [[slovanské jazyky|slovanských jazyků]] si imperfektum do dnešní doby uchovala [[bulharština]].


== Imperfektum ve staré češtině ==
== Imperfektum ve staré češtině ==

Verze z 10. 10. 2008, 22:10

Imperfektum je jeden z minulých časů, kterým jazyky, jež ho mají, zpravidla označují minulý děj, který v minulosti trval nebo se opakoval. Imperfektum má např. hebrejština, latina, řečtina, finština (ta jím ale označuje minulý děj, který obvykle bývá nazýván aoristem), italština (imperfetto) atd. Existovalo i ve staré češtině (spolu s aoristem až do Husovy doby). Označovalo vedlejší minulý (souminulý) děj (zatímco aorist označoval minulý děj hlavní). Ze slovanských jazyků si imperfektum do dnešní doby uchovala bulharština.

Imperfektum ve staré češtině

Imperfektum slovesa vést

  sg pl
1. os. vediech vediechom
2. os. vedieše vedieste
3. os. vedieše vediechu

Bulharština

Bulharština si na rozdíl od většiny ostatních slovanských jazyků uchovala systém čtyř minulých časů vč. imperfekta. Pro srovnání je zde uvedeno časování slovesa водя (vodja) - vést, vodit:

  sg pl
1. os. водех
vodech
водехме
vodechme
2. os. водеше
vodeše
водехте
vodechte
3. os. водеше
vodeše
водеха
vodecha