Filipínská druhá republika: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
m rekat, wiki, pahýl, formulace
Řádek 23: Řádek 23:
| zánik = 1945
| zánik = 1945
}}
}}
'''Filipínská druhá republika''' byla japonským loutkovým státem v období druhé světové války, prezidentem této republiky byl [[P.Laurel]]. [[Moc]] byla však v Japonských rukou, a to i podle denního praktického života, vše zde bylo podle Japonců. Na Filipínách docházelo i k [[porušováni lidských práv]], jako například k [[mučení]] zajatců. Všude kolem státu bylo území obsazené Japonskem. Byla dovolená jen jedna filipínská strana: [[Kalibapi]] vedená prezidentem Laurelem.
'''Filipínská druhá republika''' byla [[Japonsko|japonským]] loutkovým státem na území [[Filipín|Filipíny]] v období [[druhá světová válka|druhé světové války]], prezidentem této republiky byl [[José P. Laurel]]. Moc byla však v japonských rukou, a to i podle denního praktického života, vše zde bylo podle Japonců. Na Filipínách docházelo i k [[porušováni lidských práv]], jako například k [[mučení]] zajatců. Všude kolem státu bylo území obsazené Japonskem. Byla dovolená jen jedna filipínská strana: [[Kalibapi]] vedená prezidentem Laurelem.


== Odboj ==
== Odboj ==
Odboj zde proti japoncům,podobně jako v Československu a jiných zemích organizovalo zčásti
Odboj zde proti Japoncům, podobně jako v [[Československo|Československu]] a jiných zemích organizovalo zčásti levicové hnutí [[Hukbalahap]] a exilová vláda filipínského společenství.
levicové hnutí [[Hukbalahap]] a Exilová vláda filipínského společenství.


{{Pahýl}}
[[Kategorie:Filipíny]]

[[Kategorie:Druhá světová válka]]
[[Kategorie:Krátce existující státy během druhé světové války]]
[[Kategorie:Dějiny Filipín]]
[[Kategorie:Dějiny Japonska]]


[[en:Second Philippine Republic]]
[[en:Second Philippine Republic]]

Verze z 1. 9. 2008, 21:04

Šablona:Infobox zaniklý stát Filipínská druhá republika byla japonským loutkovým státem na území Filipíny v období druhé světové války, prezidentem této republiky byl José P. Laurel. Moc byla však v japonských rukou, a to i podle denního praktického života, vše zde bylo podle Japonců. Na Filipínách docházelo i k porušováni lidských práv, jako například k mučení zajatců. Všude kolem státu bylo území obsazené Japonskem. Byla dovolená jen jedna filipínská strana: Kalibapi vedená prezidentem Laurelem.

Odboj

Odboj zde proti Japoncům, podobně jako v Československu a jiných zemích organizovalo zčásti levicové hnutí Hukbalahap a exilová vláda filipínského společenství.