Hůrka (stanice metra): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: en:Hůrka (Prague Metro)
VolkovBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: nl:Hůrka (metrostation)
Řádek 21: Řádek 21:


[[en:Hůrka (Prague Metro)]]
[[en:Hůrka (Prague Metro)]]
[[nl:Hůrka (metrostation)]]
[[pl:Hůrka (stacja metra praskiego)]]
[[pl:Hůrka (stacja metra praskiego)]]

Verze z 3. 8. 2008, 19:39

Pohled na stanici zvenku
Nástupiště

Hůrka je stanice na trase B pražského metra. Byla budována v letech 19871994 a otevřena 11. listopadu 1994. Nachází se na sídlišti Nové Butovice na Jihozápadním Městě v katastrálním území Stodůlky, přímo na Slunečním náměstí. Její původní název měl znít buď Butovická, Branka nebo také i Slovenského národního povstání. Vzhledem k tomu, že se ale politické názvy v roce 1990 z pražského metra odstraňovaly, nepřipadal tento třetí uvedený v úvahu.

Hůrka je povrchová stanice, byla začleněna do přilehlé pěší zóny na sídlišti, která se nachází nad její úrovní. Proto se tak stanice nachází pod úrovní terénu, byť však uměle zvýšené.

V prostoru nástupiště podpírají strop dvě řady sloupů. Dostatek světla zajišťuje přes den jednak prosklená jižní stěna za nástupištěm, jednak i zasklené světlíky vycházející ze stropu nástupiště, v noci pak dvě řady osvětlení, umístěné na stropě u obou kolejí. Obklad stěn tvoří keramické dlažidce v tmavě šedé barvě, strop je obložen bílými obkladačkami kovovými.

Výstup má stanice jeden. Vychází ze západního konce nástupiště, v jeho ose po pevném schodišti do proskleného vestibulu železobetonové konstrukce. Ten tvoří zároveň i samotné centrum Slunečního náměstí.

Směrem ke stanici Lužiny (západně) se nachází prosklený mostní tubus, překonávající stodůlecký Centrální park. Na východ se pak nachází stanice Nové Butovice, která je již součástí úseku III. B.

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Hůrka na Wikimedia Commons

Šablona:Pražské metro B Šablona:Geo cz