Fotonika: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Porthos (diskuse | příspěvky)
m Typografická úprava
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Robot automaticky nahradil text: (-[Ff]yzikální pahýl +Pahýl - fyzika)
Řádek 11: Řádek 11:
*[http://radio.feld.cvut.cz/CSSF/cssfcz.html Česká a slovenská společnost pro fotoniku]
*[http://radio.feld.cvut.cz/CSSF/cssfcz.html Česká a slovenská společnost pro fotoniku]


{{Fyzikální pahýl}}
{{Pahýl - fyzika}}
{{Fyzikálně-chemický pahýl}}
{{Fyzikálně-chemický pahýl}}



Verze z 26. 6. 2008, 21:10

Fotonika je obor na rozhraní fyzikálních a technických věd, která se zabývá vlastnostmi a metodami využití fotonů. Pro praktické aplikace je zvlášť významný výzkum přístrojů, ve kterých je kontrolovaným způsobem ovládán tok fotonů.

Fotonika je mladým oborem navazujícím na tradiční vědní disciplínu optiku. Tři velké mezníky rozvoje techniky posledních desetiletí – vynález laseru, příprava optických vláken s nízkým útlumem a zvládnutí výroby polovodičových optických součástek[1] – měly za následek renesanci optiky a její rostoucí význam pro moderní technologie. Výsledkem tohoto vývoje byl vznik nových vědních oborů včetně fotoniky. Pojmenování oboru názvem fotonika bylo přijato jako paralela s elektronikou, která se zabývá metodami řízení toku elektronů v různých prostředích a strukturách. Pojem fotonika rovněž vystihuje význam částicové (fotonové) podstaty světla při výkladu činnosti mnoha optických zařízení.

Reference

  1. B. E. A. Saleh and M. C. Teich. Fundamentals of photonics. John Willey & sons, inc., 1991. Český překlad Základy fotoniky vydal MATFYZPRESS Praha, 1994-96. ISBN 80-85863-01-4

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - fyzika Šablona:Fyzikálně-chemický pahýl

Fyzikální chemie