Machico: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
VolkovBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ru:Машику
m robot přidal: pl:Machico
Řádek 32: Řádek 32:
[[it:Machico]]
[[it:Machico]]
[[nl:Machico]]
[[nl:Machico]]
[[pl:Machico]]
[[pt:Machico]]
[[pt:Machico]]
[[ro:Machico]]
[[ro:Machico]]

Verze z 16. 6. 2008, 22:08

Machico je město ve východní části portugalského ostrova Madeira.

Je nejstarším obydleným místem na ostrově. Právě zde roku 1419 poprvé vystoupili Portugalci na půdu Madeiry.

Portugalský král Jan I. (João I.) rozdělil Madeiru na takzvané kapitánie. Vládcem východní části ostrova se sídlem v Machicu se v květnu 1440 stal Tristão Vaz Teixeira (s titulem capitão-donatário). Machico se brzo stalo centrem pěstování cukrové třtiny na Madeiře, ale nemohlo držet krok s Funchalem, kde byly lepší půdní a klimatické podmínky. A tak roku 1494 se zde vypěstovala jen jedna pětina ostrovní produkce.

Machico bylo na město povýšeno až 2. srpna 1996. Je druhým největším městem na Madeiře. Má 11947 obyvatel (2001).

Machico je centrem stejnojmenného okresu s rozlohou 67,73 km² a počtem obyvatel 21747. Do okresu patří ještě obce Água de Pena, Caniçal, Porto da Cruz a Santo António da Serra. Obyvatelstvo okresu je zaměstnáno zejména v terciárním sektoru (turistika, obchod, restaurace, hotely), částečně v zemědělství a rybolovu. Pěstují se zde obiloviny, brambory, subtropické ovoce a vinná réva. Na 79 ha se pěstují květiny. V živočišné výrobě se zde chová drůbež, králíci.

Ke vzniku názvu se pojí dvě legendy. Jedna říká, že místu dal jméno Angličan Robert Machim (někde ale psán jako McKean), který unesl roku 1370 z Bristolu milenku (Anne Dorset) a bouře donesla jejich člun až sem na neobydlený ostrov. Anna onemocněla a zemřela. Robert spáchal sebevraždu. Před smrtí vyryl jména obou milenců do dřevěného kříže. Pověst dále říká, že tento kříž našel při prvním vylodění roku 1419 kapitán Zarco a nechal na místě nálezu postavit kapli (Capela dos Milagres).

Druhá, pravděpodobnější pověst, odvozuje jméno Machico od jména námořníka na jedné ze Zarcových lodí, nebo od města Monchique (na Algarve).

Z historických staveb najdeme ve městě například ještě pevnost Forte do Amparo chránící přístav, farní kostel z 15. století, kapli São Roque.


Pohled z Pico do Facho od východu na zátoku Machico. V dálce je rozjezdová dráha madeirského letiště.
Zátoka Machico.
Pohled na zátoku s hotelem.
Úsek dálnice od Funchalu procházející přes Machico na sever.