Ardeny: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SilvonenBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ar:الأردين
VolkovBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ceb:Ardennes (rehiyon)
Řádek 26: Řádek 26:
[[bg:Ардени]]
[[bg:Ардени]]
[[br:Ardenne]]
[[br:Ardenne]]
[[ceb:Ardennes (rehiyon)]]
[[da:Ardennerne]]
[[da:Ardennerne]]
[[de:Ardennen]]
[[de:Ardennen]]

Verze z 6. 5. 2008, 00:19

pohled na řeku Meuse ve francouzských Ardennách
Soubor:Ardennes near Coo.jpg
Pohled na Ardeny nedaleko Coo.

Ardenny jsou zalesněný, hornatý region, který leží převážně na území Lucemburska a Belgie, ale zasahuje také do Francie (podle tohoto regionu se jmenují departmenty Ardennes a région Champagne-Ardenne).

Geografie

Převážná část Ardenn je pokrytá hustými lesy, pahorky přibližně 350–500 m vysokými, které se v bažinaté oblasti Hautes Fagnes (Hohes Venn) vyšplhají až to výšky 650 m. Region je typický svými strmými údolími a rychle proudícími řekami, nejznámější z nich je asi Meuse. Nejdůležitější města této oblasti – Liège a Namur – leží obě v údolí této řeky. Jinak je tento region velmi řídce osídlen.

Historie

Tato oblast nese své jméno po dávném Arduenna Silva, rozsáhlém lese z časů starověkého Říma, který se táhl od řeky Sambre v Belgii až po německý Rýn. Současné Ardenny pokrývají mnohem menší území.

Vysoce strategická pozice Ardenn je po staletí předurčila jako bojiště mnoha evropských sil. Oblast byla ovládána mnoha evropskými mocnostmi; mezi jinými Francií, Německem a Nizozemskem. Ve 20. století byly Ardenny považovány za oblast nevhodnou pro rozsáhlé vojenské operace, především kvůli těžkému terénu a nedostatečnému spojení. Nicméně v průběhu obou světových válek Německo vsadilo na rychlý průchod touto oblastí, aby mohlo zaútočit na relativně lehce bráněnou část Francie. V Ardennách se odehrály tři významné bitvy světových válek: bitva o Ardenny během 1. světové války a bitva o Francii a bitva o výběžek během 2. světové války. Během těchto operací bylo zničeno a poškozeno mnoho měst v této oblasti.

Šablona:Belgie-pahýl

Logo Wikimedia Commons Galerie Ardeny na Wikimedia Commons