Pracovní sobota: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
V roce [[1968]] byl v tehdejším [[Československo|Československu]] a na území dnešního [[Česko|Česka]] zaveden pětidenní pracovní [[týden]]<ref>63/1968 Sb. Vyhláška ministerstva práce a sociálních věcí o zásadách pro zkracování týdenní pracovní doby a pro zavádění provozních a pracovních režimů s pětidenním pracovním týdnem </ref> s dvěma dny [[pracovního volna]]. Do té doby se střídala jedna pracovní a jedna nepracovní sobota. I po tomto přechodu byly vyhlašovány některé soboty jako pracovní. Sobota, kdy se muselo z rozhodnutí vlády jít povinně do práce, se nazývala '''pracovní sobota'''. V několika případech byla za dodatečný pracovní den určena i [[neděle]].
V roce [[1968]] byl v tehdejším [[Československo|Československu]] a na území dnešního [[Česko|Česka]] zaveden pětidenní pracovní [[týden]]<ref>63/1968 Sb. Vyhláška ministerstva práce a sociálních věcí o zásadách pro zkracování týdenní pracovní doby a pro zavádění provozních a pracovních režimů s pětidenním pracovním týdnem </ref> s dvěma dny [[pracovního volna]]. Do té doby se střídala jedna pracovní a jedna nepracovní sobota. I po tomto přechodu byly vyhlašovány některé soboty jako pracovní. Sobota, kdy se muselo z rozhodnutí vlády jít povinně do práce, se nazývala '''pracovní sobota'''. V několika případech byla za dodatečný pracovní den určena i [[neděle]] (např. v roce 1985: 5. a 12.5 a 29.12.).


Mimo centrálně stanovené pracovní soboty se v některých místech vyhlašovaly i další dodatečné pracovní soboty. Proslulé jsou „mamulovky“{{chybí zdroj}}, které vyhlašoval [[krajský tajemník KSČ]] v [[Severomoravský kraj|Severomoravském kraji]] [[Miroslav Mamula|Mamula]].
Mimo centrálně stanovené pracovní soboty se v některých místech vyhlašovaly i další dodatečné pracovní soboty. Proslulé jsou „mamulovky“{{chybí zdroj}}, které vyhlašoval [[krajský tajemník KSČ]] v [[Severomoravský kraj|Severomoravském kraji]] [[Miroslav Mamula|Mamula]].

Verze z 5. 5. 2008, 10:47

V roce 1968 byl v tehdejším Československu a na území dnešního Česka zaveden pětidenní pracovní týden[1] s dvěma dny pracovního volna. Do té doby se střídala jedna pracovní a jedna nepracovní sobota. I po tomto přechodu byly vyhlašovány některé soboty jako pracovní. Sobota, kdy se muselo z rozhodnutí vlády jít povinně do práce, se nazývala pracovní sobota. V několika případech byla za dodatečný pracovní den určena i neděle (např. v roce 1985: 5. a 12.5 a 29.12.).

Mimo centrálně stanovené pracovní soboty se v některých místech vyhlašovaly i další dodatečné pracovní soboty. Proslulé jsou „mamulovky“[zdroj?], které vyhlašoval krajský tajemník KSČ v Severomoravském kraji Mamula.

Související články

Reference

  1. 63/1968 Sb. Vyhláška ministerstva práce a sociálních věcí o zásadách pro zkracování týdenní pracovní doby a pro zavádění provozních a pracovních režimů s pětidenním pracovním týdnem