Mamšit: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: fi:Mamshit
Alexbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ja:マムシト
Řádek 50: Řádek 50:
[[fi:Mamshit]]
[[fi:Mamshit]]
[[he:ממשית]]
[[he:ממשית]]
[[ja:マムシト]]
[[ru:Мамшит]]
[[ru:Мамшит]]

Verze z 30. 4. 2008, 15:00

Šablona:UNESCO infobox Mamšit (hebrejsky ממשית) bylo starověkým nabatejským městem v Negevské poušti, které sloužilo jako významná obchodní stanice na kadidlové stezce a centrum chovu závodních koní. Krom památek z období Nabatejců se dnes na tomto místě nachází také pozůstatky kostelů z římského a byzantského období. Dnešní pojmenování města je odvozeno právě z římsko-byzantského názvu Memphis.

V tomto městě byl objeven poklad (dosud největší, jaký kdy byl v Izraeli nalezen), který obsahoval 10 500 stříbrných mincí, 158 liber olověných prutů a části řeckých textů psaných na papyru.

Roku 2005 byl Mamšit zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Historie

První nabatejské město na místě Mamšitu bylo vybudováno v druhé polovině 1. století př. n. l.. Stejně jako ostatní nabatejská sídla sloužil i Mamšit jako obchodní stanice pro karavany, které mířily z Petry do Gazy. Později bylo město významné i chovem koní.

Po roce 106, kdy město padlo do rukou Římanů, v něm byla umístěna vojenská posádka, který měla střežit jižní hranici impéria, a v okolí byly postaveny hráze na zadržování vody.

Ve 3. století však Mamšit doplatilo na hospodářskou krizi, která zasáhla celou římskou říši. Přestaly se stavět hippodromy (závodiště pro koně), takže dramaticky klesla poptávka po mamšitských závodních koních. V byzantském období (3. – 5. století) zbylí obyvatelé města (asi 1 000) konvertovali ke křesťanství a postavili dva kostely. V důsledku islámské expanze na počátku 7. století se však město vylidnilo a dodnes z něj zbyly pouhé zbořeniny.

Roku 2005 byl Mamšit spolu s dalšími nabatejskými pouštními městy (Avdat, Chaluca a Šivta) zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Odkazy

Šablona:Portál Izrael

Zdroje

V tomto článku byl použit překlad textu z článku ממשית na hebrejské Wikipedii.

Šablona:Portál Hebraistika

Související články

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Mamšit na Wikimedia Commons

Externí odkazy

Šablona:Geo dms

Šablona:Izraelské národní parky