Rave: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
BumlaBot (diskuse | příspěvky)
m Odstranění linku na rozcestník Velká Británie s použitím robota - Změněn(y) odkaz(y) na Spojené království
A0 (diskuse | příspěvky)
m Robot opravil přesměrování na USA - Změněn(y) odkaz(y) na Spojené státy americké
Řádek 13: Řádek 13:


===1993, 1994===
===1993, 1994===
Neoddělitelnou součástí hudební evoluce tohoto hudebního žánru byla i subkultura, která přinesla tzv. ''Rave Parties'': masové akce, které se (v ilegalitě) konaly buď v opuštěných průmyslových objektech nebo pod širým nebem (''Open Air''). Na ''Rave Parties'' byla velmi rozšířena konzumace drog, především [[Extáze]] (Ecstasy, Extacy, MDMA, XTC, E apod.), to vedlo v roce 1993 britskou administrativu k přijetí zákona [[Criminal Justice Act]], který vlastně celé hnutí navrátil zpět do klubů, kde se dále vyvíjelo: jednak jako scéna [[Jungle]] a [[Drum and Bass]], zatímco druhá skupina producentů se přiklonila ke stylu [[Happy Hardcore]] resp. ''Happy Rave''. Hudba se dále zrychlovala a byla tvrdší, konzumace drog neskončila a tak jediný zhodnotitelný efekt byl zřejmě jen přesun z „viditelných“ akcí zpět do [[underground]]u. Slovo ''Rave'' se od té doby používalo zejména v Německu (příp. Nizozemí) k popisu tamější scény rychlejšího [[Eurodance]] či [[Techno]]/[[Happy Hardcore]] scény. Nicméně tzv. ''Rave Parties'' se v té době rozšířily po celém světě (v různých podobách) a existuje dokumentace o hnutí z různých míst planety (kromě Evropy také [[USA]], [[Kanada]], [[Austrálie]], [[Jihoafrická republika]]. Po roce 1993 se tato scéna rozvětvila do několika stylů, proto se již výraz ''Rave'' nepoužívá, pro hudební díla z tohoto období (do 1993) se retrospektivně používá označení ''Oldskool Hardcore''.
Neoddělitelnou součástí hudební evoluce tohoto hudebního žánru byla i subkultura, která přinesla tzv. ''Rave Parties'': masové akce, které se (v ilegalitě) konaly buď v opuštěných průmyslových objektech nebo pod širým nebem (''Open Air''). Na ''Rave Parties'' byla velmi rozšířena konzumace drog, především [[Extáze]] (Ecstasy, Extacy, MDMA, XTC, E apod.), to vedlo v roce 1993 britskou administrativu k přijetí zákona [[Criminal Justice Act]], který vlastně celé hnutí navrátil zpět do klubů, kde se dále vyvíjelo: jednak jako scéna [[Jungle]] a [[Drum and Bass]], zatímco druhá skupina producentů se přiklonila ke stylu [[Happy Hardcore]] resp. ''Happy Rave''. Hudba se dále zrychlovala a byla tvrdší, konzumace drog neskončila a tak jediný zhodnotitelný efekt byl zřejmě jen přesun z „viditelných“ akcí zpět do [[underground]]u. Slovo ''Rave'' se od té doby používalo zejména v Německu (příp. Nizozemí) k popisu tamější scény rychlejšího [[Eurodance]] či [[Techno]]/[[Happy Hardcore]] scény. Nicméně tzv. ''Rave Parties'' se v té době rozšířily po celém světě (v různých podobách) a existuje dokumentace o hnutí z různých míst planety (kromě Evropy také [[Spojené státy americké|USA]], [[Kanada]], [[Austrálie]], [[Jihoafrická republika]]. Po roce 1993 se tato scéna rozvětvila do několika stylů, proto se již výraz ''Rave'' nepoužívá, pro hudební díla z tohoto období (do 1993) se retrospektivně používá označení ''Oldskool Hardcore''.


==Nejznámější nahrávky ==
==Nejznámější nahrávky ==

Verze z 31. 3. 2008, 02:53

Rave je ambivalentní výraz z hudební terminologie. Místo vzniku tohoto undergroundového hnutí je Velká Británie, avšak častější význam charakterizuje hudební styl spojený s tímto hnutím.

Vznik

Začátek hnutí se datuje přibližně na konec 80. let 20. století. Tou dobou přiváželi američtí DJs nový hudební a taneční styl House Music a také Techno, resp. Acid House do Evropy, nejprve na Britské ostrovy, kde se v komunitě tanečníků ujal termín Rave (šílet, bouřit). Po Velké Británii začaly jezdit tzv. sound systemy, skupiny lidí vlastnící zvukovou aparaturu, mající své DJe i svou vlastní kulturu a komunitu.

Hudební vývoj

1989, 1990

Pokusíme-li se zmapovat hudební vývoj stylu Rave, zjistíme, že na počátku to byl zejména Acid House. Ten se ovšem ve Spojeném království více smísil s Garage House a výsledný zvuk byl de facto konjunkcí: dancefloorové skladby obohacené o syrové elektronické zvuky (např. syntezátor Roland TB-303).

1991, 1992

Jistý vliv na Rave ovšem měla i ostrovní Hip hopová scéna: v roce 1989 vyšel singl £20 To Get In projektu Shut Up And Dance, jenž zřejmě jako první přinesl nový fenomén, který naprosto změnil tvář nejen taneční hudby: místo pravidelného rytmu bicích automatů (Roland TR 808, Roland TR 909) nahrávka přinesla samplováním zrychlený Hip hopový breakbeat. Skutečnou horečku tohoto vlivu prodělal Rave až v roce 1992, kdy se tyto breakbeatové nahrávky dále zrychlovaly (zhruba 135 - 155 BPM) a výsledný zvuk byl energičtější, v terminologii se někdy vypomáhalo adjektivem Hardcore (Rave). Basový syntezátor Roland TB-303 se začal používat také k tvorbě hlubokého basového zvuku, producenti přejímali melodické motivy z Reggae a Dubu (včetně samplování starých Reggae nahrávek) a začaly se proto nově používat termíny (Ragga) Jungle a Drum and Bass s cílem co nejvýstižněji popsat nový styl.

1993, 1994

Neoddělitelnou součástí hudební evoluce tohoto hudebního žánru byla i subkultura, která přinesla tzv. Rave Parties: masové akce, které se (v ilegalitě) konaly buď v opuštěných průmyslových objektech nebo pod širým nebem (Open Air). Na Rave Parties byla velmi rozšířena konzumace drog, především Extáze (Ecstasy, Extacy, MDMA, XTC, E apod.), to vedlo v roce 1993 britskou administrativu k přijetí zákona Criminal Justice Act, který vlastně celé hnutí navrátil zpět do klubů, kde se dále vyvíjelo: jednak jako scéna Jungle a Drum and Bass, zatímco druhá skupina producentů se přiklonila ke stylu Happy Hardcore resp. Happy Rave. Hudba se dále zrychlovala a byla tvrdší, konzumace drog neskončila a tak jediný zhodnotitelný efekt byl zřejmě jen přesun z „viditelných“ akcí zpět do undergroundu. Slovo Rave se od té doby používalo zejména v Německu (příp. Nizozemí) k popisu tamější scény rychlejšího Eurodance či Techno/Happy Hardcore scény. Nicméně tzv. Rave Parties se v té době rozšířily po celém světě (v různých podobách) a existuje dokumentace o hnutí z různých míst planety (kromě Evropy také USA, Kanada, Austrálie, Jihoafrická republika. Po roce 1993 se tato scéna rozvětvila do několika stylů, proto se již výraz Rave nepoužívá, pro hudební díla z tohoto období (do 1993) se retrospektivně používá označení Oldskool Hardcore.

Nejznámější nahrávky

  • Shut Up And Dance - £20 To Get In (1989)
  • Ragga Twins - Spliffhead (1990)
  • Blame - Music Takes You (1991)
  • SL2 - DJs Take Control (1991)
  • Rebel MC - The Wickedest Sound (1991)
  • The Prodigy - Charly (1991)
  • Altern 8 - Activ 8 (1991)
  • Phuture Assassins - Future Sound (1992)
  • Krome and Time - This Sound Is For The Underground (1992)
  • Liquid - Sweet Harmony (1992)
  • Smart Es - Sesame Street (1992)
  • The Prodigy - Out Of Space (1992)

Důležité labely

  • XL Recordings
  • Suburban Base
  • Moving Shadow
  • Reinforced Records
  • Kickin Records
  • Network
  • Production House

Doporučovaná alba

  • The Prodigy - Experience (1992 XL Recordings)
  • Altern 8 - Full On: Mask Hysteria (1992 Network)
  • (různí) - XL Recordings 3rd Chapter Retrospective (1995 XL Recordings)
  • (různí) - Classic Subbase (1997 Suburban Base)