Souprava metra Ečs: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Achp ru (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Řádek 40: Řádek 40:
== Popis ==
== Popis ==


Vozy Ečs vyvinul [[Mytiščinský strojírenský závod]] speciálně pro [[Metro v Praze|pražské metro]] jakožto modifikaci [[Souprava metra E|typu E]]; podobné modifikace byly vyráběny v 70. letech i pro metra ostatních států [[Rada vzájemné hospodářské pomoci|RVHP]]. Ečs (písmena modifikace znamenají „Československo“) byl odvozen z typů Ež (pro [[metro v Moskvě]], resp. [[metro v Petrohradu|Leningradě]]) a Ev (pro [[metro v Budapešti]]). Má čtvery dveře po každé straně vozu, vozová skříň je složená z rámu svařeného z [[ocel]]ových profilů, ke kterým byly připevněny stropnice pokryté ocelovým [[plech]]em a přivařeny vnější boční stěny. Stěny a strop prostoru pro cestující byly pokryty [[hliník]]ovými plechy. Vůz byl kromě provozní elektrodynamické [[brzda|brzdy]] vybaven brzdou pneumatickou a ruční a měl samočinné [[spřáhlo]]. V každém voze byla kabina řidiče – neexistovaly tak vložené vozy.
Vozy Ečs vyvinul [[Mytiščinský strojírenský závod]] speciálně pro [[Metro v Praze|pražské metro]] jakožto modifikaci [[Souprava metra E|typu Ež1 (81-708)]]; podobné modifikace byly vyráběny v 70. letech i pro metra ostatních států [[Rada vzájemné hospodářské pomoci|RVHP]]. Ečs (písmena modifikace znamenají „Československo“) byl odvozen z typů Ež (pro [[metro v Moskvě]], resp. [[metro v Petrohradu|Leningradě]]) a Ev (pro [[metro v Budapešti]]). Má čtvery dveře po každé straně vozu, vozová skříň je složená z rámu svařeného z [[ocel]]ových profilů, ke kterým byly připevněny stropnice pokryté ocelovým [[plech]]em a přivařeny vnější boční stěny. Stěny a strop prostoru pro cestující byly pokryty [[hliník]]ovými plechy. Vůz byl kromě provozní elektrodynamické [[brzda|brzdy]] vybaven brzdou pneumatickou a ruční a měl samočinné [[spřáhlo]]. V každém voze byla kabina řidiče – neexistovaly tak vložené vozy.


== Vozy Ečs v Praze ==
== Vozy Ečs v Praze ==

Verze z 9. 3. 2008, 17:02

Šablona:Lokomotiva hlavička Šablona:Lokomotiva nadpis Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva nadpis Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva nadpis Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva patička

Ečs (81-709) je nejstarší typ sovětských vozů metra vyráběných pro pražské metro, kde byly provozovány v letech 19741997.

Popis

Vozy Ečs vyvinul Mytiščinský strojírenský závod speciálně pro pražské metro jakožto modifikaci typu Ež1 (81-708); podobné modifikace byly vyráběny v 70. letech i pro metra ostatních států RVHP. Ečs (písmena modifikace znamenají „Československo“) byl odvozen z typů Ež (pro metro v Moskvě, resp. Leningradě) a Ev (pro metro v Budapešti). Má čtvery dveře po každé straně vozu, vozová skříň je složená z rámu svařeného z ocelových profilů, ke kterým byly připevněny stropnice pokryté ocelovým plechem a přivařeny vnější boční stěny. Stěny a strop prostoru pro cestující byly pokryty hliníkovými plechy. Vůz byl kromě provozní elektrodynamické brzdy vybaven brzdou pneumatickou a ruční a měl samočinné spřáhlo. V každém voze byla kabina řidiče – neexistovaly tak vložené vozy.

Vozy Ečs v Praze

Za normalizace 24. března 1971 rozhodla vláda o koupi vozů Ečs místo vyvíjených českých R1. Od října 1973 byly do ještě rozestavěného depa Kačerov dopraveny první vozy s evidenčními čísly 1001–1050; v letech 1975 a 1976 přišlo dalších 35 vozů (poslední tři 1083 až 1085 byly zachovány dodnes).

S jejich nasazením na trasu A se nepočítalo, jednak protože nesplňovaly československou normu pro osvětlení, jednak kvůli náročnému profilu nové trati (prudké stoupání ze stanice Malostranská ke Hradčanské); pro tu byla pořízena modernější souprava metra 81-71. Vozy Ečs byly koncepčně zastaralé již v době výroby, provozně začaly zastarávat kolem roku 1990. Během dalších sedmi let byly postupně vyřazovány. Poslední souprava v pravidelném provozu vyjela 29. června 1997.

Dnešní výskyt

Souprava Ečs ve stanici Kačerov na při oslavách 130. výročí pražské MHD v září 2005

Vůz č. 1009 vystavuje Muzeum MHD ve vozovně Střešovice. Vozy s evidenčními čísly 1083, 1084 a 1085 vlastní stále Dopravní podnik jako historickou soupravu, vypravovanou při výjimečných příležitostech, jako jsou různá výročí, na starší část linky C v úseku Nádraží Holešovice - Kačerov. Na nejnovější úsek trasy IV.C souprava s cestujícími z provozních důvodů vypravována není. Rozšířená fáma, že Ečs nezvládne velké stoupání ke stanici Kobylisy ale není pravdivá. Kvůli nižšímu výkonu by však jel vlak tento dlouhý mezistaniční úsek déle než současné soupravy M1 a zpomaloval by tak provoz na celé lince.

Externí odkazy