Than Šwei: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: '''THAN ŚWE''' '''Narozen:''' 2. února 1933 '''U moci od:''' 23. 4. 1992 '''Moc získal:''' vojenským pučem Vojenskou hodností je generálem. Narodil se v Kyaukse, Manda...
 
m upravit
Řádek 1: Řádek 1:
{{upravit}}
'''THAN ŚWE'''
'''THAN ŚWE'''



Verze z 2. 3. 2008, 13:53

THAN ŚWE


Narozen: 2. února 1933 U moci od: 23. 4. 1992 Moc získal: vojenským pučem

Vojenskou hodností je generálem. Narodil se v Kyaukse, Mandalayský region. Dlouhá léta než se stal diktátorem léčil se ve vojenské psychiatrické klinice pro svůj postraumatický šok, který utrpěl v bojích proti KNDO( Karenská národní obranná organizace).v letech 1948 – 1950. Šweho manželka a děti kvůli strachu o svůj život uprchli po diktátorově získání moci ze země.Šweho manželka a děti kvůli strachu o svůj život uprchli po diktátorově získání moci ze země.

V roce 1960 byl povýšen do hodnosti kapitána. Po vojenském převratu v roce 1962 generála Ne Wina začala Šweho kariéra prudce stoupat. V roce 1972 povýšil na hodnost podplukovníka a o šest let později dokonce na plukovníka. V roce 1983 byl jmenován velitelem pro Jihozápadní regionální velitelství. Poté se dostal do funkce zástupce vrchního velitele pro personální otázky armády, brigádním generálem a v roce 1985 náměstkem ministra obrany následovaný povýšením do stavu generál majora.

Velkým zvratem v diktátorově kariéře bylo získání křesla ve výkonném výboru Barmské sociálistické strany. Avšak za svůj politický vzestup vděčí generál major Šwe dalšímu diktátorskému převratu generálu Saw Maungovi, který jmenoval Šweho do stého 21členného vládního kabinetu.

V roce 1992 abdikoval Saw Maung a jmenoval Than Šweho do čela země. Začátkem jeho vlády propustil některé politické vězně as zmírnil restriktivní opatření na vůdce opozice Aung San Suu Kyi. Místo vězení ji nechal uvrhnout do domácího vězení. V roce 1993 vznikla v Barmě nová ústava. Šwe uvolnil ekonomickou kontrolu hospodaření svazových států a vstoupil spolu s Barmou do Asociace jihovýchodních asijských národů. Tyto všechny kroky však měly za následek velký nárůst korupce a v nškterých částech Barmy také nárůst utlačování „prostých“ lidí.