Černá skládka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 10: Řádek 10:


[[Kategorie:Životní prostředí]]
[[Kategorie:Životní prostředí]]
[[Kategorie:Trestná činnost]]
[[Kategorie:Trestný čin]]
[[Kategorie:Odpady]]
[[Kategorie:Odpady]]

Verze z 1. 2. 2008, 17:13

Černá skládka je nelegální uložení odpadů. V ČR se nakládání s odpady řídí zákonem č. 185/2001 Sb. a místními vyhláškami.

Ohrožení zdraví

Z nezabezpečené černé skládky mouhou unikat škodlivé či jedovaté látky do ovzduší, půdy i vody – může tak vážně poškozovat lokální ekosystém a ohrožovat např. zdroje pitné vody pro místní obyvatelstvo. Na těchto skládkách se obvykle vyskytují hlodavci, kteří pak mohou přenášet různá infekční onemocnění. Podle druhu „uskladněného“ materiálu může hrozit i nebezpečí vznícení a požáru okolních hořlavých objektů (budov, lesa apod.).

Aféra černé skládky v Libčevsi

V areálu bývalého kravína u vesnice Libčeves se nahromadilo 4000 tun odpadu, který zapáchal a dokonce byl několikrát zapálen – ohrožoval tak místní obyvatelstvo. Část odpadu byla přivezena z Německa, a tak se české úřady dohodly s německou stranou na odklizení, které probíhalo v dubnu a květnu 2006. Odvoz 750 tun zařizovala spolkové země Sasko-Anhaltsko (ta má na starosti odpad, u kterého není jasné z které spolkové země pochází). Zbylý odpad, u kterého se nepodařilo prokázat německý původ byl zlikvidován na náklady ČR, a to za 2 miliony Kč.

Aféru sledovala na začátku roku 2006 média a někteří politici jí využili i ve svých předvolebních kampaních.