Reprezentace: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
doplnění podkapitoly
doplnění odkazů, drobné stylistické úpravy
Řádek 1: Řádek 1:
'''Reprezentace''' je zastupování určitého celku (organizace, družsva, firmy), ale i jednání za tento určitý celek; [[reprezentant]] má mít [[pravomoc]] ovlivnit situaci dle vlastního uvážení a schopností.
'''Reprezentace''' je zastupování určitého celku (společenské [[instituce]], [[organizace]], [[družstvo|družstva]], [[firma|firmy]]), ale i jednání za tento určitý celek; [[reprezentant]] má mít [[pravomoc]]i ovlivnit [[situace|situaci]] dle vlastního uvážení, možností a osobních schopností.


== Sportovní reprezentace ==
== Sportovní reprezentace ==


Prvně se jedná o širší výběr lidí, kteří budou zastupovat menší celek ([[město]], [[okres]]); na velkých soutěžích a sportovních akcích velkého rozměru už je namístě vyslat pouze omezený výběr účastníků (může se stát, že z určitého státu je na [[Olympijské hry]] vyslán pouze jeden reprezentant).
Prvně se jedná o širší výběr lidí, kteří budou zastupovat menší celek ([[město]], [[okres]]); na velkých soutěžích a [[sport]]ovních akcích velkého rozměru už je namístě vyslat pouze omezený výběr účastníků. U velkých sportovních událostí se může reálně stát, že z určitého [[stát]]u (země) je (např. na [[Olympijské hry]]) vyslán pouze jeden jediný reprezentant.


== Hlava státu ==
== Hlava státu ==
Ještě se setkáme s reprezentací státu zastoupené členem [[vláda|vlády]], [[parlament]]u (či jiných [[ústavní instituce|ústavních institucí]]) na důležitých mezinárodních jednáních i na „návštěvě“ jednatelských zemí. Takový [[vyslanec]] má plné právo svou osobou zastupovat celý svůj stát.

Ještě se setkáme s reprezentací státu zastoupené členem [[parlament]]u na důležitých mezinárodních jednáních i na „návštěvě“ jednatelských zemí. Takový [[vyslanec]] má plné právo svou osobou zastupovat celý svůj stát.


== Reprezentace obecně ==
== Reprezentace obecně ==
V každém [[právní stát|právním státě]] a v [[civilizace|civilizovaném]] a kulturním prostředí vůbec je jasně zřejmé, že každá společenská instituce, každá právnická osoba, každá [[firma]] založená podle běžných obchodních zásad, kterýkoliv [[spolek]], jakékoliv [[občanské sdružení]] atd. atd. má fakticky vždy nejméně jednoho reprezentanta, který je oprávněn za příslušnou společenskou [[entita|entitu]] jednat, podepisovat listiny a vystupovat v právních vztazích ať už se jedná o [[předseda|předsedu]], [[prezident]]a, [[jednatel]]e [[obchodní společnost|obchodní společnosti]], [[majitel]]e [[firma|firmy]], [[ředitel]]e, generálního ředitele atd. apod.

V právním státě a civilizovaném a kulturním prostředí vůbec je jasně zřejmé, že každá společenská instituce, každá právnická osoba, každá firma založená podle běžných obchodnách zásad, kterýkoliv spolek, jakékoliv občanské sdružení atd. atd. má vždy nejméně jednoho reprezentanta, který je oprávněn za příslušnou společenskou entitu jednat, podepisovat listiny a vystupovat v právních vztazích ať už se jedná o předsedu, prezidenta, jednatele obchodní společnosti, majitele firmy, ředitele, generálního ředitele atd. apod.


[[Kategorie:Společnost]]
[[Kategorie:Společnost]]

Verze z 20. 12. 2007, 15:55

Reprezentace je zastupování určitého celku (společenské instituce, organizace, družstva, firmy), ale i jednání za tento určitý celek; reprezentant má mít pravomoci ovlivnit situaci dle vlastního uvážení, možností a osobních schopností.

Sportovní reprezentace

Prvně se jedná o širší výběr lidí, kteří budou zastupovat menší celek (město, okres); na velkých soutěžích a sportovních akcích velkého rozměru už je namístě vyslat pouze omezený výběr účastníků. U velkých sportovních událostí se může reálně stát, že z určitého státu (země) je (např. na Olympijské hry) vyslán pouze jeden jediný reprezentant.

Hlava státu

Ještě se setkáme s reprezentací státu zastoupené členem vlády, parlamentu (či jiných ústavních institucí) na důležitých mezinárodních jednáních i na „návštěvě“ jednatelských zemí. Takový vyslanec má plné právo svou osobou zastupovat celý svůj stát.

Reprezentace obecně

V každém právním státě a v civilizovaném a kulturním prostředí vůbec je jasně zřejmé, že každá společenská instituce, každá právnická osoba, každá firma založená podle běžných obchodních zásad, kterýkoliv spolek, jakékoliv občanské sdružení atd. atd. má fakticky vždy nejméně jednoho reprezentanta, který je oprávněn za příslušnou společenskou entitu jednat, podepisovat listiny a vystupovat v právních vztazích ať už se jedná o předsedu, prezidenta, jednatele obchodní společnosti, majitele firmy, ředitele, generálního ředitele atd. apod.