Vlasová matrix: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
{{přesunout|Vlasová matrix}} článek je evidentně širší a netýká se jen jednoho typu buněk matrix
m Vojtěch Dostál přesunul stránku Buňky vlasové matrix na Vlasová matrix: zobecnění názvu článku (aby to odpovídalo i obsahu)
(Žádný rozdíl)

Verze z 20. 8. 2021, 16:41

Buňky (zárodečné) vlasové matrix jsou relativně nediferencované, mají oválné jádro a málo cytoplazmy. Všechny tyto buňky jsou mitoticky aktivní, umožňují vlasům "stát na konci“ nebo se vztyčit, mimo jiné slouží i k ukotvení vlasu samotného. Zjednodušeně řečeno jsou zodpovědny za regeneraci vlasu, jelikož obsahují proliferující buňky, které generují vlasy a vnitřní obal kořenu vlasu.[1] Rychlost proliferace těchto buněk je pak jednou z vůbec nejvyšších v rámci celého těla.[2]

Obsah matrix

Jejím obsahem jsou epiteliální buňky vlasové matrix, které jsou uloženy ve spodní části vlasové cibulky, kde se rychle dělí a generují základ vlasu. Stejně tak obsahuje melanocyty, které se rovněž nacházejí ve vlasové matrix, a jejich hlavní funkcí je produkce pigmentu melaninu.

Oblast germinální matrix

Germinální matrix je oblast reprodukujících se buněk umístěných kolem papily ve spodní části vlasové cibulky. Je zdrojem růstu vlasů a podílí se na přenosu melaninu do vlasů a dodává jim pigmentaci. Během aktivní fáze růstu vlasů buňky v matrix rychle rostou a diferencují se, což způsobuje prodloužení vlasů. Buňky zárodečné matrix procházejí procesem zvaným keratinizace, což je tvorba vrstvy proteinového keratinu, která zabraňuje vypadávání vlasů.[3] Rozsáhlé plešatění tedy je dané hloubkovým poškozením matrixu buněk vlasových folikul.[4]

Reference

  1. keratin.com [online]. [cit. 2021-05-24]. Dostupné online. 
  2. HUJŇÁK, Lukáš. Niche kmenových buněk. Brno, 2015. Bakalářská práce. Ústav experimentální biologie, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity. Vedoucí práce Josef Večeřa. Dostupné online.
  3. PAXTON, Steve; PECKHAM, Michelle; KNIBBS, Adele. The Leeds Histology Guide. www.histology.leeds.ac.uk. 2003. Dostupné online [cit. 2021-05-24]. (anglicky) 
  4. Primary Hair Cells. www.3hbiomedical.com [online]. [cit. 2021-05-24]. Dostupné online.