Transkei: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Robot: přidáno {{Autoritní data}}; kosmetické úpravy
Narovnání přesměrování Pretoria
Řádek 29: Řádek 29:
'''Republika Transkei''' byl [[loutkový stát]] na jihu [[Afrika|Afriky]], který vznikl v důsledku politiky [[apartheid]]u a existoval v letech [[1976]] až [[1994]]. Měl rozlohu 41 000 km², v roce [[1992]] v něm žilo 4 780 000 obyvatel. Hlavním městem byla [[Umtata]].
'''Republika Transkei''' byl [[loutkový stát]] na jihu [[Afrika|Afriky]], který vznikl v důsledku politiky [[apartheid]]u a existoval v letech [[1976]] až [[1994]]. Měl rozlohu 41 000 km², v roce [[1992]] v něm žilo 4 780 000 obyvatel. Hlavním městem byla [[Umtata]].


Název ''Transkei'' označuje část [[Kapsko|Kapska]] na východ od řeky [[Great Kei River]], kde žijí převážně [[Xhosové]]. V roce [[1959]] zde vytvořila [[Jihoafrická republika|jihoafrická]] vláda [[bantustan]] pro domorodé obyvatelstvo, který získal roku [[1963]] vnitřní samosprávu a [[26. říjen|26. října]] [[1976]] plnou nezávislost. Tu ale nikdo kromě JAR neuznal ([[Lesotho]] odmítlo navázat s Transkei diplomatické styky, i když se ho k tomu Jihoafričané snažili donutit hospodářskou blokádou). Záměrem bylo vytlačit černochy z atraktivnějších oblastí a soustředit je ve formálně nezávislých státečcích, které však byly ekonomicky i politicky plně závislé na bělošské vládě v [[Pretoria|Pretorii]]. Transkei byla z deseti bantustanů nejstarší a nejlidnatější. [[Africký národní kongres]] zřizování bantustanů kritizoval jako nástroj diskriminace původních obyvatel.
Název ''Transkei'' označuje část [[Kapsko|Kapska]] na východ od řeky [[Great Kei River]], kde žijí převážně [[Xhosové]]. V roce [[1959]] zde vytvořila [[Jihoafrická republika|jihoafrická]] vláda [[bantustan]] pro domorodé obyvatelstvo, který získal roku [[1963]] vnitřní samosprávu a [[26. říjen|26. října]] [[1976]] plnou nezávislost. Tu ale nikdo kromě JAR neuznal ([[Lesotho]] odmítlo navázat s Transkei diplomatické styky, i když se ho k tomu Jihoafričané snažili donutit hospodářskou blokádou). Záměrem bylo vytlačit černochy z atraktivnějších oblastí a soustředit je ve formálně nezávislých státečcích, které však byly ekonomicky i politicky plně závislé na bělošské vládě v [[Pretorie|Pretorii]]. Transkei byla z deseti bantustanů nejstarší a nejlidnatější. [[Africký národní kongres]] zřizování bantustanů kritizoval jako nástroj diskriminace původních obyvatel.


[[Soubor:Topographic map of the Transkei.svg|náhled|vlevo|Topografická mapa Republiky Transkei]]
[[Soubor:Topographic map of the Transkei.svg|náhled|vlevo|Topografická mapa Republiky Transkei]]

Verze z 15. 5. 2021, 06:22

Republika Transkei
 Jihoafrická unie 1976–1994 Jihoafrická republika 
Východní Kapsko 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Hymna Nkosi Sikelel iAfrica
Motto iMbumba yaManyama (V jednotě je síla!)
Geografie
Mapa
Republika Transkei v roce 1980
Rozloha
43,798 km²
Obyvatelstvo
Počet obyvatel
2,323,650 1980
Národnostní složení
Státní útvar
Vznik
Zánik
Státní útvary a území
Předcházející
Jihoafrická unie Jihoafrická unie
Následující
Jihoafrická republika Jihoafrická republika
Východní Kapsko Východní Kapsko

Republika Transkei byl loutkový stát na jihu Afriky, který vznikl v důsledku politiky apartheidu a existoval v letech 19761994. Měl rozlohu 41 000 km², v roce 1992 v něm žilo 4 780 000 obyvatel. Hlavním městem byla Umtata.

Název Transkei označuje část Kapska na východ od řeky Great Kei River, kde žijí převážně Xhosové. V roce 1959 zde vytvořila jihoafrická vláda bantustan pro domorodé obyvatelstvo, který získal roku 1963 vnitřní samosprávu a 26. října 1976 plnou nezávislost. Tu ale nikdo kromě JAR neuznal (Lesotho odmítlo navázat s Transkei diplomatické styky, i když se ho k tomu Jihoafričané snažili donutit hospodářskou blokádou). Záměrem bylo vytlačit černochy z atraktivnějších oblastí a soustředit je ve formálně nezávislých státečcích, které však byly ekonomicky i politicky plně závislé na bělošské vládě v Pretorii. Transkei byla z deseti bantustanů nejstarší a nejlidnatější. Africký národní kongres zřizování bantustanů kritizoval jako nástroj diskriminace původních obyvatel.

Topografická mapa Republiky Transkei

Transkei byla chudá země, hlavním zdrojem příjmů byly platy transkeiských občanů pracujících v Jihoafrické republice. Platidlem byl jihoafrický rand. Ačkoli oficiálně existovalo více stran, všechnu moc držela Transkei National Independence Party. Samovládcem byl Kaiser Matanzima, po vojenském převratu v roce 1986 ho vystřídal Bantu Holomiza. V roce 1994 byl v důsledku pádu apartheidního režimu bantustan Transkei zrušen a stal se součástí provincie Východní Kapsko.

Externí odkazy