Harry Purvis: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
styl, typo
Narovnání přesměrování Arthur C. Clarke
 
Řádek 1: Řádek 1:
'''Harry Purvis''' je fiktivní vědec z některých povídek [[Spojené království|britského]] spisovatele žánru [[science fiction]] [[Arthur C. Clarke|A. C. Clarka]]. Objevuje se zejména v povídkové sbírce ''[[Historky od Bílého jelena]]'', kde vypráví svým přátelům v [[londýn]]ské hospodě ''Bílý jelen'' stěží uvěřitelné příběhy. Některé povídky z této knihy jsou přítomny i v jiných sbírkách, např. v ''[[Zkazky z planety Země]]'' (povídky [[Příští nájemníci]] a [[Muž, který přeoral moře]]).
'''Harry Purvis''' je fiktivní vědec z některých povídek [[Spojené království|britského]] spisovatele žánru [[science fiction]] [[Arthur Charles Clarke|A. C. Clarka]]. Objevuje se zejména v povídkové sbírce ''[[Historky od Bílého jelena]]'', kde vypráví svým přátelům v [[londýn]]ské hospodě ''Bílý jelen'' stěží uvěřitelné příběhy. Některé povídky z této knihy jsou přítomny i v jiných sbírkách, např. v ''[[Zkazky z planety Země]]'' (povídky [[Příští nájemníci]] a [[Muž, který přeoral moře]]).


== Povídky, v nichž vystupuje Harry Purvis ==
== Povídky, v nichž vystupuje Harry Purvis ==

Aktuální verze z 12. 5. 2021, 21:37

Harry Purvis je fiktivní vědec z některých povídek britského spisovatele žánru science fiction A. C. Clarka. Objevuje se zejména v povídkové sbírce Historky od Bílého jelena, kde vypráví svým přátelům v londýnské hospodě Bílý jelen stěží uvěřitelné příběhy. Některé povídky z této knihy jsou přítomny i v jiných sbírkách, např. v Zkazky z planety Země (povídky Příští nájemníci a Muž, který přeoral moře).

Povídky, v nichž vystupuje Harry Purvis[editovat | editovat zdroj]

  • Muž, který přeoral moře“ (anglicky „The Man Who Ploughed the Sea“) - Harry Purvis se nechá pozvat svým přítelem právníkem Georgem na plavbu v jeho podomácku zkonstruované ponorce podél pobřeží Floridy. Na moři se setkají s doktorem Romanem, jenž jim vypráví příběh o možnosti získávání chemických prvků z oceánu.[1]
  • Příští nájemníci“ (anglicky „The Next Tenants“) - zde vystupuje Purvis jako pracovník v jaderném programu, který při kontrole měřících přístrojů na jednom z pacifických atolů narazí na samotářského biologa profesora Takatu, jenž zde provádí výzkum termitů.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CLARKE, Arthur Charles. Zkazky z planety Země. Praha: Baronet, 2011. ISBN 978-80-7384-368-7. Kapitola Muž, který přeoral moře, s. 195. 
  2. CLARKE, Arthur Charles. Zkazky z planety Země. Praha: Baronet, 2011. ISBN 978-80-7384-368-7. Kapitola Příští nájemníci, s. 167. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]